Ο δίσκος στρέφεται και το σημείο επιταχύνεται

Ο δίσκος του σχήματος ακτίνας R=0,5m, περιστρέφεται γύρω από οριζόντιο άξονα, κάθετο στο επίπεδό του, ο οποίος περνά από το κέντρο του Ο. Σε μια στιγμή t=0, μια ακτίνα ΟΑ είναι οριζόντια, ενώ το άκρο της Α έχει επιτάχυνση με κατεύθυνση όπως στο σχήμα, όπου συνθ=0,8 (ημθ=0,6), μέτρου α=2,5 m/s2.

  1. Να υπολογιστούν η κεντρομόλος και η επιτρόχιος επιτάχυνση του σημείου Α.
  2. Να βρεθούν η γωνιακή ταχύτητα και η γωνιακή επιτάχυνση του δίσκου και να σημειωθούν τα αντίστοιχα διανύσματα πάνω στο σχήμα.
  3. Αν η παραπάνω γωνιακή επιτάχυνση παραμένει σταθερή:

α) να βρεθεί χρονική στιγμή t1, όπου η επιτάχυνση του άκρου μιας οριζόντιας ακτίνας είναι κατακόρυφη, για πρώτη φορά. Ποιο το μέτρο της επιτάχυνσης αυτής;

β) Να βρεθεί η χρονική στιγμή t2 που η ακτίνα ΟΑ θα βρεθεί για πρώτη φορά, στην αρχική της θέση  όπως στο σχήμα. Να βρεθούν η οριζόντια και η κατακόρυφη συνιστώσα της επιτάχυνσης του σημείου Α την παραπάνω στιγμή.

H απάντηση με κλικ ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Όμορφη Διονύση!
Να σε ευχαριστήσω για την επιμέλεια της εικόνας της ημετέρας ανάρτησης.

Ξενοφών Στεργιάδης

Καλό απόγευμα και από εδώ. Όμορφο θέμα κατάλληλο για την εμπέδωση της αε. Αυτή την περίοδο στη διδασκαλία της κινηματικής του στερεού οι μαθητές “ανακαλύπτουν” την επιτρόχιο επιτάχυνση καθόσον στη διδασκαλία της ομαλής κυκλικής στη Β Λυκείου συναντούν μόνον την ακ. Αν μάλιστα τους πεις ότι στη διδαχθείσα οριζόντια βολή υπάρχει κεντρομόλος και επιτρόχιος που είναι οι συνιστώσες της g , η έκπληξη μετατρέπεται σε κατάπληξη.

Παύλος Αλεξόπουλος

Γεια σου Διονύση. Όμορφη άσκηση που μελετά διεξοδικά την επιταχυνόμενη περιστροφική κίνηση, ευχαριστούμε πολύ!

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση
Σενάριο…”γκιουζέλ” ,ελκτικό για αναρρίχηση με πατήματα τα ερωτήματα!
Να είσαι καλά