web analytics

Επαγωγή σε κινούμενο αγωγό και αυτεπαγωγή

Οι κατακόρυφοι αγωγοί ΑΓ και Α′Γ′ στο κύκλωμα του σχήματος έχουν αμελητέα αντίσταση και είναι μεγάλου  μήκους. Ο αγωγός ΚΛ έχει μήκος ℓ = 0,5 m, μάζα m = 0,2 kg αμελητέα αντίσταση και μπορεί να ολισθαίνει χωρίς τριβές μένοντας οριζόντιος και σε ηλεκτρική επαφή με τους αγωγούς ΑΓ και Α′Γ′. Η όλη διάταξη βρίσκεται μέσα σε ΟΜΠ έντασης Β = 0,1 Τ, κάθετο στο επίπεδο των παράλληλων αγωγών ΑΓ και Α′Γ′ με φορά προς τα μέσα όπως φαίνεται στο σχήμα. Το πηνίο είναι ιδανικό έχει συντελεστή αυτεπαγωγής L = 5∙10–2 Η και τα άκρα του είναι συνδεδεμένα στα σημεία Γ και Γ′. Ο διακόπτης Δ είναι αρχικά είναι ανοικτός. Η ράβδος κινείται με σταθερή ταχύτητα υ = 4 m/s και τη στιγμή t0 = 0 που κλείνουμε τον διακόπτη Δ με άσκηση κατάλληλης κατακόρυφης δύναμης , η ράβδος συνεχίζει να κινείται με την ίδια σταθερή ταχύτητα. Να βρεθεί το έργο της δύναμης  από την στιγμή t0 = 0 μέχρι την στιγμή t1 = 5 s. Δίνεται g = 10 m/s2.

Η άσκηση και η λύση της.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Γιώργο. Μια άσκηση που είναι καθ’όλα της εντός ύλης, μπορεί να μετασχημαστεί σε θέμα Β, σχετικά εύκολα προσβάσιμη από τους υποψηφίους στο γεγονός ότι ο ρυθμός μεταβολής της έντασης του ρεύματος είνα σταθερός, άρα εντός πεδιάς!
Να είσαι καλά και να δημιουργείς.

Αθηνά Ιατρού
24/03/2025 11:30 ΠΜ

καλημερα σασ , στο παραπάνω ερωτημα το εργο τησ Fl ισουται με τη ενεργεια του μαγνητικου πεδιου που αποθηκευεται στο πηνιο διοτι δεν υπαρχουν αντιστασεισ ωστε να καταναλωσουν θερμοτητα ;;; αν το πηνιο ειχε αντισταση θα ισχυει WFL=U+QRp
οπου Rp η αντισταση του πηνίου

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
25/03/2025 7:27 ΠΜ

Καλημέρα Αθηνά.
Έτσι ακριβώς, όπως το λες είναι.
Από την στιγμή που ο αγωγός κινείται με σταθερή ταχύτητα, η αρχή διατήρησης της ενέργειας προβλέπει ότι όση ενέργεια μετφέρεται στην ράβδο, μέσω του έργου της ασκούμενης δύναμης, τόση ενέργεια θα εμφανιστεί στο κύκλωμα, είτε σαν ενέργεια του μαγνητικού πεδίου του πηνίου, είτε σαν θερμότητα πάνω στις αντιστάσεις (όσες υπάρχουν) το κυκλώματος.