
Κιβώτιο Σ1 μάζας m1=100kg τοποθετείται σε οριζόντιο δάπεδο με το οποίο παρουσιάζει τριβή με συντελεστή μs=μκ=0,2.
Δ1. Ποια η μικρότερη οριζόντια δύναμη (μέτρο) που πρέπει να ασκηθεί έτσι ώστε να αρχίσει να μετακινείται; Ποιο το μέτρο της τριβής αν η F έχει μέτρο 100 Ν.
Προσδένουμε μέσω αβαρούς νήματος στο Σ1 άλλο δεύτερο κιβώτιο Σ2 μάζας που παρουσιάζει, επίσης, τριβή με το δάπεδο με τον ίδιο συντελεστή, όπως το Σ1.
Δ2. Ποια οριζόντια δύναμη (μέτρο) πρέπει να ασκήσουμε στο Σ1 ώστε το σύστημα των δύο σωμάτων να επιταχύνεται με επιτάχυνση α=2m/s2;
Η συνέχεια:
Εδώ με τις απαντήσεις στο τέλος
![]()
Καλημέρα Ντίνο. "Σαραμπαλαίικα"θα έλεγα τα θέματά σου, έχουν να εξετάσουν ουσιαστικά πράγματα χωρίς να.. φλυαρούν!
Μου άρεσε ιδιαίτερα το Δ4. Το γράψανε;
Να` σαι καλά.
Καλημέρα Ντίνο.
Ωραία θέματα, σε ευχαριστούμε.
Μάντεψα, παρά διάβασα, Κωνσταντίνε, τα θέματα διότι δεν φαίνονται οι τιμές των μεγεθών
(να καταβάσω τη βαριοπούλα από την ταράτσα;)
Καλημέρα Κωνσταντίνε.
Πολύ ωραία θέματα προσεγμένα στις εκφράσεις και επίπεδο θα έλεγα απαιτήσεων .
Βαγγέλη καλημέρα άσε τη βαριοπούλα και βρες το κουμπάκι για download, είναι ένα βελάκι τα ίσα κάτω
Παντελή μόλις έσωσες μια …ψυχή
(αυτή του υπολογιστή μου, δεν έφταιγε ο δόλιος…)
Πολύ καλά θέματα Κωνσταντίνε
(θα έδινα, πάντως, στο Γ το επίπεδο μηδενικής δυναμικής ενέργειας)
Διονύση, Πρόδρομε, Παντελή και Βαγγέλη ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Έχουμε μιλήσει στην τάξη εμπεριστατωμένα περί διατηρητικών δυνάμεων (πέραν των οδηγιών). Οπότε όποιος χρησιμοποίησε την έννοια ήταν καλοδεχούμενη.
Στο Δ χρησιμοποίησαν τη συνισταμένη των εξωτερικών δυνάμεων στο σύστημα των σωμάτων (αγνοώντας τις εσωτερικές – τάσεις του νήματος) για να τη λύσουν. Ερμηνεία δεν δινόταν. Την αποδέχτηκα ως σωστή παρόλο ότι μπορούν αργότερα να οδηγηθούν σε λάθη μιας και ο νόμος αναφέρεται στο κέντρο μάζας. Στην τάξη πάντως είχε λυθεί με εφαρμογή του νόμου σε κάθε σώμα ξεχωριστά. Οι γνωστές συνταγές.
Πρόδρομε μου άρεσε το «Σαραμπαλαίϊκο στυλ». Το Δ4 το απάντησε ολοκληρωμένα ένας μόνο μαθητής και χωρίς πολλά πολλά. Άφησε τη φυσική του διαίσθηση να τον καθοδηγήσει. Και δεν είναι ο καλύτερος. Ίσως ο πιο σπιρτόζος (κάνει για Φυσικός).
Λάθη έγιναν στο ερώτημα πόση είναι η τριβή όταν έδινα την κινητήρια δύναμη μικρότερη από τη μέγιστη τιμή στατικής τριβής.
Βαγγέλη έχεις δίκιο για το επίπεδο αναφοράς μηδενικής δυναμικής βαρυτικής ενέργειας. Κεκτημένη συνήθεια να παίρνουμε, ως τέτοιο, την επιφάνεια της Γης.
Να είστε όλοι καλά.
Διονύση, δεν ξέρω τι σου έχει συμβεί. Εύχομαι υγεία.
Καλά είμαι Ντίνο!
Η ζωή συνεχίζεται, αλλά όχι για όλους και όχι για πάντα!
Έτσι στο διάστημα αυτό έφυγαν δυο στενοί συγγενείς (πλήρεις ημερών) και είχα τρεξίματα…
Καλησπέρα από ένα νέο Φυσικό!
Στη λύση του Δ4 δεχόμαστε ότι ασκούνται στα σώματα μόνο οι τριβές και ότι η τάση του νήματος έχει μηδενιστεί. Αυτό όμως (το ότι Τ=0) δε σημαίνει ότι το νήμα έπαψε να είναι τεντωμένο;
Συνάδελφε Τάσο, από τη στιγμή που εκτελούν την ίδια κίνηση (επιβραδύνονται το ίδιο με ίδια αρχική ταχύτητα) η μεταξύ τους δύναμη μέσω του νήματος μηδενίζεται (δεν υπάρχει λόγος για κάτι διαφορετικό, δεν υφίσταται δύναμη στο δεξί, άρα δεν αισθάνεται και την ανάγκη να τραβήξει το πίσω, ούτε το πίσω το μπροστινό) και η μεταξύ τους απόσταση δεν αλλοιώνεται κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, άρα το νήμα παραμένει τεντωμένο, μέχρι να ακινητοποιηθούν ταυτόχρονα (το νήμα δεν έχει βάρος, αλλιώς τα πράγματα δυσκολεύουν).