The three – body problem

Μιλάμε για τη σειρά του Netflix που κάνει θραύση. Ένα πολυβραβευμένο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του κινέζου Liu Cixin, η επιστημονική φαντασία που πάντα εξιτάρει, ο πιασάρικος τίτλος, δημιουργοί της σειράς η ομάδα του Game of Thrones και φυσικά η παγκόσμια πλατφόρμα, έφεραν στις οθόνες μιά σειρά που μιλάει γι αυτήν όλος ο πλανήτης, που οι αναζητήσεις στο google για το διάσημο three body problem έχουν χτυπήσει κόκκινο. Μετά την οδύσεια του διαστήματος, το gravity και το Interstelar φτάσαμε σε μία σειρά πλέον με αρκετή φυσική και σχεδόν ισάξια με τις  3 ταινίες.

Λίγα λόγια για το πρόβλημα των 3 σωμάτων. Όταν έχουμε 3 σώματα συγκρίσιμης μάζας που αλληλεπιδρούν βαρυτικά ενώ οι δυνάμεις μεταξύ τους είναι δεδομένες από την Νευτώνεια βαρύτητα, δεν υπάρχουν εξισώσεις που να περιγράφουν τις τροχιές τους. Τα 3 σώματα κινούνται απρόβλεπτα – χαοτικά στο χώρο αλλά το κέντρο μάζας τους παραμένει σταθερό σύμφωνα με την αρχή διατήρησης της ορμής. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απο επιφανείς μαθηματικούς χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Υπάρχουν μόνο αριθμητικές λύσεις και ειδικές λύσεις σε σπάνιες περιπτώσεις όπως πχ αν τα 3 σώματα κινούνται σε σχήμα 8. Έχουν βρεθεί ομάδες λύσεων με περιοδικό χαρακτήρα που ονομάζονται “χορογραφίες” , μπορείτε να τις αναζητήσετε στο διαδίκτυο. Λύσεις υπάρχουν στο περιορισμένο πρόβλημα των 3 σωμάτων όπου το ένα είναι πολύ πολύ πολύ βαρύτερο από τα άλλα, πχ ήλιος – γη – διαστημόπλοιο. Έχω πει σε παλαιότερες αναρτήσεις ότι η λύση του περιορισμένου προβλήματος των 3 σωμάτων οδηγεί στον ορισμό της σφαίρας επιρροής των πλανητών και το πρόβλημα γίνεται πλέον πρόβλημα 2 σωμάτων πχ Γη – διαστημόπλοιο, Ήλιος – διαστημόπλοιο.

Στο ηλιακό μας σύστημα παρατηρείται χαοτική περιστροφή στον δορυφόρο του Κρόνου Υπερίωνα και στους δορυφόρους Νυξ και Ύδρα του Πλούτωνα. Δορυφόροι που περιστρέφονται χαοτικά δεν είναι σφαιρικοί και δεν είναι παλιρροϊκά κλειδωμένοι από τον πλανήτη τους όπως η σελήνη από τη Γη. Οι παλιρροϊκές δυνάμεις του Κρόνου και του Τιτάνα στον Υπερίωνα και του Πλούτωνα και Χάροντα στους Ύδρα και Νυξ, έχουν σαν συνέπεια απρόβλεπτες ροπές και απρόβλεπτη χαοτική συμπεριφορά.Η χαοτική αυτή περιστροφή έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείς να προβλέψεις πότε θα βγεί ο ήλιος, από που θα βγεί, πόσο θα διαρκέσει η ημέρα, πότε θα δύσει ο ήλιος και που. Σβήστε τους από μελοντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Το αστρικό σύστημα που αναφέρεται η σειρά πιθανότατα είναι το πιό κοντινό και πιό  δημοφιλές σύστημα α Κενταύρου. Το σύστημα αποτελείται από 3 αστέρια τα α Κενταύρου Α, Β και C. Τα δύο κεντρικά αστέρια Α και Β είναι περίπου σαν τον ήλιο μας και περιφέρονται σε ελλειπτικές τροχιές γύρω από το κέντρο μάζας τους τέτοιες ώστε η μεταξύ τους απόσταση να κυμαίνεται μεταξύ 11,2 – 35,6 AU. Η περίοδος περιφοράς τους είναι 79 χρόνια. Το τρίτο αστέρι, ο α Κενταύρου C ή εγγύτατος Κενταύρου – Proxima Centauri είναι το πιό κοντινό αστέρι στη γη στα 4,2 έτη φωτός. Το αστέρι είναι ένας ερυθρός νάνος και βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τα άλλα δύο, περίπου 8700 AU. Περιφέρεται γύρω από τα άλλα δύο κάθε 547.000 χρόνια. Από την περιγραφή καταλαβαίνουμε ότι το σύστημα δεν είναι χαοτικό ή δεν είναι σε βάθος δισεκατομμυρίων ετών. Ο Εγκύτατος έχει επιβεβαιωμένο εξωπλανήτη σαν την γη, τον proxima Centauri b, στην κατοικίσημη ζώνη του άστρου του που σημαίνει ότι μπορεί να διατηρεί υγρό νερό. Ερευνάται όμως αν οι ακτίνες Χ απο τον αστέρα εκλάμψεων Εγκύτατο μπορεί να είναι αποτρεπτικές για τη δημιουργία ή διατήρηση ζωής στον Proxima Centauri b. Βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα σε νηπιακό στάδιο ακόμα σχετικά με την αποστολή φωτοκίνητου νανοδιαστημόπλοιου στον Proxima Centauri b.

Στην σειρά τώρα. Η σειρά αναφέρεται στον πλανήτη Trisolaris που βρίσκεται σε ένα τριπλό αστρικό σύστημα του οποίου τα 3 αστέρια κινούνται χαοτικά. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι έρμοι κάτοικοι να βιώνουν χαοτικές εποχές με διαστήματα ακραίας ζέστης και ακραίου ψύχους άγνωστης διάρκειας και εναλλαγής. Αν ο πλανήτης μένει μόνο γύρω από το άστρο του έχει και σταθερές εποχές άγνωστης διάρκειας. Η σειρά ξεκινάει με τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός φυσικού στην Κίνα Το 1966 κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης επειδή δίδασκε σχετικότητα και big bang. Η δολοφονία έγινε μπροστά στα μάτια της αστροφυσικού κόρης του η οποία κλείνεται σε ένα ερευνητικό κέντρο από όπου στέλνει ενισχυμένο από τον ήλιο ραδιοσήμα στο διάστημα προς αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Πολλά χρόνιοα αργότερα ακολουθούν αυτοκτονίες και μεταφυσικά οράματα διακεκριμένων αστροφυσικών και … η συνέχεια επι της οθόνης 2 επισόδεια έχω δει.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νίκος Μαλακασιώτης

Άρη σε χαιρετώ ,την είδα τη σειρά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Αν προχώρησες στα επεισόδια αναφέρεται και η κβαντική διαπλοκή.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Γεια σας παιδιά.
Άρη είναι χαοτικό πρόβλημα.
Ας δούμε δυο εικόνες:
comment image
Αριστερά με ακρίβεια 200. Δεξιά με ακρίβεια 1.000.
Ίδιες ακριβώς αρχικές συνθήκες, ίδια διάρκεια 20 δευτερολέπτων.
Άλλη ακρίβεια σε υπολογισμούς δίνει άλλη κατάληξη.

Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από Γιάννης Κυριακόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ναι Άρη, με το interactive physics. Τρομακτική πλανητική βαρύτητα (τεράστιο G) και μικρές μάζες και ταχύτητες.
Εντολή να σταματήσει στο 20 δευτερόλεπτα και εντολή καταγραφής τροχιών.
Είναι πάρα πολύ απλή κατασκευή.

Χάρης Βάρβογλης
29/03/2024 5:04 ΜΜ

Ούτε το περιορισμένο πρόβλημα των τριών σωμάτων είναι ολοκληρώσιμο, δηλαδή έχει χαοτικές περιοχές

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Άρη και σε όλους τους συναδέλφους, που συμμετέχουν. Η σειρά είναι εξαιρετική, την είδα σε τρεις μέρες. Υπάρχει η εκπληκτική σκηνή με το αόρατο σχεδόν νήμα, που διαλύει ένα ολόκληρο τάνκερ = η άσχημη πλευρά της τεχνολογίας, αλλά με το ίδιο νήμα να αποτελεί το υλικό κατασκευής υπερανθεκτικού ηλιακού ιστίου. Μην ξεχνάμε την τρομακτική σκέψη της πλήρους παρακολούθησης αλλά και απουσίας καθε ιδιωτικότητας, που είναι βασικός πυλώνας της υπόθεσης.
Γιάννη δώσε το Link της προσομοίωσης.

Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εδώ Ανδρέα:
Θα παίξει σε ακρίβεια 200. Βάλε μετά 1000 ή και 2000 εσύ για να δεις τη διαφορά.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
29/03/2024 10:06 ΜΜ

Ευχαριστώ Γιάννη. Την τρέχω.

Γιώργος Παπαθεοδώρου

Να επισημάνω δύο πράγματα (προσωπική άποψη). 1. Η σειρά του netflix είναι απαράδεκτη από όλες τις απόψεις. Καμμία επαφή με τις ιδέες και απόψεις του Liu Cixin, απλά μια αμερικανιά. 2. Η αντίστοιχη κινέζικη The Three-Body Problem των 30 επεισοδίων είναι πάρα πολύ καλή και κοντά στο βιβλίο και από επιστημονική άποψη. Χρονολογικά, έχοντας διαβάσει τα 3 βιβλία και έχοντας δει τα 30 επεισόδια της κινέζικης, με το ζόρι είδα το 2ο του net και απλά την παράτησα.

Κώστας Παπαδάκης
30/03/2024 11:43 ΜΜ

Should philosophy guide experiments,
or should experiments guide philosophy? Liu Cixin

[H φιλοσοφία πρέπει να καθοδηγεί τα πειράματα,
ή πρέπει τα πειράματα να καθοδηγούν τη φιλοσοφία;]

Ωραίο θέμα (Άρη μπράβο).

Για όσους ενδιαφέρονται:

Newton’s Three – Body problem explained

Solving the Three body problem

Καλή συνέχεια..

Βασίλειος Μπάφας
02/04/2024 8:31 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους.
Τυγχάνει τώρα να τη βλέπω, δεν έχω σχηματίσει άποψη.
Νίκο, νομίζω ότι είναι: κβαντική διεμπλοκή (αποκαλούμενη και κβαντικός εναγκαλισμός)
Επίσης να συμπληρώσω, όπως μου είχε πει ο Κορφιάτης, ότι ισοδύναμο πρόβλημα είναι αν μια σφαίρα του μπιλάρδου κρούσει ταυτόχρονα τις άλλες δυο.
Ενώ αν χτυπήσει πρώτα τη μια και ύστερα την άλλη, ως γνωστό, λύνεται.
Να είστε όλοι καλά!

Τελευταία διόρθωση6 μήνες πριν από admin
Νίκος Μαλακασιώτης
04/04/2024 10:41 ΜΜ

Ναι Βασίλη σε ευχαριστώ ,έχω συνηθίσει την αγγλική ορολογία που ,για μένα , είναι γλωσσοδέτες.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Άρη

Απ’ την ανάρτησή σου έμαθα για το εναρκτήριο επεισόδιο καταδίκης της Σχετικότητας στο «3 bodies problem» και σκέφτηκα να το σχολιάσω εδώ, έχοντας υπόψη μου σχετική αναφορά του Στέφανου Τραχανά στο τελευταίο βιβλίο του «Ο Κύκλος – Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς», αλλά …

«μεγάλωσε ο μπαγλαμάς κι’ έγινε σαν παπόρι»