web analytics

Τι έχει απομείνει να ελπίζουμε;

Με το κλείσιμο μιας χρονιάς και με το ξεκίνημα μιας νέας ανταλλάσσουμε ευχές και διατυπώνουμε ελπίδες για το μέλλον. Η ευχή “Ειρήνη σε όλο τον κόσμο” φαντάζει ίσως ουτοπική και αφελής.

Το παρόν δοκίμιο δημοσιεύτηκε από τον Max Born στο γερμανικό περιοδικό Universitas το 1966. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στο βιβλίο του Physics in My Generation (1969). Τα όποια λάθη στη μετάφραση βαρύνουν τον γράφοντα.

Καλή πρωτοχρονιά σε όλους.

 

Τι έχει απομείνει να ελπίζουμε;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
31/12/2024 11:25 ΠΜ

Καλή Πρωτοχρονιά Αποστόλη.
Σε ευχαριστούμε για τον σημερινό “μποναμά” ο οποίος θα μελετηθεί…

Παναγιώτης Κουμαράς

Καλή χρονιά Αποστόλη
Πολύ καλή η επιλογή σου

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
31/12/2024 12:47 ΜΜ

Ευχαριστούμε Αποστόλη

Η καλύτερη ευχή

Ας Ελπίσουμε πως το 2025
η Ειρήνη θα εξαφανίσει τον Παραλογισμό του Πολέμου.

Καλή χρονιά σε όλους .

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Δημήτρης Γκενές
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
31/12/2024 12:53 ΜΜ

{}[+]

comment image

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Αποστόλης Παπάζογλου
Βαγγέλης Κουντούρης

“Αφού έτσι ήταν πάντα, έτσι θα είναι πάντα”,
αυτό είναι ΤΟ ΛΑΘΟΣ, Αντώνη Σαμαράκη…
ευχαριστούμε Αποστόλη

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
31/12/2024 4:01 ΜΜ

Ευχαριστούμε Αποστόλη για την ευκαιρία αναστοχασμού που μας πρόσφερες.
Καλή σου χρονιά.
Καλή χρονιά σε όλους.

Μαστροδήμος Πανταζής

Καλή Χρονιά σε όλους μας με Υγεία. Σε ευχαριστούμε πολύ Αποστόλη για το κείμενο. Πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από όλους μας. Θα τα πούμε από κοντά του Χρόνου…

Σπύρος Χόρτης
Αρχισυντάκτης
31/12/2024 4:59 ΜΜ

Εξαιρετικό και δυστυχώς επίκαιρο Αποστόλη.
Καλή χρονιά σε όλους.

Ανδρέας Βαλαδάκης
31/12/2024 5:56 ΜΜ

Τα γεγονότα που παραθέτει ο Μπορν σχετικά με το ρόλο επιστημόνων στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους μοιάζουν σαν να έχουν βγει από ταινία επιστημονικής φαντασίας τρόμου. Αλλά δυστυχώς πρόκειται για επιστημονική πραγματικότητα. Από τότε η “πρόοδος” είναι τεράστια και κάθε πόλεμος μάς αφορά, διότι πλέον κάθε πόλεμος είναι παγκόσμιος.

Για το 2025 λοιπόν να ευχηθούμε υγεία και να απαιτήσουμε ειρήνη, ειρήνη ειρήνη! Και πάνω απ’ όλα παιδεία!

Τελευταία διόρθωση2 μήνες πριν από Ανδρέας Βαλαδάκης
Ανδρέας Βαλαδάκης
31/12/2024 7:10 ΜΜ

Αντιγράφω από το κείμενο: “Ο Rutherford είχε παίξει τεράστιο ρόλο στην τεχνολογική άμυνα της χώρας του και δεν ήταν σε καμία περίπτωση πασιφιστής. Τράβηξε όμως μια γραμμή πέρα από την οποία, ένα όργανο εξόντωσης δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως όπλο.
Δυστυχώς, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο ατομικό φάσμα, το φάσμα στην ηθική δεν είναι διακριτό αλλά συνεχές: Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις του κόκκινου και ανεπαισθήτως από το ένα χρώμα περνάμε στο άλλο.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Απάντηση: να θάψουμε τα Εγώ, να τα ποτίσουμε και να τα φροντίσουμε, ώστε στο κοινό μας μέλλον, να φυτρώσει ένα μεγάλο δέντρο με βαθιές ρίζες, το ΕΜΕΙΣ.
Να απαιτήσουμε οι απλοί άνθρωποι ανα τον κόσμο, ο ΟΗΕ να είναι το παγκόσμιο όργανο που θα αποφασίζει και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του.
Ίσως τότε να πάψουν οι πόλεμοι και να υπάρχει ελπίδα “επί Γης Ειρήνη “!
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να φέρει Ειρήνη στον Κόσμο, αφού το δόγμα του είναι δεμένο γερά στο Εγώ.
Στο διηνεκές πιστεύω ότι η οικονομία της Φύσης, η Λογική των ανθρώπων, η συνύπαρξη διαφορετικών “Πιστεύω”, θρησκευτικών ή πολιτικών, μπορεί να γίνει το νέο δόγμα πορείας του ανθρώπου σε δίκαιες κοινωνίες, εν Ειρήνη και πρόοδο, με αγάπη, χαρά, ευημερία, ευτυχία.
Καλή Χρονιά σε όλη την ανθρωπότητα.

Διονύσης Μάργαρης
01/01/2025 6:16 ΜΜ

Καλή χρονιά σε όλους.
Αποστόλη, σε ευχαριστώγια το παραπάνω κείμενο. Δεν θα μείνω στο πόσο απαραίτητη είναι η ειρήνη και πόσο ανήθικος ο πόλεμος. Αξίζει να προσέξουμε μια παράγραφο, επειδή ο πολύς κόσμος, σκέφτεται με λογική περασμένων αιώνων, για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο και τον ήρωα πολεμιστή:
“Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο συνολικός αριθμός νεκρών ήταν περίπου 10 εκατομμύρια, το 95% των οποίων ήταν στρατιώτες και το 5% πολίτες. Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάνω από 50 εκατομμύρια σκοτώθηκαν, με το 52% στρατιώτες και το 48% πολίτες. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα, από τα εννιά εκατομμύρια νεκρών, το 84% ήταν πολίτες και μόνο το 16% στρατιώτες. Όποιος πιστεύει ακόμη στον πόλεμο, ως νόμιμο εργαλείο πολιτικής και προσκολλάται στις παραδοσιακές ιδέες του θανάτου ενός ήρωα για χάρη της γυναίκας και του παιδιού και της υπεράσπισης της πατρίδας, θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι αυτά είναι παραμύθια και μάλιστα όχι όμορφα.”

Δημήτρης Σκλαβενίτης

Αποστόλη σ ευχαριστούμε πολύ ! Καλή χρονιά σε όλους !!