Τράπεζα θεμάτων Β 16119

ΘΕΜΑ 2_16119

2.1. « Ένας αθλητής καλαθοσφαίρισης (basketball) πατάει γερά και σηκώνεται αφήνοντας τη μπάλα στο καλάθι».

Να αιτιολογήσετε αν παραβιάζεται ή όχι, η αρχή διατήρησης της ορμής στο σύστημα αθλητής-Γη κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Ενδεικτική λύση

2.1.  H αρχή διατήρησης της ορμής στο σύστημα αθλητής-Γη κατά τη διάρκεια του φαινομένου δεν παραβιάζεται. Εφαρμόζοντας την διατήρηση για το σύστημα το οποίο δεν δέχεται εξωτερικές δυνάμεις, οπότε είναι μονωμένο κατά το πάτημα του αθλητή και αμέσως αφού σηκωθεί από το δάπεδο, έχουμε: pπριν = pμετά ⇒ 0 = m⋅υ -Μ⋅V ⇒ V = m⋅υ /M

ότι η ταχύτητα της Γης  V είναι πρακτικά μηδενική λόγω της πολύ μεγάλης μάζας της  σε σύγκριση με τη μάζα του αθλητή .      

 

Η διατύπωση της εκφώνησης είναι ασαφής διότι:

ο αθλητής σηκώνεται: κατακόρυφα ή πλάγια;

αφήνοντας τη μπάλα: τη στιγμή που την αφήνει βρίσκεται σε κίνηση ή όχι;

Αν βρίσκεται σε κίνηση η μπάλα έχει ορμή και η ορμή του συστήματος αθλητής-Γη δεν διατηρείται.

Στην απάντηση αγνοείται η μπάλα, διότι:
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου η μπάλα βρίσκεται σε κίνηση και έχει ορμή. Συνεπώς η ορμή του συστήματος αθλητή-Γη δεν διατηρείται.
Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, η ταχύτητα της μπάλας αλλάζει, δηλαδή η μπάλα δέχεται δυνάμεις από μέρη του συστήματος και ασκεί δυνάμεις σε αυτά, δηλαδή το σύστημα αθλητής-Γη δεν είναι μονωμένο.

 

Με στόχο τη διαπραγμάτευση της φαινομενικής παραβίασης, (κίνηση του αθλητή μα όχι της Γης) μία ενδεικτική ερώτηση θα ήταν:
« Ένας μαθητής πατάει γερά και εκτελεί επιτόπιο κατακόρυφο πήδημα».

Να αιτιολογήσετε αν παραβιάζεται ή όχι, η αρχή διατήρησης της ορμής στο σύστημα αθλητής-Γη κατά τη διάρκεια του φαινομένου.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κώστας Παπαδάκης
28/05/2024 12:26 ΜΜ

Χρειάζεται αλλαγή στη διατύπωση: “ο MVP του τελικού, που έφερε μια Ελληνική ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης, παίρνει την μπάλα και εκτελεί κατακόρυφο άλμα κάτω από το καλάθι και στο μέγιστο ύψος, αφήνει την μπάλα ακριβώς πάνω από το καλάθι.”

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Χρήστο. Η προχειρότητα με την οποία φτιάχτηκε η τράπεζα, δεν νομιμοποιεί τα επιστημονικά λάθη.
Το πρόβλημα περιλαμβάνει τρία σώματα: Γη+Άνθρωπος+Μπάλα. Στη συνέχεια έχουμε δύο διασπάσεις.
Γη – Άνθρωπος+Μπάλα και Άνθρωπος – Μπάλα. Σε κάθε διάσπαση εφαρμόζουμε την ΑΔΟ θεωρώντας το αντίστοιχο σύστημα μονωμένο. ‘Οταν γίνεται η δεύτερη διάσπαση η Γη είναι εκτός συστήματος.
Και μια και λέμε για τράπεζα…
Αφού αποφασίσαμε με το συνάδελφο, ποιο β θέμα θα βάλουμε, όταν έκανα αντιγραφή – επικόλληση από το Word αρχείο της τράπεζας στο Word αρχείο ίδιας έκδοσης στον υπολογιστή, έγινε του Κουτρούλη ο γάμος με τη Μορφοποίηση. Το σχήμα ήταν ένα μέρος εικόνα, ένα μέρος πλαίσιο κειμένου, ένα μέρος σκόρπια γράμματα και όλα μέσα σε κελί πίνακα. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε θέμα λόγω …μορφοποίησης!
Κώστα ο συνονόματος έβαζε τρίποντα. Μάλλον εννοείς τον Κέντρικ ή τον Λεσόρ.
🏀

Τελευταία διόρθωση7 μήνες πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
06/06/2024 1:47 ΜΜ

Καλημέρα Σπύρο
Υπάρχει ένα πιο κρίσημο για μένα ερώτημα.
Σε ποιο σύστημα παρατήρησης θα περιγράψουμε την κρόυση.
Στο σύστημα του εργαστηριακού παρατηρήτή δηλαδή ακίνητου ως προς το έδαφος ; Αν ναι , τότε έχει νόημα να μιλάμε για ταχύτηταΓης V αμελητέα ;
Μήπως αυτό ακριβώς απαιτεί την adhoc απαίτηση ακλόνητου εμποδίου ( πάτωμα ) και άρα την ύπαρξη κρουστικών δυνάμεων που εξασφαλίζουν την ακινησία του πατώματος ως πρός τον γήΙνο παρατηρητή ;
Ασφαλώς η αρχή δεν παραβιάζεται ( άρχη ούσα ) και για τον εργαστηριακό παρατηρητή της γήϊνης επιφανείας … Διότι : η ορμή του όποιου συστήματος επιλέξουμε θα μεταβληθεί αν υπάρχουν κρουστικές δυνάμεις και δεν θα μεταβληθεί αν δεν υπάρχουν εξωτερικές κρουστικές δυνάμεις.
Η αρχή δεν απαιτεί την διατήρηση πάντα αλλά προβλέπει την δυνατότητα πάντα να επιλέξουμε ένα ευρύτερο σ΄συτημα ( εν ανάγκη του σύμπαντος ) ώστε να εξασφαλίσουμε την διατήρηση ως προς αδρανειακό ( sic ) παραητρητή.