Ψάχνοντας σημείο στον κύκλο όπου V & E Η.Π να έχουν min τιμή.

Στα άκρα Α και Β της διαμέτρου κύκλου μήκους d υπάρχουν σταθερά τοποθετημένα δύο θετικά φορτισμένα μικρά σφαιρίδια με ίσα φορτία Q. Σε ποιό σημείο του πάνω ημικυκλίου α) η ένταση και β)το δυναμικό του πεδίου που δημιουργούν τα δύο φορτία έχουν ελάχιστη τιμή και ποια είναι αυτή.    Γνωστά τα : kc , Q , d

Η συνέχεια …σε Word    και εδώ σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μερσί Παντελή.
Μετά το φαγητό τη διαβάζω.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
05/11/2024 3:22 ΜΜ

Καλησπέρα .

Παντελή πάντα τα θεματα σου έχουν μια γεωμετρικη μυρωδια !

Ωραια η λύση σου. Πρεπει αυτά τα r να “πανε” σε κατι σταθερο και σε κάτι που μεταβάλλεται μέσα σε γνωστα όρια όμως. Η σκέψη με το εμβαδον σχεση (2) είναι όντως ιδιαίτερη!

Το σκεφτηκα κάπως διαφορερικα και λεω ας το ανεβάσω ….

comment image
comment image

Χρήστος Βασιλειάδης

Καλημέρα κ. Παπαδάκη
Όμορφο θέμα! Μια λύση:
comment image

Διονύσης Μάργαρης
06/11/2024 9:00 ΠΜ

Καλημέρα Παντελή.

Βλέπω ότι ο Κυρ σε οδηγεί σε μονοπάτια δύσκολα, τα οποία όμως διασχίζεις, σαν έτοιμος από καιρό, σαν να είναι ο καθημερινός σου περίπατος!

Μια παρατήρηση μόνο, στην δική σου παρατήρηση στο τέλος. Στην περίπτωση που τα δυο φορτία είναι αντίθετα, πράγματι στο σημείο Α το σχήματος το δυναμικό είναι μηδέν. Αλλά αυτό δεν είναι το ελάχιστο.

comment image

Ελάχιστο είναι το πλην άπειρο κοντά στο αρνητικό φορτίο και μέγιστο το συν άπειρο κοντά στο θετικό.

Έτσι αν πάρουμε δύο συμμετρικά ως προς την κατακόρυφη διάμετρο σημεία Β και Γ, αυτά θα έχουν αντίθετα δυναμικα π.χ. 5V το Β και -5V το Γ.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Γεια σου Χρηστο. Στην Λυση σου ,οι συνεπαγωγες που καταληγουν στις σχεσεις που ειναι μεσα σε πλαισιο δεν ειναι σωστες διοτι αν ολα τα στοιχεια ενος συνολου αριθμων ειναι μεγαλυτερα απο εναν αριθμο,αυτο δεν σημαινει οτι αυτος ο αριθμος ειναι το ελαχιστο στοιχειο του συνολου. Επισης θα ηθελα να εξηγησεις αναλυτικα τα βηματα του α)
Επισης σου εκανα μια ερωτηση στην αναρτηση Η τριγωνική πλάκα και οι τρεις μεταφορείς Β΄.του Γιάννη Κυριακόπουλου αλλα ποτέ δεν πηρα απαντηση.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος
Χριστόπουλος Γιώργος

Καλημέρα Παντελή.Ανεβάζω άλλη μια λύση comment image

Χριστόπουλος Γιώργος

και για το δυναμικόcomment image

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Παντελή. Πρωτότυπη και απολαυστική. Γνήσια Παντελική ανάρτηση με διερεύνηση για ελάχιστα. Χρήση Γεωμετρίας και με ταυτότητες ή τριγωνομετρικούς μετασχηματισμούς προκύπτει ένα ιδαίτερο σημείο ως λύση.
Πιο πολύ σε Β΄Προσανατολισμού θα μπορούσαμε να βρούμε μαθητές να την κάνουμε. Αν στο τμήμα Γενικής έχει την πλειοψηφία η Θεωρητική και η Οικονομίας, είναι ήρωας ο καθηγητής που θα καταφέρει να κάνει απλές εφαρμογές στους τύπους, μια και αρκετοί μαθητές δεν ξέρουν ούτε διαίρεση πλέον. Και δεν διαβάζουν καθόλου τη θεωρία, δεν τους διαφέρει, αφού δεν τη δίνουν εξετάσεις και στο τέλος.
Αν έκανα φέτος Β Γενικής θα μπορούσα να τη δώσω με τιμές, στα φορτία και τις αποστάσεις και να ζητήσουμε την ένταση ή το δυναμικό (προτιμότερο αφού δεν έχει τετράγωνο) στο ανώτερο σημείο και σε ένα άλλο και να ζητήσουμε σύγκριση. Και πάλι ίσως κανένας δε θα το λύσει, αφού δεν ξέρουν ούτε δυνάμεις του 10.
🙁

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Ανδρέας Ριζόπουλος