web analytics

Kαι μία άσκηση τρίτης Γυμνασίου.

Έστω όλοι οι θετικοί ακέραιοι από το 1 έως το 70.  Διαλέγουμε στην τύχη 35 από αυτούς και τους ονομάζουμε  α12,….,α35 έτσι ώστε: α12<….<α35 .

Τους υπόλοιπους 35 ακεραίους που δεν διαλέξαμε,τους ονομάζουμε β12,….,β35 έτσι ώστε β12>….>β35.                              Να δείξετε ότι:  Ια11Ι+Ια22Ι+….+Ια3535Ι=352

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
54 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Χριστόπουλος Γιώργος

Γειά σου Θύμιο. Θα διαφωνησω μαζι σου. Στην προκειμενη περίπτωση η δική μου λύση είναι διαφορετική και ανεξαρτητη από την λυση του Κωνσταντινου (όπως και του Γιάννη).
Επίσης η γενίκευση “οποιασδήποτε λύσης,γεωμετρικής ή αλγεβρικης” είναι το λιγότερο ατυχής και παρακινδυνευμάνη , σε κάθε περίπτωση.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ένας φίλος μου έστειλε την παρακάτω λύση:
comment image

Χριστόπουλος Γιώργος

Kαλημέρα σε όλους. Ομορφο προβλημα (όχι για Γ Γυμνασιου!). Μια άλλη λύσηcomment image

Χριστόπουλος Γιώργος

Και μια πιο εύκολη comment image

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα παιδιά.
Κωνσταντίνε μακάρι όλα τα προβλήματα να λύνονταν με εικόνες.

Χριστόπουλος Γιώργος

Καλημέρα Κωνσταντίνε. Δεν αλλάζει τιποτε σε αυτή την περίπτωση, Και στην πρώτη λύση και στη δευτερη τη θέση του S1 παιρνει το S2 και αντίστροφα και ισχύουν τα ίδια και στισ δύο λύσεις.