Φυλογενετική και προβλέψεις για το Euro 2024

Ο αλγόριθμος αποτελεί έργο του Δρα Αλέξανδρου Σταματάκη, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Biodiversity Computing Group (BCG) στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και της ομάδας Computational Molecular Evolution (CME) στο Ινστιτούτο Θεωρητικών Σπουδών της Χαϊδελβέργης (HITS), και καθηγητή Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης στις βιοεπιστήμες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT).

Οι πιθανολογικές προβλέψεις για το UEFA Euro 2024 λαμβάνονται χρησιμοποιώντας 1.000.000 μοντέλα για την εκτίμηση της ποιότητας της κάθε ομάδας από τα οποία οι επιστήμονες κρατούν μόνο το 1% που ταιριάζουν καλύτερα στην απόδοση των ομάδων μέχρι τώρα.

Η πρόβλεψη βασίζεται στην προσαρμογή ενός αλγόριθμου για εξελικτικά δέντρα, στα «δέντρα» (μοντέλα κατηγοριοποίησης) ενός τουρνουά και σε στατιστικά μοντέλα για την εκτίμηση της απόδοσης των ομάδων. Επειδή οι υπολογισμοί για την πρόβλεψη του πιθανότερου νικητή πλέον γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, μπορούν να αναλυθούν ένα εκατομμύριο εκτιμήσεις για την ποιότητα των ομάδων, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι και έτσι να εκτιμηθεί η αβεβαιότητα των προγνώσεων.

«Η πρόβλεψη στο Euro είναι…απρόβλεπτη! Και αυτό κυρίως γιατί περίπου το 50% των γκολ μπαίνουν τυχαία και επιπλέον δεν σημειώνονται τόσα πολλά γκολ στο ποδόσφαιρο. Εδώ δεν υπάρχουν play-offs με best off 7 όπως π.χ. στον τελικό του ΝΒΑ, άρα ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να δώσει εύκολα πρόκριση ακόμη και στην πιο αδύναμη ομάδα. Εμείς απλά δείχνουμε μια γκάμα πιθανοτήτων βάσει της εκτιμώμενης δύναμης της κάθε ομάδας. Δηλαδή κοιτάμε πως αλλάζουν οι πιθανότητες αν πειράξουμε λίγο, σε ρεαλιστικά πλαίσια, την εκτίμηση της δύναμης των ομάδων», εξηγεί ο επιστήμονας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της ομάδας του Αλέξανδρου Σταματάκη δείχνουν ότι η πιθανότητα να νικήσει η Γερμανία κυμαίνεται ανάμεσα σε 10-15% για τα περισσότερα σενάρια δύναμης ομάδων, της Γαλλίας ανάμεσα σε 6 και 12% κοκ. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα.

image

«Ο αλγόριθμος πρόβλεψης των νικητών του Euro είναι παρόμοιος με τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται για την ανακατασκευή των εξελικτικών σχέσεων μεταξύ διαφορετικών ειδών στη φυλογενετική. Επομένως, τα τουρνουά μπορούν να υπολογιστούν χρησιμοποιώντας μεθόδους παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται για τα οικογενειακά δέντρα. Η φυλογενετική ασχολείται με τη μελέτη της καταγωγής σε ζωντανά όντα», εξηγεί ο ίδιος ο επιστήμονας, ο οποίος, μαζί με των μεταδιδακτορικό του φοιτητή Ben Bettisworth, ανέπτυξαν το λογισμικό ανοικτού κώδικα Phylourny για να προβλέψουν την πορεία του τουρνουά .

Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές προσάρμοσαν τον αλγόριθμο «κλαδέματος» του Αμερικανού εξελικτικού βιολόγου Joseph Felsenstein, που είναι ένα παράδειγμα δυναμικού προγραμματισμού, ένας τύπος αλγορίθμου που έχει πολλές εφαρμογές στην επιστήμη των υπολογιστών. Στον δυναμικό προγραμματισμό, αναλύεται ένα σύνθετο πρόβλημα σε μια σειρά απλούστερων βημάτων που έχουν μια συγκεκριμένη δομή. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να αποφεύγουν επαναλαμβανόμενους υπολογισμούς με αποτελεσματικό τρόπο, επιταχύνοντας τον χρόνο που απαιτείται για τη διενέργειά τους.

Οι προβλέψεις είναι κοντά σ’ αυτές που θα μπορούσε να κάνει και ένας μέσος θεατής της διοργάνωσης χωρίς τη χρήση σύνθετων στοχαστικών αναλύσεων.

Ο Αλέξης Σταματάκης γεννήθηκε στην γερμανική πόλη Σααρμπρύκεν από πατέρα Έλληνα πολιτικό επιστήμονα και από Γερμανίδα μητέρα, καθηγήτρια κλασικού τραγουδιού.

stamatakhw

Όταν έγινε τεσσάρων ετών, η οικογένεια Σταματάκη μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Σταματάκης φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε Πληροφορική στο Πολυτεχνείο του Μονάχου (Technische Universität München) και στην École Normale Supérieure de Lyon (επίσης γνωστή ως ENS) κάνοντας πρακτική άσκηση στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Μαδρίτη.

Dnews, Βασιλική Μιχοπούλου

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
30 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Παπασγουρίδης

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η Ολυμπιάδα

Κίνηση τιμής και ιδιαίτερου συμβολισμού αποτελεί ο-η Σημαιοφόρος κάθε χώρας στην τελετή έναρξης.

Επειδή ακούγονται διάφορα ονόματα, προτείνω ένα γκάλοπ στο ylikonet (κανένας δεν θα δώσει σημασία, αλλά έχει την αξία του για εμάς)

1) Μίλτος Τεντόγλου (διάβασα πως αρνήθηκε γιατί ακόμα θα βρίσκεται σε προετοιμασία για τους αγώνες)

2) Λευτέρης Πετρούνιας

3) Κατερίνα Στεφανίδη

4) Γιάννης Ατετοκούμπο

5) Στέφανος Τσιτσιπάς

6) Μαρία Σάκκαρη

Αυτά τα 6 ονόματα ακούστηκαν. Κυκλοφορεί πληροφορία για ειλημμένη απόφαση
τη σημαία να κρατήσουν η Σάκκαρη με τον Ατετοκούμπο

Ποια η γνώμη σας;

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Ψηφίζω πρώτος

Αν η-ο Σημαιοφόρος είναι μία-ένας, ψηφίζω Κατερίνα Στεφανίδη,

με δεδομένη την άρνηση του Μίλτου Τεντόγλου

Η Κατερίνα είναι η μεγαλύτερη και σταθερότερη Ελληνίδα αθλήτρια του Στίβου
με πολλές αναγνωρισμένες επιτυχίες σε Ολυμπιάδες-Παγκόσμια-Πανευρωπαϊκά

Αν θα είναι δύο, ψηφίζω Κατερίνα ΣτεφανίδηΛευτέρη Πετρούνια

Ο Λευτέρης είναι ο μεγαλύτερος και σταθερότερος Έλληνας αθλητής στην ενόργανη γυμναστική με πολλές αναγνωρισμένες επιτυχίες σε Ολυμπιάδες-Παγκόσμια-Πανευρωπαϊκά

Γρηγόρης Μπουλούμπασης

Θοδωρή όπως είπες και εσύ δεν θα αποφασίσουμε εμείς. Για αυτό ανεξάρτητα από το τι θα κάνει κάθε αθλητής εμείς εκφράζουμε την προτίμησή μας .
Μίλτος Τεντόγλου.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αποτελούν το δίδυμο σημαιοφόρων της ελληνικής αποστολής στην τελετή έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

comment image

Ο Giannis γνωστός. Για την Αντιγόνη:

Το 2022 κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (20 χλμ. και 35 χλμ. βάδην) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, πετυχαίνοντας κάτι που μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει κανένας Έλληνας αθλητής και αθλήτρια. Νωρίτερα στη σεζόν ήταν τέταρτη στο Παγκόσμιο του Όρεγκον.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ακολουθώντας την εθιμοτυπική διαδικασία για την επιλογή του Σημαιοφόρου ήρθε πριν από τη συνεδρίαση, σε επαφή με μεταλλιούχους Ολυμπιονίκες. Ωστόσο τόσο ο Μίλτος Τεντόγλου όσο και η Κατερίνα Στεφανίδη ζήτησαν να μην είναι Σημαιοφόροι για να μην αλλάξουν το πρόγραμμα της προετοιμασίας ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γρηγόρη ευχαριστώ για την απάντηση.

Η μηδενική συμμετοχή δείχνει πως μάλλον είχαν δίκιο όσοι αντιμετώπισαν το θέμα
επιφανειακά χωρίς διάθεση δεύτερων σκέψεων…
Γι αυτό νομίζω πως είναι περιττό να συνεχίσω τη συζήτηση.

Για λόγους πληρότητας και ενημέρωσης

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΙ

1908 Νικόλαος Γεωργαντάς Στίβος
1912 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας Στίβος
1920 Βασίλης Ζαρκάδης Ξιφασκία
1924 Χρήστος Βρεττός Στίβος
1928 Αντώνης Καρυοφύλλης Στίβος
1932 Χρήστος Μάντικας Στίβος
1936 Ιωάννης Σεραϊδάρης Στίβος
1948 Γιώργος Καλαμποκίδης Ιστιοπλοΐα
1952 Νίκος Σύλλας Στίβος
1956 Γιώργος Ρουμπάνης Στίβος
1960 Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος Ιστιοπλοΐα
1964 Γιώργος Μαρσέλλος Στίβος
1968 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1972 Χρήστος Παπανικολάου Στίβος
1976 Βασίλης Παπαγεωργόπουλος Στίβος
1980 Ηλίας Χατζηπαυλής Ιστιοπλοΐα
1984 Στέλιος Μυγιάκης Πάλη
1988 Μπάμπης Χολίδης Πάλη
1992 Λάμπρος Παπακώστας Στίβος
1996 Πύρρος Δήμας Δήμας Άρση Βαρών
2000 Νίκος Κακλαμανάκης Ιστιοπλοΐα
2004 Πύρρος Δήμας Άρση Βαρών
2008 Ηλίας Ηλιάδης Τζούντο
2012 Αλέξανδρος Νικολαϊδης Ταεκβοντό
2016 Σοφία Μπεκατώρου Ιστιοπλοΐα
2020 Άννα Κορακάκη Σκοποβολή, Λευτέρης Πετρούνιας Γυμναστική

Ο στίβος είναι το άθλημα με τους περισσότερους Σημαιοφόρους, αφού 13 φορές αθλητές του έχουν κρατήσει τη σημαία.Ακολουθεί η ιστιοπλοΐα με πέντε, η πάλη και η άρση βαρών με δύο, η ξιφασκία, το τζούντο, το ταεκβοντό, η γυμναστική και η σκοποβολή με έναν. 

Αν κάποιο άθλημα έπρεπε να εκπροσωπηθεί αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν το πόλο,
με τις περισσότερες συμμετοχές και διακρίσεις σε ομαδικό άθλημα σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Μάλλον όμως επιλέχθηκε η αναγνωρισιμότητα …. τουλάχιστον κατά το ήμισυ …
Η Αντιγόνη είναι η αθλήτρια που πριν μερικά χρόνια, κάλυπτε η ίδια τα έξοδα της προετοιμασίας της….

Αν συγκριθούν τα budget στα δύο άκρα της γαλανόλευκης, φοβάμαι πως θα παρελάσει κατακόρυφη και όχι οριζόντια…..
 
 

Διονύσης Μάργαρης
10/07/2024 7:16 ΠΜ

Καλημέρα Θοδωρή.
Κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το θέμα της επιλογής σημαιοφόρων:
Έτοιμη να δώσει τη σημαία στη Μαρία Σάκκαρη ήταν η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αν και τελικά αποφάσισε ότι Σημαιοφόροι για την Ελλάδα στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
Η απόφαση για τον παίκτη της Εθνικής και των Μπακς ήταν ομόφωνη, ενώ η πρωταθλήτρια του βάδην επελέγη μετά από ψηφοφορία, μαζί με τις Ευαγγελία Πλατανιώτη, Μαργαρίτα Πλευρίτου και Μαρία Σάκκαρη.
Ωστόσο, το τι προηγήθηκε της ανακοίνωσης έχει πολύ ενδιαφέρον, αφού ακόμη και στην ΕΟΕ, όπως φαίνεται και από το url της είδησης στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, είχαν δεδομένο πως η Σάκκαρη θα ήταν η σημαιοφόρος, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.
comment image
Σε αντίθεση με τον Γιάννη που εκλέχθηκε ομόφωνα, υπήρξαν διαφωνίες για την Σάκκαρη και τελικά επελέγη η πρωταθλήτρια του βάδην με 16 ψήφους, έναντι οκτώ της Ελληνίδας τενίστριας.
Πώς φτάσαμε όμως στην ψηφοφορία; Ψηφοφορία δεν προβλέπονταν, όμως κρίθηκε πως ήταν η μοναδική και πιο δίκαιη λύση, δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί.
Η Σάκκαρη προκρινόταν και λόγω δημοφιλίας και για όσα έχει πετύχει στο τένις, ωστόσο οι αντιδράσεις που υπήρξαν στα σόσιαλ δεν έμειναν μόνο εκεί, αφού πέρασαν και… εντός της ΕΟΕ. Δεν ήταν λίγοι (όπως φάνηκε και από την ψηφοφορία) που διαφωνούσαν με την πρόταση της τενίστριας, καθώς θεωρούσαν ότι αδικούνται άλλες αθλήτριες όπως η Ντρισμπιώτη για παράδειγμα (ακούστηκε και για την Στεφανίδη όμως η ίδια είχε απαντήσει ήδη αρνητικά στην ΕΟΕ για λόγους προετοιμασίας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις).
Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών είχαν πολλές ενστάσεις και αρκετοί είχαν τις δικές τους προτάσεις για την θέση της αθλήτριας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και αθλήτρια πήρε τηλέφωνο και έκανε… παράπονα που δεν ζήτησαν από την ίδια να είναι σημαιοφόρος λόγω διακρίσεων και ζήτησε να πάρει αυτή τη σημαία παρά το… αρνητικό αντίκτυπο που άφησε σε προηγούμενη ολυμπιάδα.
Οι διαφωνίες την ίδια ώρα… εντάθηκαν εντός των τειχών της ΕΟΕ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρός της, Σπύρος Καπράλος, αποφάσισε να τεθούν σε ψηφοφορία, η Σάκκαρη, η Ντρισμπιώτη, η Πλατανιώτη και η Μαργαρίτα Πλευρίτου, αφού και το πόλο (δικαιολογημένα) ήθελε να υπάρχει η δική του παρουσία στην τελετή έναρξης, δίπλα από τον Αντετοκούνμπο.
Τελικά τα… δύο μπλοκ των εκπροσώπων που στήριξαν Ντρισμπιώτη και Σάκκαρη, έκριναν και το αποτέλεσμα, με αυτό το 16-8 να ξεκαθαρίζει τα πράγματα οριστικά.
Αυτό που διαρρέει πάντως, είναι ότι υπήρχαν πιέσεις από την αρχή για να περάσει η πρόταση της Σάκκαρη (χωρίς να έχει καμία ανάμειξη η ίδια) και οι αντιρρήσεις ήρθαν μετά την κατακραυγή στα σόσιαλ από αρκετούς χρήστες. Να τονιστεί επίσης, πως σε λίγους μήνες η ΕΟΕ έχει και εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Θοδωρής Παπασγουρίδης

comment image

Ήταν η καλύτερη ομάδα σε όλη τη διοργάνωση….

Μαζί με την Ισπανία κέρδισε το επιθετικό ποδόσφαιρο και ο νεανικός ενθουσιασμός..

Το φρέσκο κόντρα στο αποστειρωμένο, η φαντασία κόντρα στο αναμενόμενο και βαρετό….

Γιατί όμως υποστηρίζαμε τη “Φούρια Ρόχας”;

Δείτε στις δύο επόμενες φωτο το ρόστερ της Ισπανίας

Θοδωρής Παπασγουρίδης

comment image

Τι συμπέρασμα βγάλατε;;;;

Από τους 24 μόνο ένας από την αντιπαθέστατη Ρεάλ Μαδρίτης….

Αντίθετα ποσοστό 35% από βασκικές ομάδες

Αυτό ίσως εξηγεί τη δίψα και τον ενθουσιασμό…

Δημήτρης Τσάτσης
15/07/2024 4:26 ΜΜ

Καλησπέρα Θοδωρή και Γιώργο.
Έχω σταματήσει να βλέπω ποδόσφαιρο και μπάσκετ χρόνια τώρα για πλήθος λόγων.
Ασχολούμαι επιδερμικά με μια οπτική κοινωνιολογικού (ας πούμε) ενδιαφέροντος.
Με την οπτική αυτή, απόλυτα εύστοχο, μου φαίνεται, Γιώργο το τελευταίο σχόλιό σου!!

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Γεια σας Γιώργο και Δημήτρη, με μπερδέψατε….

Προσωπικά μου είναι αδιάφορο ποια Εθνική επιλέγει κάποιος να αγωνιστεί…

Έχουμε παραδείγματα, στα Βαλκάνια ειδικά, νεαρών αθλητών που δεν επιλέγουν
την Εθνική της χώρας διαμονής τους, στην οποία μεγάλωσαν και ανδρώθηκαν,
αλλά την Εθνική της χώρας καταγωγής τους, θυσία στον εθνικισμό….

Το ποδόσφαιρο πάντα προσφέρονταν για κοινωνιολογικές προεκτάσεις….

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τον Γιαμάλ….

“Ο Λαμίν Γιαμάλ, μόλις πέτυχε το εκπληκτικό γκολ στο προχθεσινό αγώνα Ισπανίας- Γαλλίας, σχημάτισε με τα χέρια του τον αριθμό 304: πρόκειται για τον ταχυδρομικό κώδικα της Ματαρό, μιας φτωχογειτονιάς της Βαρκελώνης.

Η Ματαρό αλλά και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έχουν υποστεί συστηματικές ρατσιστικές επιθέσεις από την ισπανική ακροδεξιά. Για το Vox, αυτές οι ταπεινές γειτονιές είναι «πολυπολιτισμικοί λόφοι κοπριάς». Σε αρκετές περιπτώσεις, το ακροδεξιό κόμμα έχει συνδέσει τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα. Οι οπαδοί του αποκαλούν το Ματαρό «Μασσαλία της Καταλονίας», μέρος όπου συνωμοτούν η Αριστερά και οι ισλαμιστές.”

Η συνέχεια του άρθρου

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Τί έχουμε να σχολιάσουμε γι αυτό;

comment image