Επειδή πολλοί μαθητές θεωρούν ότι η φυσική είναι έξω από την καθημερινότητα ίσως να είναι ενδιαφέρον το παρακάτω πείραμα:
Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται ένα απλό πείραμα με το οποίο μπορούμε να διαπιστώσουμε αν μια μπαταρία είναι γεμάτη η όχι. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
1. Το πείραμα αυτό είναι αποτελεσματικό ή όχι; Τι πρέπει να κάνουμε για να διαπιστώσουμε χωρίς καμία αμφιβολία την αποτελεσματικότητα του πειράματος;
2. Στην περίπτωση που το πείραμα είναι αποτελεσματικό τι θεωρητική ερμηνεία θα δίναμε γι’ αυτό;
3. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να τεκμηριώσουμε την θεωρητική ερμηνεία που δώσαμε;
Καλημέρα Πάνο.
Ποια είναι η εξήγηση;
Μία λάθος ερμηνεία νομίζω ότι είναι απόδοση της συμπεριφοράς της μπαταρίας στην αλλαγή της μάζας της είτε λόγω εφαρμογής της σχέσης E=mc^2 είτε λόγω διαφυγής αερίου αφού οι μπαταρίες είναι σφραγισμένες.
Μία αρκετά τεκμηριωμένη ερμηνεία βρίσκεται στο παρακάτω σύνδεσμο:
ΕΡΜΗΝΕΙΑ
Μία προσομοίωση στο interactive physics που ίσως ν’ ανταποκρίνεται στο τι πράγματι συμβαίνει.
Πάνο ο μεταβολέας αλλάζει τη σταθερά του ελατηρίου.
Ποιος ο συσχετισμός με το οξείδιο;
Νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχυρίζονται οι ερευνητές στον σύνδεσμο λέγοντας ότι:
Ο ψευδάργυρος ξεκινά ως ένα γεμάτο δοχείο σωματιδίων που όλα κινούνται ομοιόμορφα το ένα δίπλα από το άλλο», είπε ο Steingart. Όταν οξειδώνεται ο ψευδάργυρος δημιουργούνται γέφυρες μεταξύ των σωματιδίων και τον κάνει περισσότερο σαν ένα δίκτυο ελατηρίων. Αυτό είναι που δίνει στην μπαταρία την αναπήδησή της.
Επομένως ισχυρίζονται ότι δεν αλλάζει η μάζα, αλλά ο τρόπος σύνδεσης των συστατικών της μπαταρίας. Νομίζω ότι η ερμηνεία αυτή είναι αρκετά λογικοφανής. Άλλη ερμηνεία δεν μπορώ να δώσω. Με την προσομοίωση κάτι αντίστοιχο ήθελα να δείξω.
Κατάλαβα Πάνο.
Η πρώτη μου σκέψη όταν έβαλες το ερώτημα ήταν μήπως αλλάζει η κατανομή μάζας με τις χημικές αντιδράσεις.
Γιάννη δεν αποκλείω αυτό που λες. Δηλαδή η αλλαγή της συμπεριφοράς της μπαταρίας να μην προέρχεται από την αλλαγή των ελαστικών ιδιοτήτων του ψευράργυρου όταν αυτός μετατρέπεται σε οξείδιο του ψευδαργύρου, αλλά στην μετατόπηση του κέντρου μάζας προς τα πάνω λόγω αλλαγής κατανομής της μάζας. Αυτό ας το αφήσουμε στους ενεργούς ΕΚΦΕ τζήδες. Να πάρουν δηλαδή μια γεμάτη και μια άδεια μπαταρία και να προσδιορίσουν με ακρίβεια το κέντρο μάζας τους, ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει μετατόπιση προς τα πάνω.
Σωστά.
Θα μπορέσουν να το προσδιορίσουν.
Ίσως και μέσω στροφικής ταλάντωσης.
Ίσως αλλάζει η “σύσταση” της μάζας, όπως π. χ. μια μεταλλική σφαίρα αναπηδά μετά από κρούση με το δάπεδο ενώ ένα σακκί άμμο με την ίδια μάζα όχι.
Αυτό ισχυρίζονται και οι συγγραφείς Δημήτρη. Την αλλαγή της σύστασης και όχι την αλλαγή της θέσης του κέντρου μάζας. Πάντως και ως συνταξιούχος έκανα το εξής πείραμα:
Πήρα δύο μπαταρίες της ίδια μάρκας μία γεμάτη και μία άδεια. Τις κρέμασα από τη μέση με μία κλωστή και μετακινώντας τη κλωστή βρήκα σε ποιά θέση ισορροπεί οριζόντια η μπαταρία. Διαπίστωσα ότι και στις δύο μπαταρίες το κέντρο μάζας βρίσκεται στην ίδια θέση.
Σημ: σας αποκάλυψα τις ενασχολήσεις ενός συνταξιούχου Εκφετζή….