Η αβαρής ράβδος έχει στα άκρα της στερεωμένα δύο σφαιρίδια Σ1 και Σ2 με ίσες μάζες m1 = m2 = m. Η ράβδος έχει μήκος L = 0,8m και αρχικά είναι κατακόρυφη, έχοντας το σφαιρίδιο Σ1 σε επαφή με το λείο οριζόντιο δάπεδο. Από την αρχική θέση η ράβδος αφήνεται ελεύθερη να πέσει. Να βρεθεί η ταχύτητα υ2 του σφαιριδίου Σ2 τη στιγμή που η ράβδος γίνεται οριζόντια. g = 10m/s2, αντιστάσεις αέρα αμελούνται.
Γειά σου Γιώργο. Ωραία άσκηση . Ιδιαίτερη αλλά εντός ύλης . Μια ακόμη προσέγγιση της άσκησής σου στο συνημμένο.
Καλημέρα Γιώργο!!Ωραία και η δική σου προσέγγιση…Να είσαι καλά!!!
Καλημέρα Γιώργο. Πολύ όμορφη. Μου θύμισε μια άσκηση της Ελευθερίας από το μακρινό 2009, όταν το στερεό ήταν όλο εντός ύλης.
Καλημέρα Αποστόλη!!!Ουσιαστικά παραλλαγή της ασκησης της Ελευθερίας είναι ,προσαρμοσμενη στα νέα δεδομένα…Ο τρόπος λύσης είναι λίγο διαφορετικός…Να είσαι καλά!!!
Πολύ καλή!!
Και το μαθηματικό κομμάτι είναι μόνο μια διατήρηση ενέργειας.
Καλησπέρα Γιάννη!!!Χαίρομαι που σου αρέσει..Την απλότητα της λύσης ήθελα να αναδείξω,όπως υπονοείς.. Να είσαι καλά!!!!
Γιώργο Συγχαρητήρια
Όπως καταλαβαίνεις υπάρχει λόγος
Το θέμα φυσικής που διάλεξες και η παρουσίασή του ανήκουν σε εκείνιο το καλλιτεχνικό ρεύμα ( minimal ) που ακόμα γοητεύει κάποιους σαν και μένα .
Καλησπέρα Δημήτρη!!! Χαίρομαι που σου αρέσει η άσκηση…Με γοητεύει ο τρόπος που εκφράζεσαι..Να είσαι καλά!!!
Καλημέρα σε όλους!
Συμφωνώ ότι πρόκειται για πρωτότυπο θέμα – πρότυπο διδασκαλίας και αξιολόγησης. Η πλειονότητα των συναδέλφων θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο και ωφελιμότερο τρόπο για τους μαθητές.
Απλώς μια ερώτηση: Για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την ΑΔΜΕ που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Σφυρής ή την κινηματική που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Βουμβάκης, θα πρέπει η Σ1 να κινείται συνεχώς οριζόντια. Πώς τεκμηριώνεται αυτό;
Καλημέρα Ανδρέα!!!Η αποψή μου στο ερώτημα που θέτεις είναι η εξής:
Με δεδομένο οτι το δάπεδο και η ραβδος με τα σφαιρίδια είναι ασυμπίεστα (θα έπρεπε να αναφέρεται στην εκφώνηση) και το δάπεδο ακίνητο δεν μπορεί να γίνει αναπήδηση στο σημείο επαφης…Να είσαι καλά!!!
Γιώργο καλημέρα!
Η επόμενη ερώτηση θα μπορούσε να είναι: Τα ασυμπίεστα σώματα πώς ασκούν δύναμη;
Γιώργο πολύ καλή! Μπράβο!
Προσωπικά δεν την είχα ξαναδεί. Μου αρέσει που περιγράφει κάτι “καθημερινό”.
Καλημέρα Στέφανε!!Ευχαριστώ για τοσχόλιόσου..Να είσαι καλά!!!
Γιώργο, Ανδρέα γειά σας. Περί του ασυμπίεστου: Το σώμα που προκύπτει από τη συνένωση αβαρούς ράβδου – σφαιριδίων θεωρείται μηχανικό στερεό. Ο έλεγχος χασίματος επαφής στη διάρκεια της κίνησης γίνεται με την δύναμη Ν από το δάπεδο. Γενικά μπορεί να αποδειχτεί ότι δεν μηδενίζεται σε καμία θέση του στερεού . Στο συνημμένο αποδεικνύεται ότι τη στιγμή που μας ενδιαφέρει εδώ είναι Ν=W/4 (W το βάρος του στερεού). Εδώ δεν μας απασχολεί η κρούση Σ2- δαπέδου. Είναι όμως ένα ενδιαφέρον θέμα. Αν είναι όμως ελαστική “λογικά” θα προκύψει παλινδρομική περιοδική κίνηση.
Και κάτι ακόμη Ανδρέα: Στο πρώτο συνημμένο μου δεν αποφεύγεται η εφαρμογή της “Α”ΔΜΕ . Δίνεται όμως η επιπλέον δυνατότητα υπολογισμού της ταχύτητας του κέντρου μάζας του στερεού . Αποδεικνύεται κινηματικά ότι τη στιγμή της οριζοντίωσης της ράβδου είναι υ1=0 . Αυτό βοηθά και στο να υπολογίσουμε τη υ2 συναρτήσει της υcm.