Διαστατική Ανάλυση και …Μαύρες Τρύπες (ΙΙ)

a2-1Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Φιορεντίνος Γιάννης στις 19 Μάρτιος 2013 στις 22:21 στην ομάδα Φυσική για φοιτητές

Η εργασία αφιερώνεται στο Διονύση Μάργαρη, μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα μας δίνει.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος, στο οποίο παρουσιάζονται με απλό τρόπο κάποια στοιχεία θερμοδυναμικής των μελανών οπών, όπως ζητήθηκαν από τους μαθητές στην 38η Ολυμπιάδα Φυσικής. Στο τέλος παρατίθενται κάποια θεωρητικά και ιστορικά στοιχεία.

Διαστατική Ανάλυση και …Μαύρες Τρύπες (ΙΙ)

Τα σχόλια

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-30 Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 19 Μάρτιος 2013 στις 23:16

Γιάννη, ένα ευχαριστώ για την αφιέρωση. Αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την σπουδαία εργασία σου, που μοιράστηκες μαζί μας. Μας έχεις συνηθίσει να προσφέρεις ψηλού επιπέδου εργασίες, αλλά η σημερινή είναι από τις πλουσιότερες. Να είσαι καλά.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae-32 Απάντηση από τον/την Σαράντος Οικονομίδης στις 19 Μάρτιος 2013 στις 23:35

Γιάννη καλησπέρα. Συγχαρητήρια για το θέμα που αναδεικνύεις. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ερωτήματα μαθητών για την ακτινοβολία υποβάθρου και μια απάντηση από τον Epstein  που νομίζω αξίζει.

Πως μπορούμε να δούμε φωτόνια από τη μεγάλη έκρηξη;  Αφού οι γαλαξίες απομακρύνονται με ταχύτητες μικρότερες εκείνης του φωτός; Δεν θα έπρεπε το φως να τους είχε προσπεράσει;

Υποθέστε ότι το σύμπαν έχει ηλικία 30 δις έτη.

Υποθέστε επίσης ότι 15 δις έτη μετά τη μεγάλη έκρηξη ύλη από αυτήν απομακρύνεται  με ταχύτητα όπως θα τη μετρούσαμε από τη Γη κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Το φωτόνια λοιπόν θα κάνουν άλλα 15 δις έτη για να φτάσουν στη Γη. Συνεπώς μπορούμε να δούμε προς τα πίσω μόνο τον μισό χρόνο από τη μεγάλη έκρηξη.

Πως λοιπόν ανιχνεύουμε σήμερα φωτόνια από τη μεγάλη έκρηξη;

Τα παραπάνω  ερωτήματα μας δίνουν την ευκαιρία να τονίσουμε στους μαθητές ότι το ερώτημα: ποια η ηλικία του σύμπαντος; δεν έχει απάντηση. Μπορούμε να μιλήσουμε για την ηλικία του γαλαξία μας αλλά όχι ενός άλλου γαλαξία που απομακρύνεται από εμάς με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είναι αδύνατος ο προσδιορισμός της ηλικίας ενός συστήματος με κινούμενα μέρη. Όσο γρηγορότερα κινείται ως προς εμάς ένα μέρος τόσο αργότερα λέμε εμείς ότι «γερνά». Δηλαδή εμείς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας γηραιότερο από τα πιο απομακρυσμένα μέρη  ως προς εμάς , διότι αυτά κινούνται ως προς εμάς με πολύ μεγάλες ταχύτητες, τόσο μεγαλύτερες μάλιστα όσο πιο απομακρυσμένα είναι. Έτσι βλέπουμε τα φωτόνια που εκπέμφθηκαν κατά τη μεγάλη έκρηξη και μάλιστα καθώς έχει περάσει πολύς χρόνος από τότε τα φωτόνια προέρχονται από αντικείμενα που κινούνται με ταχύτητες πολύ κοντά στην ταχύτητα του φωτός γι αυτό και λόγω της μετατόπισης Doppler είναι σήμερα στο υπέρυθρο.

Να είσαι καλά

a2-1 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 20 Μάρτιος 2013 στις 0:18

Διονύση σε ευχαριστώ πολύ για όλα.
Σαράντο σε ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστώ και για το σχόλιο. Είναι αλήθεια πως μέσα από τις δικές σου αναρτήσεις στην ομάδα “Ολυμπιάδες Φυσικής” μου δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον για τα θέματα των Ολυμπιάδων. Είχα ακούσει γι’ αυτές αλλά δεν είχα ποτέ ασχοληθεί.  Βρίσκοντας λοιπόν κάποια παλιά θέματα μου άρεσε  ο τρόπος που με κάποια μικρά εισαγωγικά σχόλια και περιγραφές και στη συνέχεια με κατάλληλα ερωτήματα οδηγούνται οι (διαγωνιζόμενοι) μαθητές στη γνώση. Αν δεν κάνω λάθος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχες στην Ελληνική αποστολή.

a5-1Απάντηση από τον/την Εμμανουήλ Λαμπράκης στις 20 Μάρτιος 2013 στις 6:44

Γιάννη Συγχαρητήρια. Με πολύ όμορφο τρόπο  και μεθοδικά αναδεικνύεις το εξαιρετικό αυτό θέμα. Σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να θυμηθώ κάποια πράγματα από το παρελθόν αλλά, και κυρίως, να μάθω καινούργια για μένα πράγματα.

a2-1Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 20 Μάρτιος 2013 στις 19:40

    Μανώλη, Δημήτρη,

σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε πάντα καλά!

1-5Απάντηση από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΓΡΑΜΑΤΖΑΚΗΣ στις 21 Μάρτιος 2013 στις 22:39

Γιάννη καλησπέρα…μας έδωσες μια πανέμορφη και εξαιρετική εργασία και γι’αυτό σε ευχαριστώ…διπλά.

Γιάννη γράφεις :

”Το ισχυρό βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας, κοντά στην περιοχή του ορίζοντα γεγονότων, προκαλεί τη δημιουργία ζεύγους σωματιδίου-αντισωματιδίου. Ένα μέλος του κάθε ζεύγους (το σωματίδιο ή το αντισωματίδιο) «πέφτει» μέσα στη μαύρη τρύπα, ενώ το άλλο διαφεύγει. Έτσι για έναν εξωτερικό παρατηρητή, η μαύρη τρύπα φαίνεται ότι εκπέμπει ακτινοβολία (ακτινοβολία Hawking).”

Αυτή είναι φίλε Γιάννη η ομορφιά της Φυσικής σκέψης…και πάλι σ’ευχαριστώ που μας την προσφέρεις.

Να’σαι πάντα καλά.

a2-1Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 22 Μάρτιος 2013 στις 9:06

     Καλημέρα σε όλους.

Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για το τόσο όμορφο σχόλιο καθώς και για όλες τις εξαιρετικές, ξεχωριστές και πρωτότυπες  αναρτήσεις που μας χαρίζεις.

Να είσαι πάντα καλά!

a2-1Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 23 Μάρτιος 2013 στις 13:39

    Ο Stephen Hawking για το Σύμπαν:

(Μπορούμε να επιλέξουμε Ελληνικούς υπότιτλους).

Stephen Hawking asks big questions about the Universe

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια