Μια σύντηξη μας σώζει

Καλή χρονιά σε όλους τους συναδέλφους ενεργούς και μη. Αφορμή για την ανάρτηση αποτελεί η συνεχιζόμενη υψηλή για την εποχή θερμοκρασία. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και όχι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αν η μέση θερμοκρασία ανέβει κατά 0,01 0C σιγά το πράγμα, αφόδευσεν η φοράς επί την άλω. Ο μέσος όρος είναι παραπλανητικός. Αν το μισό μας σώμα είναι σε φούρνο και το άλλο μισό σε υγρό άζωτο, ο μέσος όρος είναι μια χαρά, αλλά…

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι αυτές που οδηγούν τον πλανήτη σε οικολογική καταστροφή. Σε εμάς τους αγρότες τα αποτελέσματα των ακραίων φαινομένων είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία συνοδευόμενη από υψηλές υγρασίες μαλακώνει τόσο πολύ τον καρπό ώστε η δύναμη που τον συγκρατεί στο κλαράκι να μειωθεί σε λιγότερο από 1 Nt . Φυσάς το πορτοκάλι και η ώθηση που ασκείται λόγω μεταβολής της ορμής της κινούμενης μάζας αέρα είναι ικανή να ρίξει τα πορτοκάλια(εικόνα).

Επειδή όμως τελικά η μέση θερμοκρασία του έτους θα σημειώσει ελάχιστη αύξηση ή και μείωση, τον Μάρτη θα έχουμε παγετούς με συνέπεια να “καούν” τα  νεαρά βλαστάρια. Διπλή ζημιά.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν η κατακόρυφη αύξηση στην παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ανέδειξε τον κίνδυνο της εξάντλησης των ορυκτών πόρων και τους κινδύνους από τη δραματικά συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω του φαινομένου θερμοκηπίου. Η συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή έχει σαν αποτέλεσμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καλή ώρα αυτές τις ημέρες το πολικό ψύχος στις ΗΠΑ και στον αντίποδα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Προ αυτών των κινδύνων εντάθηκε η προσπάθεια για την κατασκευή αντιδραστήρων σύντηξης σε πειραματικό στάδιο. Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για την κατασκευή των δύο μεγαλύτερων μονάδων, όπως θα τις γνωρίσουμε  παρακάτω, με κέρδος  λίγα MJ χωρίς μετατροπή τους σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα αποτελέσματα δεν είναι ούτε για πανηγυρισμούς ούτε απογοητευτικά. Το απώτερο μέλλον θα δείξει. Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων πάντως τονίζουν ότι και σε 100 και παραπάνω χρόνια να έχουμε αποτελέσματα αξίζει τον κόπο καθώς θα έχουμε σχεδόν ανεξάντλητη ενέργεια και χωρίς πυρηνικά απόβλητα. Μέχρι τότε όμως καλό είναι να φροντίσουμε τον πλανήτη μας με όποιον τρόπο μπορούμε όλοι οι άνθρωποι στη γη μαζί με τους υπεύθυνους γιατί και η σύντηξη αργεί ή δε θα γίνει ποτέ ωφέλιμη και στον Άρη δεν πρόκειται να μετοικήσουμε.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Πατέρας της πυρηνικής φυσικής υπήρξε ο λόρδος Ernest Rutherford ο οποίος το 1911 ανακάλυψε τη σύσταση του πυρήνα των ατόμων και την ακτινοβολία ακτίνων α,β και γ που μπορεί να εκπέμψει ένας πυρήνας.

Το 1934 το ζεύγος Joliot Curie πέτυχε την πρώτη ιστορική τεχνητή μεταστοιχείωση.

Το 1939 ανακαλύφτηκε η πυρηνική σχάση από την «Εβραία» φυσικό  Λίζα Μάιτνερ βοηθό του Χημικού Ότο Χαν.

Από το 1939 και μετά έτρεξε το άκρως  απόρρητο  Manhattan project για την κατασκευή ατομικής βόμβας καθώς η ναζιστική απειλή ήταν προ των πυλών. Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο πυρηνικός φυσικός Ρόμπερτ Οπενχάιμερ πλαισιωμένος από Αμερικανούς και Άγγλους διαπρεπείς φυσικούς. Αντίστοιχα στη ναζιστική Γερμανία επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος ήταν ο μέγας Heisenberg. Ο Heisenberg φίλος του Χαν και της Μάιτνερ και υποστηρικτής του άλλου «Εβραίου» Einstein, είναι άγνωστο κατά πόσο εργάστηκε με ζήλο στα ναζιστικά εργαστήρια. Δεδομένης της ευφυίας του, αν είχε γνώσεις εργαστηριακής πυρηνικής φυσικής και εργαζόταν με ζήλο, θεωρείται βέβαιο ότι η ναζιστική Γερμανία θα κατασκεύαζε πρώτη την ατομική βόμβα και η ιστορία θα είχε γραφτεί διαφορετικά.

Τελικά το 1945 έγινε η πρώτη δοκιμή της ατομικής βόμβας και ένα μήνα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, υπό το βάρος της απώλειας χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών στο συνεχιζόμενο και μετά την παράδοση της Γερμανίας μέτωπο του Ειρηνικού,  ενέκρινε την ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Τα αποτελέσματα λίγο σε πολύ γνωστά.

Το 1952 και το 1961 οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική ένωση έκαναν την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου με σύντηξη δευτέριου – τρίτιου  με την τρομερή  ισχύ ισοδύναμη με πάνω από 50.000 τόνους ΤΝΤ έναντι περίπου 15.000 τόνους ΤΝΤ της ατομικής βόμβας.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου η πυρηνική απειλή σκίαζε την ανθρωπότητα, από την άλλη όμως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες τροφοδοτούσαν τον πλανήτη με ανεξάντλητη ενέργεια, μέχρις ότου το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ  έφερε δραματικά στο προσκήνιο τον κίνδυνο από τα ραδιενεργά ισότοπα – απόβλητα, πολλά εκ των οποίων έχουν εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνους ημιζωής καθιστώντας την φύλαξή τους εξαιρετικά επισφαλή.

Ακολουθεί το κυρίως πιάτο. Μπορεί η πυρηνική φυσική να μην είναι στην ύλη του λυκείου, αλλά ας αφήσουμε την ανάρτηση να υπάρχει. Που ξέρεις τι θα γίνει αύριο με το διαρκώς μεταβαλόμενο πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα. Άλλωστε το υλικό έδειξε ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς με την ανακοίνωση του προγράμματος σπουδών στη φυσική είχαμε άμεσα σπουδαίες αναρτήσεις στην κβαντική φυσική.

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ή με κλικ εδώ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Άρη με υγεία.
Όπως μας έχεις συνηθίσει, έκανες μια ανάρτηση που φωτίζει πολλές πτυχές της πυρηνικής ενέργειας, είτε από σχάση είτε με σύντηξη!
Το 2010 είχαμε πάει με το σχολείο στο Κάλχαμ, μια ώρα από το Λονδίνο, σε κέντρο ερευνών για την σύντηξη. Μας είχαν πει ότι θα έχουμε κέρδος ενέργειας περίπου το 2030!
Το 2017 είχαμε πάει πάλι με το σχολείο στο Άμστερνταμ, και επισκεφτήκαμε ένα παρόμοιο κέντρο περίπου μία η μιάμισυ ώρα με το λεωφορείο, όπου είδαμε το υπό κατασκευή όχημα που θα πήγαινε στον Άρη το 2022-3. Δεν ξέρω αν έγινε…
Το 2015 είχαμε πάει με το σχολείο στην Κολωνία και επισκεφτήκαμε το Ευρωπαϊκό κέντρο του διαστήματος αλλά και το Γερμανικό.
Ας είναι καλά ο συνάδελφος Χ. Τσάμης που διοργάνωνε αυτές τις σχολικές εκδρομές!
Να είσαι πάντα καλά.