Προσομοιώσεις Ταλαντώσεων.

image001Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Διονύσης Μάργαρης στις 4 Νοέμβριος 2009 στις 12:29 στην ομάδα Προσομοιώσεις φαινομένων Φυσικής

Ένα αρχείο για την μελέτη ταλαντώσεων.

ΑΑΤ, φθίνουσα και εξαναγκασμένη.

Συνημμένα:

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
admin
Αρχισυντάκτης
6 έτη πριν

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Ένα αρχείο i.p. για παρατήρηση ταλαντώσεων.
Μπορεί να μελετηθεί η α.α.τ. Μπορείτε να εκτρέψετε το σώμα από τη θέση ισορροπίας και να βρείτε την περίοδο Τ=1s.
Αν με το μεταβολέα βάλετε απόσβεση, θα έχετε την φθίνουσα ταλάντωση.
Μπορείτε όμως να ασκήσετε κατακόρυφη μεταβλητή δύναμη, πλάτους 4Ν και μεταβλητή συχνότητας, και να παρακολουθείστε τι συμβαίνει σε μία εξαναγκασμένη ταλάντωση. Αν b=0, μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει με το πλάτος αν η συχνότητα της διεγείρουσας δύναμης γίνει 1Ηz. Δώστε και άλλες τιμές της σταθεράς απόσβεσης.
Έχετε την δυνατότητα να ασκήσετε ταυτόχρονα και μια δεύτερη δύναμη της μορφής:
F2= F0∙ημ(2πf2∙+φ0)Όπου μπορείτε να δώσετε διάφορες τιμές στις μεταβλητές και έτσι να μελετηθεί και η σύνθεση δύο ταλαντώσεων με ίδια συχνότητα, αλλά και η περίπτωση που το πλάτος παρουσιάζει διακροτήματα για συχνότητες παραπλήσιες.
image001-1

Συνημμένα:
ξέρετε κάποιο πρόγραμμα για να ανοίγει τα αρχεία IP?
Δύο αρχεία i.p. για μελέτη εξαναγκασμένης ταλάντωσης, με διαφορετικές παραλλαγές και το ίδιο ουσιαστικά αποτέλεσμα, από τον συνάδελφο Γιάννη Κυριακόπουλο. Τον ευχαριστούμε που τα μοιράστηκε μαζί μας.
Συνημμένα:
admin
Αρχισυντάκτης
6 έτη πριν
Δύο προσομοιώσεις σχετικές με ταλαντώσεις.
untitled2untitled3

Συνημμένα:
Ευχαριστούμε φίλε Γιάννη, για τις όμορφες προσομοιώσεις σου, που μοιράστηκες μαζί μας.
Μια προσομοίωση I.P ( σε δύο αναλύσεις).Θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο ερώτημα άσκησης που συνδυάζει στερεό και ταλαντώσεις.
untitled1
Συνημμένα:
Πολύ ωραία αρχεία Γιάννη και για την μελέτη της τριβής. Το θέμα αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ τους μαθητές.
Να σε ευχαριστήσω για την προσφορά σου.
Μια εξαναγκασμένη ταλάντωση χωρίς απόσβεση
image001-2Εξαναγκασμένη χωρίς απόσβεση.

Πολύ όμορφη. Σοφά την έκοψες στα 30 sec. Ακριβώς η καμπύλη της ανάρτησης ” Η ευθύνη του σχολικού βιβλίου να είναι βέλτιστο β΄μέρος”
Δεν το έκοψα σοφά!!!
Απλά μετά τα 30s κτυπά το σώμα στο σημείο πρόσδεσης του ελατηρίου.
Αν μικρύνεις το μέγεθος θέασης θα το διαπιστώσεις.Κυριακόπουλος Γιάννης είπε:

Πολύ όμορφη. Σοφά την έκοψες στα 30 sec. Ακριβώς η καμπύλη της ανάρτησης ” Η ευθύνη του σχολικού βιβλίου να είναι βέλτιστο β΄μέρος”
Ακριβώς αυτό εννοούσα. Είχα αφααιρέσει το ξύλο , το στήριξα στο κενό και παρέτεινα την λειτουργία. Πήγε από την άλλη και κρεμάστηκε.
Διονύση και Γιάννη Κυριακόπουλε γειά σας. Η καμπύλη συντονισμού που έχω στο “Η ευθύνη του σχολικού είναι να είναι βέλτιστο” είναι μια ειδική περίπτωση. Αφού έχετε τη δυνατότητα να κάνετε γραφικές παραστάσεις και να δουλεύετε τόσο καλά τα Ι.P (εγώ δεν τα καταφέρνω) κάντε κάτι άλλο να δείτε κάτι όμορφο. Πάρτε την γενική εξίσωση κίνησης (3.36) που περιγράφει το συντονισμο και που δίνεται στην “Η ευθύνη του σχολικού είναι να είναι βέλτιστο” και μεταβάλλετε τις αρχικές συνθήκες χο και υο (αρχική θέση και αρχική ταχύτητα) μέχρι να πετύχετε να δείτε στο συντονισμό να σχηματίζεται άπειρο διακρότημα που να έρχεται από πριν να μειώνεται και μετά το “πλάτος” να αυξάνεται σα κώνος του φωτός. Η περιβάλλουσα (η γραμμή που περνα από τις κορφές κοντά) δεν είναι ευθεία όπως ίσως παραπλανα η πολύ ειδική γραφική παράσταση που έχω συμπεριλάβει, αλλά μια πολύ όμορφη καμπύλη που αρχικά είναι φθίνουσα και μετά αρχίζει να αυξάνεται πλησιάζοντας γρήγορα (ασυμπτωτικά) την κλασική ευθεία συντονισμού στον εξαναγκασμένο χωρίς απόσβεση. Μη συνδέσουμε τον συντονισμό του εξαναγκασμένου ταλαντωτή χωρίς απόσβεση με συνεχή αύξηση. Μπορεί να μεσολαβήσει στάδιο συνεχούς μείωσης και μετά θα γίνει η “έκρηξη”. Δοκιμάστε το. Νομίζω ότι θα είναι όμορφο. Αυτό μου λένε τα μαθηματικά ότι θα γίνει. Αν δεν σας είναι κόπος επαληθευστε το να το χαρούμε όλοι!!! Πέξτε με τις αρχικές συνθήκες να δείτε συντονισμό που αρχικά σβήνει και μετά να έρχεται η έκρηξη. Μη βαρεθείτε. Συντονισμός που σβήνει!!!! Και μετά η χωρίς όρια αύξηση των μεγίστων αποστάσεων. Κανένα τοίχωμα δε θα είναι αρκετό να τον σταματήσει!!!
admin
Αρχισυντάκτης
6 έτη πριν
Είναι όντως εντυπωσιακή. Επισυνάπτω την προσομείωση της εξίσωσης. Μπορείς να δώσεις ότι τιμές θέλεις.
Συνημμένα:
Μπράβο Γιάννη για το αρχείο. Επιβεβαιώνεται πράγματι ότι έχει δίκιο ο Θρασύβουλος για την αρχική μείωση του πλάτους (όχι ότι είχα αμφιβολία για το συμπέρασμά του, με βάση τα μαθηματικά. Το κατέχει πολύ το …άθλημα και το ξέρω εδώ και καμιά …. χρόνια* !!)
Δεν σας λέω πόσα αλλά τα ρημάδια είναι πολλά…Κυριακόπουλος Γιάννης είπε:

Είναι όντως εντυπωσιακή. Επισυνάπτω την προσομείωση της εξίσωσης. Μπορείς να δώσεις ότι τιμές θέλεις.

Γιάννη και εγώ ξεκίνησα αρχικά χωρίς εμπόδιο και την …πάτησα, τόχασα από την αριστερή πλευρά!!!

Κυριακόπουλος Γιάννης είπε:

Ακριβώς αυτό εννοούσα. Είχα αφααιρέσει το ξύλο , το στήριξα στο κενό και παρέτεινα την λειτουργία. Πήγε από την άλλη και κρεμάστηκε.
Και για να φαίνεται όλο το τοπίο, δείτε αυτήν την έκδοση του παραπάνω αρχείου.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Συνημμένα:
Τρία αρχεία i.p. στις ταλαντώσεις:
1) Ταλάντωση που τμήμα της είναι αρμονική: μη αρμονική.IP
2) Σύνθεση ταλαντώσεων
3) Δημιουργία διακροτημάτων.
admin
Αρχισυντάκτης
6 έτη πριν
μια προσομοιωση α.α.τ.( μπορουμε να προσθεσουμε αρχικη φαση) καθως και συνθεσης ταλαντωσεων α’ και β’ ειδους.
preview
Συνημμένα:
Μπράβο!
preview
Διαγραμματα απομακρυνσης-ταχυτητας και επιταχυνσης σε συναρτηση μετο χρονο σε μια α.ατ.(μπορουμε να προσθεσουμε και αρχικη φαση).
Συνημμένα:
Ευχαριστούμε Άγγελε. Ωραίες οι προσομοιώσεις σου.

Κατακορυφη ταλαντωση και γραφικες παραστασεις ενεργειων με το χρονο αλλα και κινητικης, δυναμικης ενεργειας ταλαντωσης και δυναμικης ενεργειας ελατηριου σε συναρτηση με την απομακρυνση του σωματος.

previewip

Συνημμένα: