Τρεις πλάκες και ένα ρευστό. Κάποιες … Μικρές Νοθείες

Η Πολυπλοκότητα των Φυσικών συστημάτων 

αλλά και … η Άγνοια

μας αναγκάζουν σε κάποιες …Μικρές Νοθείες.            

Έτσι αναγκαζόμαστε να εισάγουμε …  Τα Μοντέλα .

Αν είναι ξεκάθαροτο Μοντέλο και οι υποθέσεις του

τότε μπορούν να αποφεύγονται οι παρερμηνείες .

Όμως πάντα οι διαφορετικές … Ματιές 

είναι απόλυτα … Φυσιολογικέςαλλά καιΠολύτιμες

Το ”χάσιμο της επαφής ”… δεν έγινε ποτέ.

Στους παλιούς και νέους Φίλους και Συναδέλφους της Παρέας

Η εργασία …Εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
19 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παντελεήμων Λάπας
04/03/2019 7:47 ΜΜ

… αυτά ως πληροφορίες για όσους θέλουν να μάθουν πέντε πράγματα γενικά sound ok … αν όμως πεις σε κάποιον μαθητή ότι το υπέρρευστο ήλιο είναι παράδειγμα κλασσικού (ιδανικού) ρευστού (το ποια είναι η μικρή νοθεία δεν το βλέπω στη συγκεκριμένη περίπτωση … μικρή νοθεία θα ήταν το να παρουσιαστεί ως κλασσικό ιδανικό ρευστό κάτι που έχει αμελητέο ιξώδες κατά την γνώμη μου, κι αν το τελευταίο δεν ισχύει γενικά, τότε μέσα σε κάποια περιοχή θερμοκρασιών όπου θα μπορούσε να ισχύει) τότε το τελευταίο θεωρώ ότι είναι απλά λάθος … για τους λόγους που ανέφερα … δοκίμασε να εφαρμόσεις κλασσική ρευστομηχανική σε υπέρρευστο ήλιο (εξ. Euler) και θα δεις ότι δεν δουλεύει … κι εσύ ο ίδιος αναφέρεις ότι η υπέρρευστη φάση είναι αποτέλεσμα αλλαγής φάσης (η φάση αυτή είναι άλλη για τα γνωστά ισότοπα) … στα κλασσικά ρευστά δεν υπάρχει τέτοια αλλαγή φάσης, δεν ξέρω κάποιο κλασσικό ρευστό που χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία του να μηδενίζεται ακριβώς το ιξώδες του …

Παντελεήμων Λάπας
04/03/2019 10:44 ΜΜ

… υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο

3. Τέλος νομίζω ότι δεν ήταν και το πιο επιτυχημένο παράδειγμα ιδανικού ρευστού εξ’ αιτίας                           της συμπεριφοράς αυτής.Όμως αναφέρεται σαν παράδειγμα ιδανικού ρευστού σε βιβλίο : Στοιχεία μηχανικής των ρευστών … του ΕΜΠ’’.

… η κάθε πληροφορία χρειάζεται ισχυρό φιλτράρισμα … υπάρχουν και στα βιβλία (ελλ. ή ξένα) πολλές ανακρίβειες … π.χ. θα βρεις σε όλα τα βιβλία γενικής φυσικής ελληνικά ή ξένα, ένα απλό Νευτώνειο μοντελάκι για το τι προκαλεί την αντίσταση σε έναν μακροσκοπικά μεγάλο αγωγό … που κυκλοφορεί με το όνομα μοντέλο Drude … σήμερα έχει γίνει κατανοητό μέσα από προχωρημένες μεθόδους ότι ενώ ο τύπος του Drude είναι σωστός σε αδρές γραμμές (αν και φαινομενολογικός) … οι (μικροσκοπικές) διεργασίες που μακροσκοπικά οδηγούν στον τύπο του Drude δεν μπορούν να περιγραφούν από το Νευτώνειο μοντελάκι (εξ. κίνησης με αντίσταση) … πρέπει όμως να ξεκινήσουμε από κάπου

… για την ακρίβεια έχει πλέον πειραματικά βρεθεί ότι όσο μικραίνει ο αγωγός σου και φτάνεις στη νανοκλίμακα δεν ισχύει ούτε καν ο νόμος του Ohm, και η μετακίνηση των φορέων του ρεύματος διαμέσου του νανοαγωγού γίνεται πρακτικά “χωρίς αντίσταση” εντός του αγωγού …