Φύλακας φυλακών. Γλοιόνιο.

Το κείμενο γράφτηκε θεωρώντας ότι θα αυξηθεί η ύλη της Γ Λυκείου.  Αφορά το ρόλο των γλοιονίων. Μια και το έγραψα είπα να το δημοσιεύσω, για όσους  ενδιαφερθούν, τουλάχιστον τώρα που δεν υπάρχει η κόπωση και η πίεση του χρόνου του χειμώνα.

Καλές διακοπές σε όλους.

Φύλακας φυλακών. Γλοιόνιο.

Capture

ΠΡΩΤΟΝΙΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ

Αν μπορούσαμε να δούμε μέσα στο πρωτόνιο (ανακάλυψη από Ράδερφοντ 1911) ή μέσα σε ένα νετρόνιο θα βλέπαμε τρία ασαφή κυματοειδή αντικείμενα, τα  κουάρκ  και κάποια άλλα σωματίδια – εικονικά σωματίδια- να πηγαίνουν από κουαρκ σε κουάρκ τα γλοιόνια,  φορείς της ισχυρής πυρηνικής δύναμης, εκφράσεις του κβαντικού πεδίου της ισχυρής αλληλεπίδρασης, εκατοντάδες φορές πιο ισχυροί από τα φωτόνια. Σωματίδια χωρίς μάζα όπως και τα φωτόνια, άρα κινούμενα με την ταχύτητα του φωτός.

Διαβάστε  την συνέχεια…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Μανώλης Χανιωτάκης
02/08/2023 10:26 ΜΜ

Καλησπέρα σας! Πολύ ωραίο κείμενο. Αν μου επιτρέπετε μια μικρή παρέμβαση, θα προσεθετα οτι η ενέργεια ηρεμιας του up quark είναι 2MeV, του down 5 MeV ενώ η ενέργεια ηρεμιας του νουκλεονιου είναι ~940 MeV. Η διαφορά έρχεται από την ενέργεια αλληλεπίδρασης των γκλουονιων που προσθέτει στη μάζα του νουκλεονιου.
Εν ολίγοις η μάζα μας έρχεται κατά κύριο λόγο από την ενέργεια των γκλουονιων.
Εδώ και ένα ωραίο βίντεο σχετικά
https://youtu.be/Ztc6QPNUqls

Διονύσης Μάργαρης
03/08/2023 7:26 ΠΜ

Καλημέρα Άρη.
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση με χρήσιμες πληροφορίες.
Σε ευχαριστούμε.

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Καλημέρα Άρη. Τα γκλουόνια (από το glue = κόλλα) εκτός από φύλακες φυλακών είναι και φύλακες – άγγελοι, αφού σε αυτά οφείλεται η σταθερότητα των πυρήνων, άρα και της ύπαρξής μας. Να πούμε ότι τα κουάρκ έχουν κλασματικό φορτίο, αλλά επειδή δεν παρατηρούνται ελεύθερα, σώζεται η διατύπωση: όλα τα φορτία στη φύση είναι ακέραια πολλαπλάσια του φορτίου του ηλεκτρονίου. Να είσαι καλά, να μας δίνεις τροφή για σκέψη!

Τίνα Νάντσου
03/08/2023 12:10 ΜΜ

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Άρη ευχαριστούμε.
Να σχολιάσω γιατί τις πηγές που χρησιμοποιησες ότι τις τρεις πρώτες πηγές:
ΚΡΙΣΤΟΦ ΓΚΑΛΦΑΡ, «ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ», εκδ.
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Ε. Ν. Οικονόμου «Από τα κουάρκ μέχρι το σύμπαν»,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
http://www.physics.ntua.gr/POPPHYS/60/quarks.html
χρησιμοποιώ και εγώ πολύ συχνά.
Το δε βιβλίο του Γκαλφάρ το αγαπώ πολύ και το συστήνω σε όλους τους συναδέλφους αλλά και σε όσους μαθητές μας διαβάζουν.

Βασίλειος Μπάφας
03/08/2023 8:22 ΜΜ

Καλησπέρα σε όλους.
Άρη πολύ ενδιαφέρον.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά.
Αποστόλη, καλησπέρα, νομίζω σε συνέχεια αυτού που αναφέρεις, ότι το glue προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη γλοιώδης = κολλώδης.
Άλλη η σημασία στα νέα ελληνικά.
Να είσαστε πάντα καλά!