Από τη σύνθεση ταλαντώσεων στη συμβολή κυμάτων

Γιατί μας ενδιαφέρει: Συνήθως η συμβολή των κυμάτων παρουσιάζεται ανεξάρτητα από τη σύνθεση των ταλαντώσεων. Ωστόσο πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο. Πώς προκύπτει το πλάτος της συμβολής δύο κυμάτων από τη σύνθεση δύο απλών αρμονικών ταλαντώσεων;

Στο Σχήμα φαίνεται η επιφάνεια νερού στην οποία διαδίδονται ταυτόχρονα κύματα που προέρχονται από τις πηγές Α και Β. Ένα σημείο Σ απέχει από αυτές r_1 και r_2 αντίστοιχα. Μια τυχαία χρονική στιγμή t η απομάκρυνση του Σ είναι y_1 =A\, \eta \mu (\omega t-2\pi \frac{r_1}{\lambda}) λόγω του πρώτου κύματος και y_2 =A\, \eta \mu (\omega t-2\pi \frac{r_2}{\lambda}) λόγω του δεύτερου. Να αποδείξετε ότι από τη σύνθεση των δύο ταλαντώσεων προκύπτει ότι το πλάτος της ταλάντωσης του Σ είναι: A' = 2A \sigma \upsilon \nu (2\pi \frac{r_1-r_2}{2\lambda}).

Η απάντηση υπάρχει εδώ: Πρότυπα Θέματα Φυσικής.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χρήστος Βασιλειάδης

Καλημέρα κ. Βαλαδάκη
Ενδιαφέρον θέμα! Μια εφαρμογή/προσομοίωση.
Επιλέγουμε με τα αντίστοιχα μοχλάκια στο κάτω μέρος του παράπλευρου μενού, τις τιμές των παραμέτρων: αποστάσεις r1 & r2 , πλάτος ταλάντωσης A , συχνότητα f , μήκος κύματος λ . Το μοχλάκι του β αντιστοιχεί σε κάποια τυχαία χρονική στιγμή t .