web analytics

Ταλάντωση – πλαστική κρούση – ομαλή κυκλική κίνηση

IMG-2858

Σφαιρίδιο Σ₁ με μάζα m₁ = 1 kg εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση μηδενικής αρχικής φάσης με σταθερά επαναφοράς D = k και πλάτους Α = 0,2 m πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο στην διάρκεια της οποίας στον άξονα κίνησης δέχεται μόνο την δύναμη από το ελατήριο. Το σφαιρίδιο είναι δεμένο στο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου φυσικού μήκους ℓ₀ = 0,5 m και σταθεράς k = 100 N/m. Το άλλο άκρο του ελατηρίου Ο είναι αρθρωμένο κατάλληλα ώστε το ελατήριο να μπορεί να περιστρέφεται ως προς κατακόρυφο άξονα χωρίς να έχουμε ανάπτυξη τριβών. Την χρονική στιγμή t₁ = π/60 s το Σ₁ συγκρούεται πλαστικά με σφαιρίδιο Σ₂ μάζας       m₂ = 0,5 kg με αποτέλεσμα το συσσωμάτωμα που δημιουργείται να εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση. Να θεωρήσετε ως θετική φορά της ταλάντωσης που εκτελεί το Σ₁ την φορά που δείχνει μακριά από το άκρο Ο του ελατηρίου.
Να υπολογίσετε :
1) το μέτρο της ταχύτητας του συσσωματώματος.
2) την θερμότητα (Q) που εκλύθηκε στην διάρκεια της κρούσης.

Η άσκηση και η λύση της.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μίλτος Καδιλτζόγλου

Γεια σου Παύλο. Μάλλον σας πιάνω στο τραπέζι τώρα!!

Πολύ καλή η ιδέα της άσκησης, μπράβο!

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Πολύ καλή Παύλο, συνδυάζει γνώσεις από τη Β’ Λυκείου για την ομαλή κυκλική με τα βασικά της ΑΑΤ και μετά έρχεται και η πλάγια κρούση….

Τρία σε ένα, αλλά με μέτρο και έμφαση στην κατανόηση… των εννοιών

Μπορεί να προστεθεί και η σχέση των περιόδων των δύο κινήσεων Τ(οκκ)=3Τ(αατ)

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Παύλο.
Αστείρευτο το “παιχνίδι” συνδυαστικής σκέψης για να προκύψει κάτι “αλλιώτικο”,
πάνω στις βασικές γνώσεις.
(Κάπως θα δικαιολογούσα την ισχύ της ΑΔΟ λόγω της ασκούμενης Fελ κατά την κρούση…)
Να είσαι καλά

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Πολυ ωραια ασκηση Παύλο.

Κώστας Παπαδάκης
09/07/2024 1:52 ΜΜ

Ωραίο θέμα. Μπράβο.

🙂

Χριστόπουλος Γιώργος

Καλημέρα Παύλο. Πολύ όμορφη άσκηση και σαν σκέψη και διαδικασία επίλυσης.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
10/07/2024 6:45 ΜΜ

Γεια σου Παύλο. Λόγω μετακίνησης προς επαρχία την είδα σήμερα. Πολύ καλή άσκηση με απαίτηση να συνδιάσει ο μαθητής διάφορα κομμάτια φυσικής.