Το Θεώρημα Merton

Πώς αρχίζουν τα μαθηματικά να χρησιμοποιούνται στη φυσική φιλοσοφία;

Ο Αρχιμήδη (3ος π.Χ. αιώνας) είχε χρησιμοποιήσει μαθηματικά για να περιγράψει φυσικά φαινόμενα. Το επόμενο βήμα έγινε κατά τον 14ο μ.Χ. αιώνα με την εισαγωγή της γεωμετρίας στην περιγραφή της κίνησης. Τότε εισάγονται καινούργια φυσικά μεγέθη (ταχύτητα) και κατηγοριοποιούνται είδη κινήσεων.

Το Θεώρημα Merton

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
12 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ξενοφών Στεργιάδης

Πολύ ωραίο θέμα και άρτια παρουσίαση.O κληρικός(μοναχός) – σχολαστικός φιλόσοφος William του Ockham ,συνεισφέρει στη μελέτη της κίνησης των σωμάτων διακρίνοντάς την σε δυναμική και κινητική.Αν η θύελλα προηγείται της πτώσης του δέντρου και αποτελεί την πιο λογική αιτία της πτώσης, τότε και η προηγούμενη διάκριση φαίνεται να εναρμονίζεται με το ξυράφι του ( Ockham’s razor).
O Γάλλος Ρωμαιο-καθολικός επίσκοπος επίσης Αριστοτελικός φιλόσοφος Nicole Oresme αποδεικνύει γραφικά- γεωμετρικά το θεώρημα.
Τη μετάβαση από το σκοτεινό Μεσαίωνα στην Αναγέννηση και τους Νέους Χρόνους αναλαμβάνουν φωτισμένοι κληρικοί σε πείσμα της απλοϊκής άποψης του “μαύρο -άσπρο”.
Μεταξύ των άλλων, πολλοί διδάσκοντες θα πληροφορηθούν μέσα από την ανάρτηση ότι το θεώρημα οφείλει το όνομά του σε κάποιο κολλέγιο.
Θανάση να είσαι πάντα καλά , ευχές για υγεία και δημιουργία το 2022.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Συνάδελφε Θανάση πολύ καλή η ιστορική μελέτη σου, συγχαρητήρια!!
Μας διδάσκει ότι η ανθρώπινη γνώση του σήμερα, οικοδομήθηκε πετραδάκι-πετραδάκι στο χρόνο και στο χώρο.
Είναι η αέναη προσπάθεια του ανθρώπου, από τότε που ένιωσε ότι είναι ένα λογικό όν, να παρατηρήσει και να ερμηνεύσει τα τεκταινόμενα που συνέβαιναν γύρω του.
Να είσαι καλά και καλή χρονιά με υγεία.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Εξαιρετικό Θανάση!
Πρώτη φορά ακούω τα σχετικά.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλή χρονιά Θανάση. Πολύ καλή παρουσίαση. Από τις αναγνώσεις που έχει, φαίνεται ότι τα θέματα της ιστορίας της επιστήμης ενδιαφέρουν τους φίλους, οπότε αναμένουμε και συνέχεια…

Γιάννης Φιορεντίνος

Καλησπέρα σε όλους.
Θανάση εξαιρετική δουλειά,  συγχαρητήρια!
Μας μεταφέρεις σε μακρινές χωροχρονικές περιοχές, όπου σπουδαίοι διανοητές αγωνίζονται να περιγράψουν και να κατανοήσουν το φαινόμενο της κίνησης, βάζοντας έτσι  τα θεμέλια για την μετέπειτα ανάπτυξη της κινηματικής (αλλά και της δυναμικής, και όχι μόνον!) και ανοίγοντας το δρόμο που οδήγησε στη  Σύγχρονη Επιστήμη.

Σταύρος Παραδείσης
09/01/2022 11:17 ΠΜ

Καλημέρα Θανάση και καλή χρονιά, εξαιρετική η παρουσίαση σου και ειδικότερα οι αποδείξεις που παραθέτεις, εγώ δεν τις είχα βρει. Όπως αναφέρει o CHARLES COULSTON GILLISPIE στην Κόψη Της Αλήθειας , ο Γαλιλαίος προσέδωσε άλλη δυναμική στον <<κανόνα του Μέρτον>> . Ανάλυσε την κίνηση [ελεύθερη πτώση] σε μέρη τα οποία παρίστανε με ορθογώνια τρίγωνα που είχαν κοινή μια οξεία γωνία και στην κορυφή της έθεσε t=0 . Από τα τρίγωνα αυτά για χρόνους t, 2t ,3t,… προκύπτει ότι τα τα αντίστοιχα εμβαδά – διανυόμενες αποστάσεις είναι s,4s,9s , έδειξε έτσι την αναλογία της διανυόμενης απόστασης με το τετράγωνο του χρόνου κίνησης. Οι παραστάσεις αυτές αντιπροσωπεύουν τις πρώτες ολοκληρώσεις που εφαρμοσθήκαν σε μεταβαλλόμενα φυσικά μεγέθη και για αυτό μπορούμε να θεωρήσουμε ότι συμβολίζουν το σπέρμα από το οποίο βγήκε μια μαθηματική επιστήμη όχι μόνο των αναλογίων αλλά και της φύσης.

Σταύρος Παραδείσης

καλημέρα Θανάση και ευχαριστώ για τις πληροφορίες , μόνο με την αλληλεπίδραση προάγεται η γνώση.

Βασιλεία Μασούρα
26/01/2022 11:09 ΜΜ

Όμορφο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον!!