Τρεις θερμικές μηχανές και τα έργα τους.

Στο διπλανό διάγραμμα φαίνεται η αντιστρεπτή κυκλική μεταβολή που πραγματοποιεί μια ιδανική θερμική μηχανή Α, όπου η μια μεταβολή είναι αδιαβατική και η άλλη ισόθερμη. Δίνονται ότι pΚ=12∙105Ν/m2, VΚ=2L, ΤΚ=400Κ, VΛ=4L, ενώ για το αέριο γ=5/3. Να βρεθούν:

i) Η θερμότητα Q1 που απορροφά το αέριο στη διάρκεια της ισοβαρούς θέρμανσης, καθώς και το έργο που παράγει σε κάθε κύκλο.

ii) Ο θερμοδυναμικός συντελεστής απόδοσης της θερμικής μηχανής.

iii) Μια μηχανή Carnot Β, λειτουργεί μεταξύ δύο δεξαμενών με θερμοκρασίες τη μέγιστη και την ελάχιστη που αποκτά το αέριο στη διάρκεια του παραπάνω κύκλου.

α) Ποιος ο συντελεστής απόδοσης της Β μηχανής;

β)  Πόσο έργο μπορεί να παράγει σε κάθε κύκλο η μηχανή Β αν απορροφά ίσο ποσό θερμότητας Q1 από τη δεξαμενή υψηλής θερμοκρασίας;

γ) Αν μια άλλη μηχανή Carnot Γ λειτουργούσε με θερμοκρασία θερμής δεξαμενής Τh,2=500Κ και Τc=400Κ, απορροφώντας επίσης θερμότητα Q1, ποιες θα ήταν οι αντίστοιχες απαντήσεις;

vi) Να σχολιαστούν τα αποτελέσματα που βρέθηκαν για τη λειτουργία των τριών παραπάνω θερμικών μηχανών.

Δίνεται ℓn2≈0,7.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11Τρεις θερμικές μηχανές και τα έργα τους…

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13Τρεις θερμικές μηχανές και τα έργα τους…

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
17 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νίκος Κορδατζάκης
18/02/2018 7:47 ΜΜ

Ωραία άσκηση Διονύση, αλλά ομολογώ ότι καθώς κάνω το κεφάλαιο θλίβομαι διότι είναι απαξιωμένο. Ας είναι. τώρα είμαι μηχανή Carnot…Και υπάρχει πρόβλημα, δυσκολία στη λύση όμορφων προβλημάτων λόγω αφαίρεσης των ειδικών θερμοτήτων. Κατά τη γνώμη θα έπρεπε να υπάρχει και θερμοδυναμική στη Γ'.

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
18/02/2018 8:00 ΜΜ

Διονύση ωραίο θέμα σε μια ενότητα που την τιμώ ιδιαίτερα στα μαθήματα μου στη Β. Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για μικρούς και μεγάλους.