Το ΠΣΔ προειδοποιεί για παραπλανητικό μήνυμα

Αγαπητοί χρήστες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου

Το μήνυμα που πιθανόν θα λάβατε ή έχετε λάβει από “Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο” με θέμα  “ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ, ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΣΑΣ” με σύνδεσμο **http://webmail.sch.gr.aprilmezagenesh.com/sch.gr/”; είναι παραπλανητικό.

Δεν θα πρέπει να προχωρήσετε στην ενέργεια που ζητείται. Πρόκειται για μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος. Η φόρμα που υποδεικνύει δεν ανήκει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο όπως προκύπτει και από το σύνδεσμο (URL) στον οποίο παραπέμπει.

Αν έχετε ήδη προχωρήσει στις ενέργειες που αναφέρει το μήνυμα θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε αλλαγή του κωδικού πρόσβασης σας από το www.sch.gr/password.

Σας ενημερώνουμε ότι:

Η πρόσβαση προς τη σελίδα ηλεκτρονικού ψαρέματος αυτή, έχει απενεργοποιηθεί εντός του ΠΣΔ μόλις που έγινε αντιληπτό.
Έγινε αναφορά προς την εταιρεία φιλοξενίας, για την απομάκρυνση της σελίδα αυτής.
Γενικά δεν θα πρέπει να ακολουθείτε οποιοδήποτε σύνδεσμο που υπάρχει σε τέτοια ύποπτα μηνύματα και που έχουν σκοπό την απόσπαση/υποκλοπή του κωδικου πρόσβασης σας είτε στο ΠΣΔ είτε σε άλλους ιστοτοπους, όπως οργανισμών, Τραπεζών, Δημοσίων Υπηρεσιών, δημοφιλών πληροφοριακών συστημάτων ή άλλων ιστοτόπων.

Αγαπητοί Χρήστες του Πανελληνίου Σχολικού δικτύου,

Προσοχή:  Ποτέ δεν απαντάμε σε e-mails ή ύποπτους δικτυακούς τόπους που μας ζητούν τον κωδικό πρόσβασης μας.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη απαντήσει και γνωστοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης σας ,θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε σε αλλαγή από το http://www.sch.gr/password θέτοντας νέο κωδικό.

Με αφορμή παραπλανητικά μηνύματα αλληλογραφίας που έχουν αποσταλθεί προς χρήστες μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, και  ζητούν να τους γνωρίσετε τους κωδικούς πρόσβασης των λογαριασμών σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε   για τα ακόλουθα:

  • Κανένας οργανισμός(Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, τράπεζα ή οργανισμός) δεν θα σας στείλει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο ζητά από τους χρήστες του να κοινοποιήσουν τους κωδικούς πρόσβασης.
  • Όταν λαμβάνετε email από τράπεζες, να είστε πολύ καχύποπτοι. Καμία τράπεζα δεν θα έστελνε ποτέ ένα μήνυμα προσκαλώντας τους πελάτες της να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια ιστοσελίδα.
  • Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνετε τις ενέργειες που σας προτείνει το συγκεκριμένο παραπλανητικό μήνυμα αλληλογραφίας.Το μήνυμα αυτό είναι πλαστό και επικίνδυνο και δεν προέρχεται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο).
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί με τέτοια μηνύματα, τα οποία εντάσσονται στη λογική των παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing.
  • Δεν θα πρέπει να αναγράφετε τον κωδικό πρόσβασης σας στο ΠΣΔ παρά μόνο σε δικτυακούς τόπους του gr, όπως
  • Αν σας ζητείται password από άλλο δικτυακό τόπο, εκτός από τους προαναφερόμενους δεν θα πρέπει να τον παρέχετε.

Αν και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εφαρμόζει πολιτική προστασίας από την ενοχλητική αλληλογραφία (Spam) υπάρχουν περιπτώσεις μηνυμάτων που καταφέρνουν να παρακάμψουν τα φίλτρα προστασίας και να φτάσουν στην ηλεκτρονική σας θυρίδα.

Γενικότερα σας συνιστούμε να:

  • Διαγράφετε τα άχρηστα μηνύματα e-mail χωρίς να τα ανοίγετε.
  • Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά  μηνύματα και γενικά μηνύματα spam.
  • Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα
  • Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα e-mail
  • Μην αγοράζετε τίποτε και μην συνεισφέρετε σε εράνους που προωθούνται μέσω μηνυμάτων spam

 

Γενικά για την προστασία σας από πιθανή εξαπάτηση σας προτρέπουμε να εφαρμόζετε τα παρακάτω:

  • Όταν λαμβάνετε μηνύματα αλληλογραφίας θα πρέπει να  είστε πολύ προσεκτικοί:
    • Εξετάσετε προσεκτικά το περιεχόμενο τους ακόμη και αν φαίνεται να προέρχονται από γνωστούς αποστολείς.
    • Ελέγχετε αν στο κείμενο υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα.  Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σας βάζει σε υποψίες για την εγκυρότητα του μηνύματος.
    • Προσοχή στους συνδέσμους που σας υποδεικνύει να ακολουθήσετε κάποιο μήνυμα. Κάποιοι σύνδεσμοι μπορεί να οδηγήσουν στην εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει θέματα ασφαλείας με τον υπολογιστή σας ή τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε.
  • Μην ακολουθείτε υπερσυνδέσμους (hyperlinks) από e-mail ή ιστοσελίδες, αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητούν να επισκεφθείτε. Επίσης προσθέστε τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε συχνά στα bookmarks / Favorites του προγράμματος πλοήγησης που χρησιμοποιείτε.
  • Θα ήταν καλό να ελέγχετε την γραμμή κατάστασης (status bar) του προγράμματος πλοήγησης για να βλέπετε την διεύθυνση που θα επισκεφθείτε αν ακολουθήσετε τον σύνδεσμο.
    • Αν δεν είναι ορατή η γραμμής κατάστασης, στον internet explorer για την εμφάνιση της δείτε το άρθρο  http://support.microsoft.com/kb/330216
  • Διατηρείτε το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla, Opera, MAC Safari κ.α.) που χρησιμοποιείτε ενημερωμένο (καλό είναι να έχετε πάντα την τελευταία σταθερή έκδοση) γιατί ενδεχομένως παλαιότερες εκδόσεις να είναι ευάλωτες σε προσπάθειες παραπλάνησης, πχ με ψεύτικες διευθύνσεις ιστοσελίδων (spoofed URLs).
  • Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα που σας ενημερώνει για ιστοσελίδες που περιέχουν περιεχόμενο που έχει ήδη αναφερθεί ως απειλή phishing,  ή χρησιμοποιείτε πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων που έχουν φίλτρα anti-phishing.

Με την ευκαιρία επίσης, επισημαίνουμε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δίνετε σε θέματα που αφορούν τον «Κωδικό Πρόσβασης (Password)».

  • Ο προσωπικός σας «Κωδικός Πρόσβασης (Password)» διασφαλίζει την αποκλειστική και νόμιμη χρήση των υπηρεσιών που σας παρέχει το Π.Σ.Δ. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τον γνωστοποιείτε σε τρίτους. Επισημαίνεται ότι η χρήση του Λογαριασμού από τρίτους εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οι ηλεκτρονικές δραστηριότητες του Λογαριασμού σας συνδέονται πάντα με εσάς, τον επίσημο κάτοχο, ως φυσικό πρόσωπο.
  • Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να αλλάζετε τον «Κωδικό Πρόσβασης (Password)» σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Ο μόνος επίσημος τρόπος αλλαγής password είναι για την Αλλαγή κωδικού πρόσβασης, ο οποίος ανακατευθύνεται εδώ.
  • Κάθε άλλο URL αλλαγής password θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο και να μην γίνεται αποδεκτό.

Για περισσότερη ενημέρωση από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σε θέματα ασφάλειας σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους:

 

Σας ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.

Με εκτίμηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια