Εαρινή ισημερία – εαρινή πανσέληνος και πάσχα το καλοκαίρι

Μεθαύριο  το πρωί 20/3 στις 5:09 το κέντρο του ηλιακού δίσκου ακουμπάει τον ισημερινό στο εαρινό ισημερινό σημείο γ κάτι που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης για εμάς τα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Είναι εντελώς λανθασμένη η έκφραση”ερχομός της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο” καθώς δε μπορείς να μιλάς για άνοιξη με τους όρους που τη γνωρίζουμε στα μικρά βόρεια γεωγραφικά πλάτη με τον ήλιο σχεδόν κατακόρυφα πάνω από τη κεφαλή τους και το θερμόμετρο να γράφει 500 C, ούτε στα μεγάλα βόρεια γεωγραφικά πλάτη με το θερμόμετρο αρκετά κάτω από τους 00 C. Κατά τις ισημερίες ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή και δύει στη δύση(εννοώντας ακριβώς από το σημείο της ανατολής Ε και ακριβώς στο σημείο της δύσης W). Όμως κατά τις ισημερίες δεν έχουμε ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας γιατί αφενός  οι αστρονόμοι μετράνε την ανατολή και δύση όταν το κέντρο του ηλιακού δίσκου ακουμπάει τον ορίζοντα και αφετέρου λόγω του φαινομένου της διάθλασης ο ήλιος έχει δύσει και εμείς τον βλέπουμε ολόκληρο στον ορίζοντα. Έτσι ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας είχαμε στις 16/3.

Η εαρινή ισημερία όμως ομού με την εαρινή πανσέληνο χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του χριστιανικού πάσχα. Χρησιμοποιούνται; Στην Ελλάδα όχι. Ενω το ζήτημα είναι καθαρά αστρονομικό οι δικοί μας μπασταρδεμένο και ο Πούτιν ατόφιο, το έχουν αναγάγει σε δογματικό, θεολογικό. Σύμφωνα με την απόφαση της οικουμενικής συνόδου του 325 μχ “το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη κυριακή μετά την εαρινή πανσέληνο. Εαρινή πανσέληνος είναι αυτή που λαμβάνει χώρα κατά την εαρινή ισημερία 21/3 και μετά.  Αν είναι κυριακή ισημερία και πανσέληνος το πάσχα θα εορταστεί την επόμενη κυριακή για να μην ταυτίζεται με το Εβραϊκό”. Ο υπολογισμός της ημερομηνίας βασίστηκε στο τότε ιουλιανό ημερολόγιο όπου το τροπικό έτος έχει 365,25 ημέρες με δίσεκτα έτη αυτά που διαιρούνται με 4 και στον κύκλο του Μέτωνα σύμφωνα με τον οποίο 235 συνοδικοί μήνες ισοδυναμούν με 19 τροπικά έτη. Ένας συνοδικός μήνας είναι το διάστημα από πανσέληνο σε πανσέληνο περίπου 29,5 ημέρες. Μετά απο 19 χρόνια οι εαρινές πανσέληνοι επανέρχονται στις ίδιες ημερομηνίες. Έτσι οι ημερομηνίες του πάσχα επαναλαμβάνονται ίδιες μετά απο 19χ4χ7 = 532 χρόνια(19 ο κύκλος του Μέτωνα, 4 τα δίσεκτα, 7 οι ημέρες της εβδομάδας).

Αυτά μέχρι το 1582 όπου ο πάπας Γρηγόρος ΙΓ’ ,δεχόμενος εισηγήσεις για δυσλειτουργίες του Ιουλιανού ημερολογίου και του κύκλου του Μέτωνα καθώς οι 235 συνοδικοί μήνες δεν είναι ακριβώς 19 έτη, άλλαξε το Ιουλιανό ημερολόγιο κατά τρόπο ώστε δίσεκτα έτη αιώνων θα θεωρούνται αυτά που διαιρούνται με 400. Έτσι στο νέο ημερολόγιο η διάρκεια του έτους  είναι 365,242189 ημέρες. Έτσι προκειμένου να καλυφθεί το συσωρευμένο λάθος προστέθηκαν στο παλαιό ημερολόγιο 10 ημέρες. Ο πάπας άλλαξε και τις ημερομηνίες του Πάσχα με βάση το νέο ημερολόγιο και ενσωματωμένο το λάθος του Μετωνικού κύκλου. Το Ελληνικό κράτος υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο το 1923 προσθέτοντας 13 ημέρες και η εκκλησία το 1924 μπασταρδεμένο, δηλαδή ο υπολογισμός γίνεται με το παλιό και ο εορτασμός με το καινούργιο. Με αυτά και με τούτα οι χριστιανικές εκκλησίες έχουν 3 ημερολόγια. Το Γρηγοριανό οι δυτικοί, το Ιουλιανό ο Πούτιν κλπ δυνάμεις και το τροποποιημένο Ιουλιανό οι Έλληνες παπάδες κλπ συνοδοιπόροι.

Τι έγινε φέτος. Εαρινή πανσέληνος είναι Δευτέρα 25/3 οπότε οι καθολικοί ως ευσεβείς…αστρονόμοι εορτάζουν το Πάσχα Κυριακή 31/3. Εμείς γιορτάζουμε το πάσχα μετά από …2 παρατάσεις. Δε γιορτάζουμε 31/3 γιατι με το παλιό η πανσέληνος είναι 25-13 = 12 Μαρτίου, πριν την ισημερία άρα δεν είναι εαρινή. Η επόμενη πανσέληνος 25/3 + 30 = τετάρτη 24/4 εαρινή πανσέληνος βρέξει χιονίσει άρα πάσχα την Κυριακή 28/4. Αμ δε. Δεύτερη παράταση. Λόγω του σφάλματος στον κύκλο του Μέτωνα εαρινή πανσέληνος 24/4+ 5 ημερες = δευτέρα 29/4 και πάσχα κυριακή 5/5.  Οι Ρώσοι κλπ παλαιοημερολογίτες εορτάζουν το Πάσχα την ίδια ημέρα με την Ελλαδική εκκλησία μόνο που το ημερολογιό τους δείχνει 5 Μαίου – 13 ημέρες = 22 Απριλίου.

Το ημερολογιακό λάθος θα προσθέτει 3 ημέρες κάθε 400 χρόνια έτσι οι Έλληνες χριστιανοί του 6000 μχ αν δεν έχουν γίνει πιστοί …αστρονόμοι θα γιορτάζουν το πάσχα μέσα στον Ιούνιο, το 10.000 μχ μέσα στον Ιούλιο και πάει λέγοντας. Βέβαια κάθε φορά θα προστίθεται και το λάθος του Μετωνικού κύκλου.

Κάποτε είχα δημοσιεύσει τους αλγόριθμους. Τους ξαναδημοσιεύω αλλά οι Ελληνικοί είναι με τα σημερινά δεδομένα με νωρίτερο πάσχα 4 Απριλίου και αργότερο 8 Μαίου. Σε λίγο παραπάνω από 100 χρόνια το ημερολογιακό λάθος απο 13 θα γίνει 14 ημέρες.

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΣΧΑ  

Έστω Ε το έτος που ζητάμε την ημερομηνία του Πάσχα

α = υπόλοιπο Ε : 19                                      β = υπόλοιπο Ε : 4

γ = υπόλοιπο Ε : 7                                        δ = υπόλοιπο( 19α + 15 ) : 30

ε = υπόλοιπο ( 2β + 4γ + 6δ + 6 ) : 7

Το ορθόδοξο Πάσχα το έτος Ε εορτάζεται την 4 + δ + ε  ημέρα του Απριλίου   

 Αν 4+δ+ε > 30 τότε το Πάσχα εορτάζεται την 4+δ+ε – 30  Μαΐου

2024:    α = 10 , β = 0 , γ = 1 , δ = 25,  ε = 6

4+δ+ε>30 => ΠΑΣΧΑ: 4+25+6-30 = 5 Μαίου

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΠΑΣΧΑ

Τα  α,β,γ ίδια με των ορθοδόξων

δ = υπόλοιπο (19α+24):30 και          ε = υπόλοιπο(2β+4γ+6δ+5):7

1)Αν δ+ε<9 ή δ+ε=9 τότε Καθολικό πάσχα =  22+δ+ε Μαρτίου                                                                                                

2)Αν δ + ε > 9    τότε Καθολικό Πάσχα =               δ+ε-9 Απριλίου

 

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σου Άρη.
Ότι είπες σε εξέλ:
Υπολογισμός Πάσχα.

Διονύσης Μάργαρης
19/03/2024 12:13 ΜΜ

Καλημέρα Άρη.
Κρατώ:
Εμείς γιορτάζουμε το πάσχα μετά από …2 παρατάσεις. 
Δεν παιζόμαστε…

Διονύσης Μάργαρης
19/03/2024 12:17 ΜΜ

Καλημέρα Γιάννη.
Δώσε δικαίωμα επεξεργασίας στο έγγραφο.
Το 4.000 δεν θα είμαι εδώ, ενδιαφέρομαι για πιο κοντινά έτη 🙂

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Τώρα μάλλον όλοι μπορούν να γράψουν στο αρχείο.
Αν όχι με ειδοποιείτε.
Είναι ο αλγόριθμος που περιγράφει ο Άρης.

Μουρούζης Παναγιώτης

Ο εορτασμός του Πάσχα και σε pdf
Καλή Σαρακοστή σε όλους σας φίλοι μου, με υγεία και αγάπη.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Άρη ο αλγόριθμός σου δουλεύει καλά.
Είναι και ευανάγνωστος.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Γειά σου Άρη. Ευχαριστούμε για τον αλγόριθμο και τις σημαντικές επεξηγήσεις που παρέθεσες!
Να είσαι πάντα καλά και καλή Σαρακοστή.