Διαστατική Ανάλυση και …Μαύρες Τρύπες

a2-1Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Φιορεντίνος Γιάννης στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 17:47 στην ομάδα Φυσική για φοιτητές

Στα επόμενα θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά και κάποιες ιδιότητες των μελανών οπών (black holes) με τη βοήθεια της διαστατικής ανάλυσης.

Σύμφωνα με ένα θεώρημα που ονομάζεται «θεώρημα εξάλειψης των ιχνών» (no hair Theorem), όλα τα χαρακτηριστικά της μαύρης τρύπας που εξετάζουμε στα παρακάτω, θα θεωρήσουμε ότι εξαρτώνται μόνο από τη μάζα της μαύρης τρύπας…

Διαστατική Ανάλυση και …Μαύρες Τρύπες

 

Τα σχόλια

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-32 Απάντηση από τον/την Σαράντος Οικονομίδης στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 18:20

Πολύ ενδιαφέρουσα εργασία Γιάννη. Μπράβο! Με την ευκαιρία εδώ ένα ζήτημα από ΠΔΦ στο θέμα ειδικά της μάζας για μαύρη τρύπα.

Μια εκτίμηση για την μάζα ώστε να είναι μαύρη τρύπα

Να είσαι καλά

1-5Απάντηση από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΓΡΑΜΑΤΖΑΚΗΣ στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 18:39

Γιάννη …πολύ όμορφη εργασία.

Τελικά η διαστατική είναι μια έξυπνη αλλά και πολύ χρήσιμη μέθοδος προσέγγισης των εξισώσεων της Φυσικής.

H εικόνα μιας μαύρης τρύπας με εμφανή τον ορίζοντα γεγονότων.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-30 Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 18:40

Συγχαρητήρια Γιάννη. Για μια ακόμη φορά, χρησιμοποιώντας την διαστατική ανάλυση, προχωράς σε όμορφα μονοπάτια!!! Εδώ στόλισες την όλη πορεία και με το ιστορικό πλαίσιο κάνοντας μια πανέμορφη εργασία. Σε ευχαριστούμε για την προσφορά.

Σε ευχαριστώ και για την αφιέρωση. Με τιμάς πολύ…

a3-2 Απάντηση από τον/την Τίνα Νάντσου στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 19:03

Πολύ ενδιαφέρουσα τόσο η άσκηση όσο και η ιστορική αναδρομή. Ευχαριστουμε

a2-1 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 19:16

    Καλησπέρα σε όλους.

Σαράντο σε ευχαριστώ πολύ για το συνημένο. Πρέπει να ομολογήσω ότι οι δικές σου όμορφες εργασίες στην ομάδα “Ολυμπιάδες Φυσικής” με έκαναν να ψάξω και να πέσω πάνω σ΄αυτό το θέμα (Από την Ολυμπιάδα του 2007 στο Ιράν).

Δημήτρη σε ευχαριστώ πολύ.  Συγχαρητήρια με την ευκαιρία για τις τελευταίες σπουδαίες αναρτήσεις σου.

Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ. Έχεις απόλυτο δίκιο και συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου για την σπουδαιότητα της διαστατικής ανάλυσης. Σε ευχαριστώ για την πολύ όμορφη  εικόνα.

Διονύση σε ευχαριστώ πολύ για όλα. Η προσφορά σου στην εκπαίδευση είναι ανεκτίμητη. Όντας περίπου δύο χρόνια στο δίκτυο έχω ωφεληθεί τα μέγιστα και σαν φυσικός και σαν δάσκαλος διαβάζοντας τις αναρτήσεις σου.

Με την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους που με τις εργασίες και την προσφορά τους γινόμαστε όλοι καλύτεροι.

a2-1 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 19:20

    Καλησπέρα Τίνα.

Σε ευχαριστώ πολύ. Να είσαι πάντα καλά!

a3-2 Απάντηση από τον/την Τίνα Νάντσου στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 19:37

Και μιας και αναφέρεις την Γενική Θεωρια της Σχετικοτητας, ο Αινστάιν συνέλαβε την ιδέα το 1907 όταν έγραφε ένα άρθρο για την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας. Του πήρε όμως πολλά χρόνια μέχρι να φτάσει την θεωρία στην τελική της μορφή και να την δημοσιεύσει το 1915.

a2-1 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 25 Ιανουάριος 2013 στις 22:51

   Τίνα σε ευχαριστώ πολύ για  την ιστορική αναφορά που μας έδωσες.

a1-6Απάντηση από τον/την Γκενές Δημήτρης στις 26 Ιανουάριος 2013 στις 1:25

Γιάννη συγχαρητήρια.

Με ζόρισες στο κυρίως περιεχόμενο …

αλλά τα συμπεράσματα και η αισθητική των βιογραφικών στοιχείων

ήταν μια ανταμοιβή με το παραπάνω …

Ευχαριστούμε.

 Απάντηση από τον/την ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ στις 26 Ιανουάριος 2013 στις 9:58

Αυτή την ανάρτηση την είχα χάσει!

Ευτυχώς τη σχολίασε ο Δημήτρης και την πρόσεξα.

Πολύ καλή εργασία Γιάννη.

Τελικά η διαστατική ανάλυση μπορεί να μας δώσει σχεδόν τους πλήρεις τύπους χωρίς όμως αριθμητικούς παράγοντες

a2-1Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 26 Ιανουάριος 2013 στις 11:19

     Καλημέρα σε όλους.

Δημήτρη, Θανάση σας ευχαριστώ πολύ.

Είναι πράγματι η διαστατική ανάλυση ένα πανίσχυρο εργαλείο. Θυμάμαι σαν μαθητής στο Γυμνάσιο που την διδασκόμασταν σαν ένα μέσο ελέγχου ενός τύπου. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι τρόπος να κάνεις Φυσική.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω δύο πηγές όπου μπορεί ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να δει τη «δύναμη»  της διαστατικής ανάλυσης σε όλο της το μεγαλείο:

i) Την παρουσίαση (PPT) « Η κβαντομηχανική είναι εδώ» του καθηγητή Στέφανου Τραχανά (Είναι η πρώτη παρουσίαση στη σελίδα: Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική Ι)

ii) Το βιβλίο: Από τα κουάρκ μέχρι το Σύμπαν, του καθηγητή Λευτέρη Οικονόμου, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2012. Στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο καθηγητής αναφέρει:

         «Ετούτο το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη μια σύντομη περιήγηση στις δομές της ύλης από τις πιο στοιχειώδεις, τα κουάρκ, μέχρι το Σύμπαν και την ιστορία του. Οι κύριες ιδιότητες των δομών αυτών είναι προσβάσιμες ακόμη και σε ποσοτικό επίπεδο με ένα εφόδιο γνώσεων που δεν ξεπερνά το πρώτο πανεπιστημιακό έτος.
Ξεκινώντας από τους τρεις ακρογωνιαίους λίθους της Επιστήμης, χρησιμοποιώντας τη διαστατική ανάλυση και διαθέτοντας “λίγη φαντασία και σκέψη” επιτυγχάνει κανείς ποσοτικά αποτελέσματα με εντυπωσιακά σύντομο τρόπο.
Αυτή η εναλλακτική και οιονεί “μαγική” μέθοδος παραγωγής σχέσεων, που αλλιώς θα απαιτούσαν εξοικείωση με προχωρημένες θεωρίες, ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον και διεγείρει νοητικά κάποιους από τους αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται τούτο το βιβλίο: Φοιτητές αλλά και επιστήμονες φυσικής, χημείας, επιστήμης υλικών και επιστημών μηχανικού»

a2-1 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 26 Ιανουάριος 2013 στις 11:44

   Μια παρουσίαση από τον καθηγητή Λευτέρη Οικονόμου:

Με λίγη φαντασία και σκέψη

Συνέχεια στα σχόλια εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια