Επίσκεψη στο Μουσείο Μετεωριτών

Καλημέρα καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους, εύχομαι χαρά και υγεία σε εσάς και τις οικογένειές σας. Μουσείο μετεωριτών στην Αθήνα; Πού είναι τί έχει και πώς μπορώ να πάω; Ξέρετε διαφορά μετεωρίτη από κομήτη; Πόσα είδη μετεωρίτων υπάρχουν και τί σπάνια μέταλλα κουβαλούν; Αυτά και άλλα πολλά στο βίντεο που ακολουθεί μην ξεχνάτε να κάνετε και εγγραφή ακολουθούν και άλλα: https://www.youtube.com/watch?v=TYTlJey4LTU

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
19/04/2022 7:33 ΜΜ

Καλησπέρα συνάδελφε.
Το 1983 ή 84 είχα κάνει μια εργασία για τους σιδηρομετεωρίτες για το μάθημα της Φυσικής Γεωγραφίας. Δυσκολεύτηκα να ξεκινήσω γιατί τότε δεν υπήρχε το διαδίκτυο και ο Τομέας της Αστροφυσικής αρνήθηκε να με βοηθήσει λέγοντας πως το Γεωλογικό δεν πρέπει να μπαίνει στα δικά του χωράφια ! (Να μην γράψω ονόματα μετά από τόσα χρόνια.) Τελικά όλα έγιναν εύκολα γιατί πήγα στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδη και έπεσα πάνω στον κ. Σιμόπουλο που αμέσως με βοήθησε δίνοντας μου ένα ξενόγλωσσο βιβλίο και ζήτησε να φωτοτυπήσουν ένα τμήμα του και δυο ακόμα άρθρα από περοδικά Αστροφυσικής…Νάναι καλά.

Στο ερώτημά σου για να μην γράφω πολλά σου κοπυπαστώνω το πρώτο σχόλιο του Varnahir κάτω από ένα παλιό άρθρο εδώ

Με την άδειά σας, το άρθρο χρειάζεται αρκετές διορθώσεις.

Οι μετεωρίτες είναι όντως βραχώδη διαστημικά σκουπίδια που πέφτουν κατά καιρούς στη Γη. Τα διαστημικά αυτά σκουπίδια σε ελεύθερες τροχιές περί τον Ήλιο συνήθως κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα μεγαλύτερα από αυτά (>10m) ονομάζονται αστεροειδείς, τα δε μικρότερα (<10m) μετεωροειδείς. Εάν ένα τέτοιο σώμα συναντήσει τη Γη και εισέλθει στην ατμόσφαιρά της τότε κάνουμε λόγο για μετέωρο. Τα μετέωρα που διαλύονται στην ατμόσφαιρα είναι οι διάττοντες (οι πολύ λαμπεροί συνήθως ονομάζονται βολίδες), ενώ αυτά που επιζούν από τη βίαιη είσοδό τους σε αυτήν και πέφτουν στο έδαφος είναι οι μετεωρίτες. Επομένως μετεωρίτης δεν είναι κάθε τυχαίο κομμάτι βράχου σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, αλλά μόνο αυτό που θα πέσει στη Γη.

Όσον αφορά τους κομήτες δεν είναι ”κάτι σαν αστέρια” αλλά στερεά κατάλοιπα του Ηλιακού Συστήματος όπως οι αστεροειδείς. Η διαφορά ενός κομήτη και ενός αστεροειδή είναι η σύστασή τους: Ενώ ο αστεροειδής είναι ένα κατά βάση βραχώδες/μεταλλικό σώμα, ο κομήτης είναι ένα συνονθύλευμα πάγου (Κυρίως νερό αλλά και μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και λοιπές ενώσεις) βραχωδών τεμαχών και κονιορτού. Το στερεό αυτό σώμα συγκροτεί τον πυρήνα του κομήτη. Εάν αυτός πλησιάσει στον Ήλιο σε αποστάσεις μικρότερες από την τροχιά του Δία ο πάγος εξαχνώνεται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και σχηματίζεται η κόμη (και όχι κώμα) και η/οι ουρά/ές του κομήτη. Ο λόγος που η κόμη και η ουρά εμφανίζονται φωτεινές δεν είναι το ηλιακό φως, αλλά το ότι αποτελούνται από διεγερμένα άτομα τα οποία εκπέμπουν φως. Η κόμη δεν μπορεί να ανακλάσει το ηλιακό φως, καθώς η πυκνότητά της είναι μικρότερη από το πιο αραιό κενό που μπορούμε να φτιάξουμε σε ένα τυπικό εργαστήριο φυσικής.

Ο πυρήνας, λοιπόν του κομήτη δεν είναι ένα σύνολο μετεωριτών. Η εξάχνωση του πάγου μπορεί να αποδεσμεύσει ορισμένα από τα βραχώδη τεμάχη που συναποτελούν τον πυρήνα και να τα απελευθερώσει ως μετεωροειδείς. Μόνο εάν αυτά συγκρουστούν με τη Γη μπορούμε να μιλάμε για μετεωρίτες.

Επίσης, οι κομήτες απαντώνται σε κλειστές ή ανοιχτές τροχιές μόνο γύρω από τον Ήλιο και όχι γύρω από πλανήτες, όπως το κείμενο αναφέρει. Πολλοί δορυφόροι των μεγάλων πλανητών αποτελούνται από παγωμένα υλικά, ακριβώς όπως και οι κομήτες, όμως ποτέ δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι.

Τέλος, οι κομήτες δεν είναι απαραίτητα περιοδικοί. Ένας κομήτης μπορεί να κάνει ένα και μοναδικό πέρασμα κοντά από τον Ήλιο και να μην επιστρέψει ποτέ. Συνήθως αναφερόμαστε σε βραχυπερίοδους κομήτες (με περίοδο περιφοράς ως 200 χρόνια) και μακροπερίοδους κομήτες (με περίοδο >200 ετών ή μη περιοδικούς). Vamahir 15-9-2014

Τα λέει πολύ καλά και φαντάζομαι σε καλύπτει αφού το μόνο στο οποίο δεν αναφέρεται είναι τα “θραύσματα επισκέπτες” με προέλευση έξω από το ηλιακό μας σύστημα που έχουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες .,,