Απόδοση και Χ.Ι

Πάνω στο θέμα η μεταβολή “τείνει” να αναιρεθεί όταν μεταβάλλουμε ένα συντελεστή Χ.Ι.

α)μολ 2Α(g)B(g)+Γ(g)
Αρχ. Χ
Α/Π. -2ψ. ψ. ψ
Χ.Ι χ-2ψ. Ψ. Ψ
α=2ψ/Χ , 2ψ=α χ
Κc= ψ²/V²/(χ-2ψ)²/V²
Kc=α²χ²/4/Χ²(1-α)²=α²/4(1-α)², από όπου φαίνεται ότι η απόδοση είναι σταθερή αν δεν μεταβάλλουμε την θερμοκρασία μιας και εξαρταται μόνο από την Κc
Οπότε προσοχή ενώ η ΧΙ μετατοπίζεται δεξιά πχ αν προσθέσω ω μολ Α η απόδοση μένει σταθερή .
β) Αaq +H20(l)B+aq+Γ-aq
ΧΙ C-x. x. x (M)
α=x/C ή Κb =α²C αν θεωρήσουμε ότι το Α είναι ασθενής βάση και εχουμε μια περίπτωση ιόντικής ισορροπίας που ισχύουν οι γνωστές προσεγγίσεις .Αν συμπυκνωσουμε με προσθήκη Α αφού α= √(Κb/C) αφού θα αυξηθεί η C η α μειώνεται παρότι η Ι.Ι. μετατοπίζεται δεξιά .
Χημικά αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η μεταβολή ‘”τείνει ” να αναιρεθεί οπότε προσθέτοντας C’ στο Α θα αντιδράσουν ψ λιγότερα από C’ που προστέθηκαν δηλ ψ<C’, οπότε α ‘=Χ +ψ/ C+C'<α παρότι η Ι.Ι μετατοπίστηκε δεξιά .
γ) Στην περίπτωση της αραίωσης αφού α= √(Κb/C) και C μειώνεται η απόδοση αυξάνεται και η ΧΙ μετατοπίζεται δεξιά το οποίο αποδεικνύεται μέσω Qc=[Β+]’
[ Γ-]’/[Α]’= n( Β+)/V*n (Γ-)/ V/ n(A)/V=n (B+)*n (Γ-)/n(A)*V, οπότε αφού V αυξάνεται το κλάσμα μειώνεται άρα QcKc οπότε η Ι.Ι μετατοπιζεται αριστερά και η απόδοση μειώνεται όπως φαίνεται και από τον νόμο του Ostwald α=√(Κb/ C) αφού C αυξάνεται .

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια