Σε δοχείο που περιέχει 1g στερεού CaF2 προστίθενται 9L νερού,οπότε πραγματοποιείται μερική διάλυση του CaF2,σύμφωνα με τη χημική εξίσωση CaF2 (s) ⇌ Ca2+(aq) + 2F–(aq),με σταθερά χημικής ισορροπίας K=10-12.
Μετά την αποκατάσταση της παραπάνω ισορροπίας,προστίθεται στο δοχείο 1L διαλύματος ΗCOOH 2M-HCOONa 2M και προκύπτουν 10 L διαλύματος.
Να υπολογιστεί η μάζα του CaF2 που παραμένει αδιάλυτη στον πυθμένα του δοχείου.
Tα διαλύματα είναι υδατικά θερμοκρασίας 25οC,στην οποία Κw=10-14.
Κa(HF)=10-4
Κa(HCOOH)=10-4
ArCa=40, ArF=19
H μερική διάλυση του CaF2 δεν μεταβάλλει τους όγκους των διαλυμάτων.
Aπάντηση:0,922g
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

![]()
Καλησπέρα Ευθύμη. Δυνατή άσκηση με διπλή ισορροπία και ρύθμιση pH. Μάλλον προς ΠΜΔΧ θα έλεγα περισσότερο. Ωστόσο καλή ευκαιρία για δυνατή εξάσκηση.
Καλό μεσημέρι Θοδωρή!
Χρησιμοποίησα μια ισορροπία από την αρχή μέχρι το τέλος.
Συγχαρητήρια για το συγγραφικό σου έργο!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!
Καλησπέρα και πάλι Ευθύμη. Εννοείς πρόσθεσες κατάλληλα τις δύο εξισώσεις, διάλυσης του CaF2 και υδρόλυσης του F- (επί δύο), και πήρες το γινόμενο των δύο σταθερών ισορροπίας; Γιατί εγώ την έλυσα με διπλή ισορροπία.
ΥΓ: Ευχαριστώ!
Θοδωρή θα αναρτήσω σε λίγο τη λύση.
Πήρα μια φορά τη διάλυση του CaF2 και μια φορά την αντίδραση των φθοριοντων με τα οξώνια.
Θοδωρή ανέβασα την λύση.Λύνεται και με διπλή ισορροπία.
Η πρώτη ισορροπία του CaF2 στο νερό.
Η δεύτερη ισορροπία του CaF2 με την αντίδραση των φθοριόντων με τα οξώνια.
Σε αυτήν την περίπτωση στην πρώτη ισορροπία προκύπτει τρίτη ρίζα που δεν υπολογίζεται ακριβώς.
Ok Ευθύμη και εγώ έτσι την έλυσα. Όταν λέω διπλή ισορροπία εννοώ τη διάλυση του άλατος και την αντίδραση του F-. Απλά εγώ αντί για αντίδραση του F- με οξώνια έγραψα υδρόλυση με το νερό. Αλλά το ίδιο βγήκε.