
Ποια είναι η καλύτερη σόμπα που μπορούμε να φτιάξουμε από ένα σύρμα αντίστασης R = 2100 Ω, κόβοντας το, αν η τάση του δικτύου είναι V = 220 V;Το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να διαρρέει κάθε τμήμα του σύρματος για να μην καταστραφεί από υπερθέρμανση είναι Ι = 2 Α. Πόση θα είναι η ισχύς της;
Λύση: Για να μην υπερθερμανθεί το σύρμα πρέπει να το κόψουμε σε κομμάτια και να τα συνδέσουμε παράλληλα. Το κάθε ένα μπορεί να έχει μέγιστη αντίσταση R1 = V/I = 110 Ω. Αφού R/R1 = 19,09 μπορούν να χρησιμοποιηθούν 19 κομμάτια (το υπόλοιπο αναγκαστικά είναι άχρηστο) που θα μας δώσουν ισχύ Ρ = 19·VI = 8360 W.
![]()
Η ασφάλεια δεν είναι η ασφάλεια της οικίας αλλά η ασφάλεια ξεχωριστά για κάθε συνδεόμενο αντιστάτη για να μην κατστραφεί από υπερθέρμανση το σύρμα. Κάθε καλώδιο έχει μια ένταση υπερθέρμανσης και πρέπει να ορίζεται η ανάλογη ασφάλεια. Γι αυτό και π.χ. στις σημερινές διατάξεις άλλο μέγιστο ρεύμα έχει το πλυντήριο και άλλο οι πρίζες. Μπορείς να το δώσεις , για μεγαλύτερη σαφήνεια, και "το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να διαρρέει κάθε τμήμα του καλωδίου για να μην καταστραφεί από υπερθέρμανση είναι Ι = 2Α"
Πράγματι Χαράλαμπε,
με τη διατύπωση "το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να διαρρέει κάθε τμήμα …"
είναι σαφές τί ζητείται.
Ίσως θα έπρεπε να επαναδιατυπωθεί και η πρόταση στη λύση:
"Για να μην πέσει η ασφάλεια πρέπει να κόψουμε το σύρμα …"