Ένα σώμα μάζας 2kg ανεβαίνει κατά μήκος ενός κεκλιμένου επιπέδου, κλίσεως θ=30°, με την επίδραση μιας δύναμης F, παράλληλης με το επίπεδο. Σε μια στιγμή t1, το σώμα περνά από την θέση Α, με ταχύτητα υ1=1m/s, απέχοντας απόσταση (ΟΑ)=5m από την βάση του κεκλιμένου επιπέδου. Θεωρείστε την δυναμική ενέργεια του σώματος στο οριζόντιο επίπεδο μηδενική, ημθ=1/2 και συνθ=√3/2, ενώ g=10m/s2.
- Να υπολογιστεί η μηχανική ενέργεια του σώματος στη θέση Α.
- Να υπολογιστεί το έργο της δύναμης F, κατά την μετακίνηση του σώματος από την θέση Α στην θέση Β, όπου (ΑΒ)=15m, αν στη διάρκεια της κίνησης αυτής η δύναμη έχει σταθερό μέτρο F=10,2Ν
- Να υπολογιστεί το έργο του βάρους κατά την παραπάνω κίνηση. Να βρεθεί η αύξηση της δυναμικής ενέργειας του σώματος, μεταξύ των θέσεων Α και Β και να συγκριθεί με το έργο του βάρους.
- Πόση είναι η μηχανική ενέργεια του σώματος στη θέση Β; Να συγκριθεί η μεταβολή της μηχανικής ενέργειας μεταξύ των θέσεων Α και Β, με το έργο της ασκούμενης δύναμης F.
Το θέμα είναι πολύ ωραίο.
Τα ερωτήματα έχουν την διδακτικότερη δυνατή σειρά.
Respect.
Καλησπέρα Διονύση. Πολύ καλή! Στοχευμένη στη φυσική σημασία του έργου, ως τρόπος μεταφοράς οργανωμένης ενέργειας. Στο σύστημα σώμα – Γη: Η βαρυτική δυναμική ενέργεια μεταβάλλεται μέσω έργου βάρους, αλλά η μηχανική ενέργεια χρειάζεται μια εξωτερική δύναμη για να μεταβληθεί. Φυσικά αυτή η δύναμη δεν είναι διατηρητική.
Καλησπέρα Κώστα, καλησπέρα Ανδρέα.
Σας ευχαριστώ για το σχολιασμό και χαίρομαι που σας άρεσε.
Είναι μια πρόταση για διδασκαλία στην τάξη, χωρίς δυσκολίες, αλλά με συμπεράσματα (τα οποία αναφέρεις Ανδρέα…), τα οποία καλό είναι να… μείνουν!