Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Νίκος Δάκος στις 14 Νοέμβριος 2014 στις 13:09 στην ομάδα Χημεία Β΄Λυκείου
Το ερώτημα (β) του 4ου θέματος του 17589 από την Τράπεζα Θεμάτων της Β’ Λυκείου, φαίνεται να έχει λάθος (συγκεκριμένα, έχει άπειρες λύσεις…).
Υποθέτω ότι θα διορθωθούν, όταν εντοπιστούν και από το Υπουργείο.
Εκφώνηση:
Aπό την κλασματική απόσταξη πετρελαίου απομονώθηκαν: x mol C2H4 και ένα αλκένιο Α.
α) Τα x mol C2H4 αντέδρασαν με διάλυμα Br2 σε CCl4 και σχηματίστηκαν 18,8 g προϊόντος. Να υπολογίσετε την ποσότητα x.
β) Για την πλήρη καύση ορισμένης ποσότητας του αλκενίου Α καταναλώθηκαν 0,6 mol Ο2 και στα καυσαέρια μετρήθηκαν 17,6 g CO2. Να βρείτε τον μοριακό τύπο του αλκενίου Α.
Δίνονται οι σχετικές ατομικές μάζες: Ar(C)=12, Ar(O)=16, Ar(Η)=1, Ar(Br)=80.
![]()
Εχεις δίκιο …
υγ για x=0,1 mol ( που είναι είναι η απάντηση στο α ) βγαίνει v=4 ( αλλά τότε ένα από τα δύο δεδομένα του β ερωτήματος είναι περιττό ) Ισως εκεί μπερδεύτηκε ο θεματοδότης .
Αντώνη το χ=0,1 δε το χρησιμοποιούμε στο (β)
Το λάθος είναι ότι με το Ο2 και το CO2 ως δεδομένα δε μπορούμε να βρούμε την τιμή του ν (απλοποιείται)
Συμφωνώ … απλώς λέω μήπως έχει ξεχαστεί καμία έκφραση όπως πχ “ισομοριακό” ( που δίνει τις απαντήσεις που έδωσα παραπάνω )
Καλησπέρα συνάδελφοι Χημικοί
Αντικαθιστάς τη λέξη ορισμένης με τη λέξη ίση και όλα μελι γάλα.( Το αποτέλεσμα το δίνει ο Αντώνης )
Το μεγάλο θέμα είναι άλλο.
Αφού υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα θέματα ( Λύση, χρόνος λύσης , σκοποί κ.α. ) και κάποιοι πληρώνονται για τον έλεγχο και ένταξη των θεμάτων στην τράπεζα, που ήταν αυτοί οι “επιστήμονες ειδικών προσόντων” ( όπως λεει η απόφαση για την τράπεζα ) όταν είδαν το θέμα αυτό;;;
Ρυθμίζανε τα δάνειά τους ή προεισέπραταν την επιταγή της τράπεζας;;