web analytics

Μελετώντας μία αντίφαση

Από τη μελέτη μίας αντίφασης που υπάρχει στην ύλη της Γ’ Λυκείου προσπαθούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το τι ονομάζουμε τελικά στις φυσικές επιστήμες σωστό και τι λάθος, πότε μία ποσότητα μπορούμε να τη θεωρήσουμε αμελητέα, τι ρόλο παίζουν τα σφάλματα και οι προσεγγίσεις κλπ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης
31/07/2024 8:42 ΠΜ

Πάνο καλημέρα.

Η λεπτομερής παρουσίασή σου παρέχει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση στον Καθηγητή να ισχυριστεί ότι, αν και η κίνηση των ηλεκτρικών φορτίων σε μαγνητικό πεδίο είναι επιταχυνόμενη ωστόσο με ορισμένες προϋποθέσεις η απώλεια ενέργειας λόγω εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι αμελητέα. Και νομίζω ότι αυτό πρέπει να επισημαίνεται στους μαθητές.

Βασίλειος Μπάφας
31/07/2024 9:27 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους.
Πάνο συγχαρητήρια.
Πολύ καλή παρουσίαση.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό που γράφεις, πρέπει να τονίζεται στους μαθητές από την ώρα που ξεκινούν τη φυσική και να επαναλαμβάνεται όσο γίνεται συχνότερα.
Καλύτερα λιγότερες ασκήσεις, αλλά να κατανοήσουν αυτό που αναφέρεις.
Να είσαι πάντα καλά!

Διονύσης Μάργαρης
31/07/2024 4:40 ΜΜ

Καλό απόγευμα Πανο και συγχαρητήρια για την παραπάνω ανάρτηση
Τα συμπεράσματα αποκαλυπτικά!

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
31/07/2024 8:02 ΜΜ

Πάνο καλησπέρα.
Θεωρώ πολύ χρήσιμα και σημαντικά  όσα αναφέρεις στο σημείωμά σου, με κατακλείδα το «Σε όλες τις εφαρμογές της φυσικής κάνουμε προσεγγίσεις.»

Να θυμίσω  τις τρεις μεγάλες  περιοχές της φύσης με βάση τις διαστάσεις:
Την πολύ μικρή (κάτω από την ακτίνα του ατόμου) όπου υποχρεωτικά χρειάζομαι τους νόμους της κβαντικής θεωρίας.
Την μεσαία με εύρος περίπου 15 τάξεις μεγέθους (αν θυμάμαι καλά) όπου μια χαρά επαληθεύω τα πειραματικά δεδομένα με κλασσική μηχανική και Η/Μ θεωρία
Την πολύ μεγάλη όπου κυριαρχεί η Γενική θεωρία της σχετικότητας με μαέστρο την βαρύτητα.

Σε κάθε φαινόμενο, όπου και να ανήκει από τις τρεις  γίνονται πολλές φορές προσεγγίσεις αποδεκτές από το μοντέλο και τα πειραματικά ευρήματα.

Μια προσέγγιση βελτιώνεται είτε χρησιμοποιώντας πιο εξεζητημένα μαθηματικά εργαλεία, είτε με πιο λεπτομερή πειράματα, είτε εφευρίσκοντας νέα πειραματικά εργαλεία.

Καλά να περνάς.

Μίλτος Καδιλτζόγλου

Καλησπέρα Παναγιώτη.
Ουσιαστικό το σημείωμα σου και εμπλουτισμένο με ενδιαφέρουσες αναφορές. Ευχαριστούμε!

Θα άλλαζα τη φράση “Όταν κάποια πειράματα ή παρατηρήσεις δεν συνάδουν με ένα μοντέλο, θα πρέπει να βελτιώσουμε ή και ν’ αλλάξουμε το μοντέλο.” με την “Όταν ένα τουλάχιστον πείραμα ή μία τουλάχιστον παρατήρηση δεν συνάδει με το μοντέλο, θα πρέπει να βελτιώσουμε ή και να αλλάξουμε το μοντέλο.”.
Όταν το μοντέλο μας περνάει τα tests, απλώς ισχυροποιείται η πίστη μας (προσωρινά ενδεχομένως) σε αυτό.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Καλησπέρα σε όλους, η πρώτη χρονολογικά, αντίφαση που πρέπει να συναντούν οι μαθητές, είναι στο μοντέλο Rutherford στη φυσική γενικής παιδείας της Β Λυκείου

comment image

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Η αντίφαση αίρεται αξιωματικά με την παραδοχή (γ) στο μοντέλο Bohr

comment image

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Αποδεικνύοντας τη σχέση που δίνει την ολική ενέργεια του περιστρεφόμενου ηλεκτρονίου στο μοντέλο Bohr μας επιτρέπει να κάνουμε μία αναφορά σε τροχιά καθορισμένης ενέργειας και όχι σε σπειροειδή, χωρίς βέβαια να αποτελεί τεκμηριωμένη απόδειξη

comment image

Η μελέτη που αναφέρεται στο παραπάνω σημείωμα είναι ουσιαστική.

Αν καταλαβαίνω σωστά, προϋποθέτει ομαλή κυκλική κίνηση, αφού αναφέρεται στην περίοδο αυτής αλλά και σε σταθερή ισχύ ακτινοβολίας, η οποία απαιτεί επιτάχυνση σταθερού μέτρου, κάτι που ισχύει εφόσον το μέτρο της γραμμικής ταχύτητας είναι σταθερό…

Τελευταία διόρθωση7 μήνες πριν από Θοδωρής Παπασγουρίδης
Γεώργιος Βουμβάκης
31/07/2024 11:30 ΜΜ

Γειά σου Πάνο. Πολύ σημαντική η ανάλυση σου. Ένα άλλο στοιχείο της είναι ότι με τα δεδομένα τις προϋποθέσεις και τους υπολογισμούς σου, η ενέργεια του ηλεκτρονίου ακτινοβολείται όλη σε χρόνο μικρότερο του ενός δευτερολέπτου.

Βασίλειος Μπάφας
01/08/2024 11:27 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα
Μια εικόνα αφιερωμένη φυσικά στον Πάνο Μουρούζη, αλλά και τον Άρη τον Αλεβίζο για το σχόλιο που έδωσε.
Μια προσπάθεια να συμπληρώσει την ανάρτηση και το σχόλιο, βασισμένη σε παλιά συζήτηση με τον Βαγγέλη Κορφιάτη.
Σίγουρα θα υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, αλλά ο στόχος είναι να δοθεί τροφή για σκέψη και να συμπληρωθεί από πιο αρμόδιους από μένα.

comment image

Τελευταία διόρθωση7 μήνες πριν από admin
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
01/08/2024 8:10 ΜΜ

Γεια σου Βασίλη, καλό σου καλοκαίρι.

Βασίλειος Μπάφας
02/08/2024 7:49 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους.
Πάνο πολύ ωραία η τρισδιάστατη απεικόνιση, την κρατάω.
Καλό καλοκαίρι Άρη!

Ανδρέας Βαλαδάκης
02/08/2024 9:56 ΠΜ

Καλημέρα σε όλους!

Μαθητική ερώτηση: Η ενέργεια του ηλεκτρονίου που κινείται μέσα σε μαγνητικό πεδίο είναι κβαντισμένη, όπως η ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου, σύμφωνα με τις παραδοχές του Μπορ;

Απάντηση: Ναι! Περισσότερα εδώ.

Γρηγόρης Χατζής
04/08/2024 8:18 ΜΜ

Καλησπέρα Πάνο.
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου. Κάποια μικρή ανάλυση και από εμένα, βλέποντας το σχόλιο του Γιώργου (το οποίο μου έκανε εντύπωση), λίγο πιο πάνω: “…με τα δεδομένα τις προϋποθέσεις και τους υπολογισμούς σου, η ενέργεια του ηλεκτρονίου ακτινοβολείται όλη σε χρόνο μικρότερο του ενός δευτερολέπτου.” Νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει.
Καθώς το ηλεκτρόνιο χάνει ενέργεια, μειώνεται το μέτρο της ταχύτητάς του, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ακτινοβολούμενη ισχύς. Κάνοντας κάποιους υπολογισμούς, βγάζω ότι η ενέργεια του ηλεκτρονίου τείνει στο μηδέν, όταν ο χρόνος τείνει στο άπειρο. Θέλοντας να δω πότε το μέτρο της ταχύτητας υποδιπλασιάζεται (οπότε και η ακτίνα καμπυλότητας υποδιπλασιάζεται) βγάζω ότι αυτό γίνεται μετά από 3,58s. Ωστόσο, βάζοντας ένταση μαγνητικού πεδίου 10^(-3)Τ [τιμή πεδίου που χρησιμοποιείται σε αντίστοιχο εργαστηριακό πείραμα] ο χρόνος για να γίνει μισή η ταχύτητα, άρα μισή και η ακτίνα καμπυλότητας, είναι 994 ημέρες!
Παραθέτω τους υπολογισμούς, ελπίζω να είναι σωστοί.

Τελευταία διόρθωση7 μήνες πριν από Γρηγόρης Χατζής