Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Παρασύρης Κώστας στις 1 Μάρτιος 2013 στις 0:14 στην ομάδα Φυσική Α΄ΛυκείουΜήπως υπάρχει πρόβλημα στην παρακάτω άσκηση; Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση
Απάντηση από τον/την Κωστης Λελεδακης στις
Ενα προβλημα ειναι οτι το κιβώτιο απλως δεν ξεκιναει με μηδενικη αρχικη δύναμη. Δεν εχει λογο να παρει την αρχικη μετατοπιση που χρειαζεται ωστε να αρχισει να του ασκειται μη μηδενικη F. Ο «ποιητης» θελει μια καθαρη εφαρμογη του ΘΜΚΕ χωρις να νοιάζεται γι αυτο. Τον ενδιαφερει απλως ο μαθητης να υπολογισει το εργο απο το εμβαδον και να βρει την τελικη κινητικη ενεργεια αρα και την ταχυτητα του σωματος. Μαλλον πως δε σκεφτηκε να δωσει μια μη μηδενικη αρχικη δυναμη. Αυτο το προβλημα βλεπω εγω, αλλα ειναι απο τις αγαπημενες μου ασκήσεις γιατι συνήθως οι καλοι μαθητες δεν το σκεφτονται με την πρώτη και ειναι ωραια αφορμη να συζητησουμε για τη φυσικη σκεψη που πρεπει να εχει καποιος πριν προχωρίσει στη μαθηματικη εφαρμογη.
Απάντηση από τον/την Παρασύρης Κώστας στις
Αυτό το πρόβλημα βλέπω και γω Κωστή. Ο «ποιητής» μόνο δε το είδε.
Απάντηση από τον/την Κωστης Λελεδακης στις
Ο «ποιητης» μπορει απλως να ισχυριστει οτι η γραφικη παρασταση αρχιζει απο ενα σημειο πανω απο το μηδεν…. γι αυτο δε φαινεται στο σχημα… και εξαλλου δε διαφοροποιεί το εμβαδον… ειναι μονο ενα σημειο 😉 ύπουλο ε?
Απάντηση από τον/την Εμμανουήλ Λαμπράκης στις
Καλημέρα Κώστα και Κωστή
Μετά από καιρό βρίσκω την ευκαιρία να σας πω μια καλημέρα. Όσο για την άσκηση τα είπατε όλα. Μου αρέσει και εμένα το θεματάκι αυτό.
Permalink Απάντηση από τον/την Παρασύρης Κώστας στις
Καλημέρα Μανώλη. Ωραία άσκηση για συζήτηση στην τάξη αλλά προφανώς ο «ποιητής» που λέει και ο Κωστής δεν επεδίωκε αυτό, εκτός….
Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις
Προφανώς «πάσχει» η άσκηση.
Έχετε δίκιο αμφότεροι+ένας (δηλαδή και οι τρεις).
Πρόκειται για συνηθισμένη πλάνη: αν σε διάγραμμα παριστάνεται δύναμη σε συνάρτηση με τον χρόνο,
η δύναμη θα πάρει τις τιμές που φαίνονται στο διάγραμμα,
διότι ο χρόνος περνάει πάντα
(μακάρι να συνέβαινε το αντίθετο για …μερικούς)
αν, όμως, σε διάγραμμα παριστάνεται δύναμη σε συνάρτηση με μετατόπιση,
η δύναμη θα πάρει τις τιμές που φαίνονται στο διάγραμμα,
μόνο αν το κινητό πραγματοποιήσει αυτές τις μετατοπίσεις
(αυτήν την ποιοτική διαφορά δεν την πρόσεξε ο «ποιητής»…)
Στη συγκεκριμένη άσκηση
το σώμα θα μείνει στον τόπο
(και διότι πρακτικά υπάρχει και στατική τριβή).
Μια κάποια «θεραπεία» είναι να πούμε ότι αρχικά το σώμα έχει ασήμαντη ταχύτητα
(συγκριτικά με την όποια τελική του)
Απάντηση από τον/την ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ στις
Με μια αρχική ταχύτητα uo, η άσκηση φτιάχνει!! και είναι και αρκετά καλή
![]()