Ποια μηδενίζεται πρώτη;

ΚαταγραφήΈνα σώμα μάζας m βρίσκεται δεμένο στο άκρο νήματος μήκους L. Δίνοντας στο σώμα αρχική ταχύτητα μέτρου εκτελεί αρχικά κυκλική κίνηση μέχρι να μηδενιστεί η ταχύτητά του ή μέχρι να χαλαρώσει το νήμα. Ποιο από τα δύο, όμως, συμβαίνει πρώτο; Μήπως μηδενίζονται και τα δύο ταυτόχρονα; Τα παραπάνω ερωτήματα καθώς και το είδος της κίνησης που θα κάνει το σώμα μετά τον μηδενισμό θα εξετάσουμε παρακάτω.

Το αρχείο σε PDF, εδώ

(Visited 787 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
6 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Τάσος Τζανοπουλος

Άρη πολύ ωραία, απλή και συστηματική, η παρουσίαση από μέρους σου ενός θέματος που τις λεπτομέρειές του πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι ξεκινούν την προετοιμασία τους για τις μελλοντικές Πανελλαδικές. 

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
3 έτη πριν

Αρη μου αρεσε η αναλυση σου ! 

Οι σχεσεις (1) ,(2) και (4) μπορουν πραγματικα να οδηγησουν στην πληρη αναλυση της κινησης . Ειχαν γινει και στο παρελθον καποιες σχετικες ασκησεις . Μια ειχε φτιαξει ο Β.Δουκατζης οπου ακολουθουσε πλαγια βολη (δυστυχως δεν την βρισκω στο ιστολογιο του) και ειχα κανει μια και εγω με κρουσεις οπου το δευτερο σωμα εκανε τις κινησεις που περιγραφεις . 

Καλη συνεχεια και καλα αποτελεσματα στους μαθητες σου !

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Ωραία ανάλυση Άρη, μπράβο!!!

Δυστυχώς το αναλυτικό πρόγραμμα της Β (θετικού προσαν.) έχει εκτός τις εφαρμογές της κεντρομόλος δύναμης, πράγμα ασύμβατο με τις απαιτήσεις της Γ Λυκείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να τα βλέπουν και να .. τρομάζουν! Υπάρχει χρόνος στη Β Λυκείου να κάνεις και αυτά, κι ας σφυρούν αδιάφορα οι μαθητές που προορίζονται για οικονομικά στη Γ' Λυκείου. Μήπως πρέπει εφέτος το Υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα ;