Ερωτήσεις σε μια προσομοίωση φθίνουσας ταλάντωσης

Η παρακάτω εικόνα είναι από προσομοίωση μιας φθίνουσας ταλάντωσης με το Interactive Physics, όπου βλέπουμε τις γραφικές παραστάσεις x-t, υ-t, α-t.

fuin-e1733044652933

Όπως φαίνεται δεξιά, έχουμε ως δεδομένα:

  • μάζα ταλαντωτή m = 2kg,
  • σταθερά επαναφοράς k = 36N/m,
  • σταθερά απόσβεσης b = 12kg/s.

Ο ταλαντωτής τη χρονική στιγμή t0 = 0s, έχει αρχική απομάκρυνση A0 = 0,4m και αρχική ταχύτητα υ0 = 0m/s.

α) Υπολογίστε την γωνιακή ιδιοσυχνότητα ω0 και την ιδιοπερίοδο Τ0 της αντίστοιχης αμείωτης ταλάντωσης. Από το διάγραμμα βρείτε πόση είναι η περίοδος της φθίνουσας ταλάντωσης. Τι συμπεραίνετε για τη σχέση μεταξύ τους;

Συνέχεια %ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11

Συνέχεια

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
01/12/2024 7:39 ΜΜ

Καλησπέρα Αντρέα.
Βρήκα την ιδέα σου, μέσα από την  «ανάκριση» των τριών διαγραμμάτων x,u,a, μιας φθίνουσας να βγουν στην επιφάνεια οι ριζικές διαφορές της από την α.α.τ., πολύ ευρηματική. Νομίζω είναι ένας  καλός τρόπος να πεισθεί ο μαθητής/τρια.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης
02/12/2024 12:44 ΠΜ

Αντρέα καλησπέρα
Πολύ ωραία τα ερωτήματά σου και ο τρόπος που προτίμησες να τα περάσεις.
Στο πρώτο ερώτημα θα έλεγα ότι το μέτρο της ταχύτητας μεγιστοποιείται την 0,25s και όχι την 0,3s.
Διόρθωσε την εκφώνηση ή την απάντηση στο ερώτημα Δ6 όπου λες “Στις ακραίες θέσεις η κινητική ενέργεια δεν είναι μηδέν” και απαντάς Σ) αφού η ταχύτητα μηδενίζεται.

Ένας προβληματισμός που απασχολεί εμάς τους καθηγητές.
Τι ορίζουμε θέση ισορροπίας στην φθίνουσα ταλάντωση. Τη θέση εκείνη στην οποία ΣF=0 μόνο ή τη θέση στην οποία ΣF =0 και αν αφήσουμε το σώμα με μηδενική ταχύτητα θα μείνει ακίνητο; Τείνω να ονομάσω Θ.Ι. στις ταλαντώσεις αυτή της δεύτερης πρότασης όπου και η απόμάκρυνση δίνεται με σημείο αναφοράς αυτή. Αρκεί βεβαίως να ξεκαθαρίζεται πως στο σημείο χ=0 δεν μεγιστοπιείται η ταχύτητα κτλ.

Αν θυμάμαι στο βιβλίο του Θ. Μαχαίρα σαν Θ.Ι. αποκαλεί τη θέση όπου ΣF=0 και το σημείο από το οποίο ορίζονται οι απομακρύνσεις θέση αναφοράς και είναι η Θ.Ι. της αμείωτης ταλάντωσης.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
04/12/2024 10:52 ΠΜ

Καλημέρα .

Ανδρέα χρόνια πολλά για την γιορτή σου. Να εισαι καλά!

Στην άσκηση σου παρατηρω ότι η χ(t) στην γραφική παράσταση μοιάζει απεριοδική , δεν είναι όμως οπότε θα ηταν καλύτερο να υπήρχε σχεδιο για μια περιόδο.

Επίσης κάνεις εναν αρχικο υπολογισμο και βρισκεις ότι Τ/4 = 0.8s ==> T= 3.2s . Όμως παρακάτω (για καθηγητες) σωστά βγάζεις ω = 3 r/s ==> T= 2.094 s περιπου , αυτό είναι το σωστό . Τι συμβαινει ; Θελει μια ανάλυση το θέμα . Από την x(t) που δίνεις στην συνέχεια λόγω της αρχικής φάσης η χρονική στιγμη μηδενισμου του x αντιστοιχει σε t = 3T/8 = 0.785 s .

Επισης η διαφορική εξισωση που περιγραφει την κινηση έχει λύση

x(t) = Ao * exp(-Λ*t) * ημ (ωt+φ) αν το b<2mωο ,

αν ισχύει η συγκεκριμενη ανισωτητα δεν σημαινει ότι έχω απλα μικρη αποσβεση. Θεωρουμε μικρη απόσβεση ωστε η περιόδος της φθiνουσας να μπορεί να θεωρηθει περιπου ίση με την ιδιοπεριοδο :

ω^2 = ωο^2 – (b/2m)^2 {για πολύ μικρό b τότε ω—>ωο}