Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
15/02/2021 12:41 ΜΜ

Πέτρο Συγχαρητήρια
Πολύ καλή εργασία και ανεκτίμητη η προσφορά σου . Ευχαριστούμε.

Τα μικρολαθάκια στο κείμενο δεν ξέρω γιατί δεν τα διόρθωσες
αφού τα σχολιάζεις. Ίσως είναι δυσκολο αλλά
ούτως ή άλλως δεν δημιουργούν ουσιώδες πρόβλημα.

Το εύρος της περιοχής με απότομη μεταβολή pH σίγουρα εκτός ύλης
και απαράδεκτο ως θέμα εξετάσεων οι παράγοντες που καθορίζουν το εύρος.

Θα προτιμούσα το διάλυμα άγνωσυης συγκέντρωσης να ονομάζεται τιτλοδοτούμενο
και όχι ογκομετρούμενο ( διότι πρακτικά μετράμε τον όγκο του προτύπου )
Ας όψεται η ορολογία του σχολικού “ευαγγέλιου”

Να σαι καλά.

Ιωάννης Ράπτης
15/02/2021 2:30 ΜΜ

Με ρωτάει μαθητής μου : αφού θέλουμε να βρούμε την συγκέντρωση του δ/τος HCl και έχουμε και πεχάμετρο, γιατί να κάνουμε ογκομέτρηση; αφού από το pH και τον πλήρη ιοντισμό του HCl, μπορούμε να βρούμε την συγκέντρωση.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Ιωάννης Ράπτης
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
19/02/2021 7:52 ΜΜ
Απάντηση σε  Ιωάννης Ράπτης

κ. Ιωάννη Ράπτη μια απάντηση .
Νομίζω …
Είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς πως η ένδειξη στα ηλεκτρικά πεχάμετρα συνεχώς “παίζει” γύρω από κάποια τιμή. Στα σχολικά π.χ. εργαστήρια είχα παρατηρήσει ταλάντευση των ενδείξεων σε εύρος pH περιπου 0.5 μονάδων. Ακόμα και αν δεχτώ την διάμεσο τιμή με απόκλιση μια απόκλιση +/- 0.25 το σφάλμα στον υπολογισμό της συγκέντρωσης μπορεί να φτάσει στο +/- 25% !! δηλαδή υπερδεκαπλάσιο από τα σφάλματα μιας τιτλοδότησης μέσω οξυμετρίας

Το θέμα είναι ανάλογο με το ερώτημα : γιατί για τον προσδιορισμό της σταθεράς ελατηρίου φτιάχνουμε διάγραμμα F(Δl) αφού με μια μέτρηση προκύπτει η σταθερά k ; Μόνο που εδώ η λοφαριθμική αντιστοίχιση οδηγεί σε μεγαλύτερα σφάλματα καθιστώντας σχεδόν μονόδρομο την τιτλοδότηση μέσω οξυμετρίας / αλκαλιμετρίας .

Ιωάννης Ράπτης
20/02/2021 7:34 ΠΜ
Απάντηση σε  Δημήτρης Γκενές

Καλημέρα σας.
Ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Αυτή τη φορά δικιά μου απορία.
Αφού το πεχάμετρο “παίζει”, το ίδιο πρόβλημα δεν θα έχουμε και στην διακοπή της τιτλοδότησης; πως θα καταλάβουμε ότι το pH έγινε 7 ; (αναφέρομαι στην HCl + NaOH),

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
20/02/2021 11:45 ΠΜ
Απάντηση σε  Ιωάννης Ράπτης

Καλημέρα
Μα αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημα της απότομης μεταβολής του pH κατά τον προσδιορισμό του σημείου εξουδετέρωσης του HCl π.χ 0.01Μ με διάλυμα βάσης 0.01 Μ ! Εύρος σφάλματος στο pH μισής μονάδας αντιστοιχεί σε εύρος σφάλματος 8 σταγόνων δηλαδή σφάλμα μικρότερο από 0,5 ml δηλαδή εύρος σφάλματος συγκέντρωσης μικρότερο από 0.001 !

Την καθετοποίση της κάμπύλης μεταβολής του pH προσπαθούμε να εκμεταλευτούμε με την εξουδετέρωση. Είτε προσδιορίσουμε το τελικό σημείο με ηλε/κό πεχάμετρο είτε με δείκτη το εύρος του σχετικού σφάλματος στο pH θα αντιστοιχεί σε είκοσι φορές μικρότερο εύρος στο σχετικό σφάλμα των mole της βάσης που απαιτούνται .

Για τις λεπτομέρειες του προσδιορισμού σφαλμάτων που δεν αγορούν όμως μαθητές υπάρχουν πολλά στο διαδίκτυο π.χ. εδώ . Όμως εμάς μας αφορά μόνο η μέθοδος εκμετάλλευσης του πλεονεκτήματος της καθετοποίησης της καμπύλης pH κατά την αλκαλιμετρία κάποιου Διαλύματος οξέος άγνωστης συγκέντρωσης . Αυτό είναι που μας δίνει το προνόμιο να αντιστοιχούμε σε μεγάλο εύρος σφάλματος pH πολύ μικρά σφάλματα στην συγκέντρωση ….

Καλημέρα

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Δημήτρης Γκενές
Στέλλα Χριστοπούλου

Το δοκίμασα στη διαδικτυακή “τάξη” και λειτούργησε πολύ καλά. Το είδαμε και το σχολιάσαμε σε “δόσεις”. Ήταν πραγματικά λειτουργικό. Ευχαριστούμε!

Αλέξανδρος Περιβολάρης

Πολύ καλό Πέτρο, όπως και όλα τα βιντεάκια που έχεις φτιάξει, μπράβο!