Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Διονύσης Μάργαρης στις 23 Ιανουάριος 2010 στις 17:37 στην ομάδα ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ (παρανοήσεις και προτάσεις υπερβασής τους
Στη δημιουργία της ομάδας αυτής είχα αντιγράψει ένα μέρος από τον πρόλογο του βιβλίου «ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ (παρανοήσεις και προτάσεις υπερβασής τους», το παραθέτω και εδώ:
«Έτσι λοιπόν αυτό το βιβλίο, που ειλικρινά βγήκε με πάρα πολύ κόπο και χωρίς κάποια ιδιαίτερη βιβλιογραφία όπως εύκολα θα το διαπιστώσετε, τίθεται ευθύς αμέσως σε κριτική στο δίκτυο http://ylikonet.gr με κανόνες
που θα συζητηθούν και θα τεθούν από το δίκτυο.»
Ήρθε λοιπόν νομίζω η ώρα, να ξεκινήσουμε το σχολιασμό των θεμάτων που θίγει το βιβλίο του Θρασύβουλου Μαχαίρα και το cd με τις διερευνητικές δημιουργίες του Σταύρου Λέτη.
Θα μου επιτρέψετε όμως να αναφερθώ λίγο στην ιστορία της υπόθεσης.
Την πρώτη επαφή με το βιβλίο του Μαχαίρα, εγώ τουλάχιστον την είχα το περασμένο Ιούνιο, μετά από ανάρτηση του Θοδωρή Παπασγουρίδη, ο οποίος έβαζε το θέμα, τι συμβαίνει στις φθίνουσες ταλαντώσεις. Ακολούθησε ένας, πολλές φορές, έντονος διάλογος, ο οποίος διεξήχθη και μέσω του Blog «Ερωτήσεις-Ασκήσεις Φυσικής Γ΄», όσο και μέσα από το δίκτυο «Διδάσκοντας Φυσικές επιστήμες» και όπου το αποτέλεσμα νομίζω ότι ήταν μια πλήρης επικράτηση των θέσεων που εξέφραζε ο Θρασύβουλος πάνω στο θέμα.
Αλλά εκτός από το ξεκαθάρισμα των πραγμάτων, όσον αφορά τις φθίνουσες ταλαντώσεις, πριν 50 ημέρες περίπου ξεκαθαρίστηκε σε μεγάλο βαθμό και το θέμα μιας εξαναγκασμένης ταλάντωσης, χωρίς απόσβεση, μέσα από μια ανεξάρτητη συζήτηση και μια ανίχνευση των πραγμάτων, που έγινε μέσω του δικτύου μας. Και προς το τέλος της συζήτησης αυτής, με παρέμβασή του ο Θρασύβουλος επιβεβαίωσε ότι τα ίδια συμπεράσματα, υπήρχαν στο βιβλίο του…
Και τώρα από μια νέα θέση, από το δίκτυό μας, ξεκινάμε ένα ευρύ διάλογο, στον οποίο να μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα πολλοί συνάδελφοι. Ένας διάλογος που σκοπό έχει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα, όσον αφορά την ορθότητα
ή μη πραγμάτων που διδάσκουμε, αλλά και στη διατύπωση διδακτικών προσεγγίσεων των
πραγμάτων αυτών. Δεν αρκεί κάτι να είναι σωστό. Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε
και αν πρέπει να το διδάξουμε και πώς; Οι προτάσεις του Θρασύβουλου πρέπει να γίνουν αποδεκτές ή υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα;
Θα ήθελα να κάνω έκκληση στους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο διάλογο αυτό και να καταθέσουν τις απόψεις τους για να συζητηθούν. Πιστεύω ότι και ο ίδιος ο Θρασύβουλος θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος, αν μέσα από το διάλογο προκύψουν πράγματα, ακόμη και αντίθετα από αυτά που έχει υποστηρίξει. Άλλωστε το ότι θέτει σε συζήτηση το βιβλίο του ανοικτά, το αποδεικνύει. Σκεφτείτε το λίγο. Δεν έρχεται να μας διδάξει αφ’ υψηλού και να μας πει αυτή είναι η αλήθεια.
Μας λέει καταθέτω τις απόψεις μου και το προϊόν της δουλειάς μου και ελάτε να το δούμε και να καταλήξουμε όλοι μαζί σε σωστές θέσεις. Η λαχτάρα του για το σωστό και η πίστη του στην ηθική που πρέπει να χαρακτηρίζει αυτά που δίνουμε σε νέους ανθρώπους, πιστεύω ότι τον ώθησαν να υποστηρίξει πράγματα που έρχονταν σε
αντίθεση ακόμη και με καθιερωμένες από πανεπιστημιακά βιβλία απόψεις.
Θα ήθελα να τονίσω, ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε τα δύσκολα μαθηματικά, που μπορεί να μας κάνουν να χάσουμε το ενδιαφέρον μας για το θέμα. Το βιβλίο, μπορεί να διαβαστεί και χωρίς τις διαφορικές.
Ας εστιάσουμε στα συμπεράσματα και ας θέσουμε αυτά, κάτω από τη βάσανο της κριτικής. Άλλωστε το βιβλίο συνοδεύεται από το έξοχο cd του Σταύρου Λέτη, το οποίο μπορούμε να εκμεταλευτούμε, να πειραματιστούμε και να καταλήξουμε στα δικά μας συμπεράσματα κωδικοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα ή βλέποντας συμπεριφορές μεγεθών που δεν έχουν παρατηρηθεί ως τώρα ούτε από τους δημιουργούς του βιβλίου και του cd
Κάθε πρόταση, κάθε ιδέα συναδέλφου, θα είναι απολύτως χρήσιμη στην κατάληξη σε σωστά συμπεράσματα. Σε τελευταία ανάλυση συνάδελφοι, είναι το πρώτο πείραμα που γίνεται στη χώρα μας (από όσο τουλάχιστον γνωρίζω) ένα βιβλίο να μπει κάτω από το μικροσκόπιο της κριτικής ενός μεγάλου αριθμού συναδέλφων, ώστε να εντοπισθούν πιθανά λάθη και να οδηγηθούμε σε σωστές θέσεις,
πάνω σε ένα κομμάτι ύλης, που …. νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλά. Έτσι ας το δούμε αυτό το βιβλίο που σίγουρα δεν είναι εμπορικό. Ας το δούμε σα κάτι ζωντανό που για την τελική του μελλοντική μορφή, θα είμαστε όλοι όσοι πάρουμε μέρος συνυπεύθυνοι και συνδημιουργοί. Εξάλλου αυτή πιστεύω είναι και η επιθυμία του Θρασύβουλου και του Σταύρου που βάλανε αμέσως τη δουλειά τους σε κριτική.
Αφήστε το σχόλιό σας συνάδελφοι ακόμη και για δευτερεύοντα θέματα όπως αν το βιβλίο είναι κατανοητό ή ακαταλαβίστικο, αν έχει πολλές μαθηματικές σχέσεις, αν είναι καλό, κακό, σχόλια και επιθυμίες από το cd, αν το βιβλίο έπρεπε να περιελάμβανε και κάτι άλλο, αν σε κάποιο σημείο είναι ασαφές και θέλει εξηγήσεις ή ότι άλλο θεωρείτε απαραίτητο να αναφερθεί.
Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα, με ένα θέμα από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου. Τον απλό αρμονικό ταλαντωτή. Το θέτω και περιμένω τα σχόλιά σας. Σχόλια, που καλό είναι να μην επεκτείνονται σε όλα τα θέματα- κεφάλαια του βιβλίου, αλλά μόνο στον απλό αρμονικό. Ας κρατήσουμε μια σειρά, ώστε η συζήτηση να έχει μια δομή, που θα μας επιτρέψει να τοποθετηθούμε και οι απόψεις μας να μην χαθούν μέσα σε ένα κυκεώνα απόψεων επί όλου του βιβλίου.
Να προσθέσω, ότι θα δημιουργηθεί στα πλαίσια της ομάδας αυτής και χώρος, όπου θα αναρτώνται τα συμπεράσματα της συζήτησης και θα αναρτώνται οι τελικές προτάσεις για τον τρόπο διδασκαλίας των επιμέρους θεμάτων.
Και τώρα ας θέσουμε το πρώτο θέμα συζήτησης.
«Ένα σώμα κινείται παλινδρομικά γύρω από ένα σημείο Ο και η εξίσωση της απομάκρυνσης από το σημείο Ο δίνεται από τη σχέση:
x=Aημ(ωt+φ)
Η κίνηση του σώματος ονομάζεται απλή αρμονική ταλάντωση.»
Τι λέτε συνάδελφοι, είναι σωστή η παραπάνω θέση;
Στο παρακάτω αρχείο pdf ο Θρασύβουλος Μαχαίρας, παίρνει θέση.
Ποια είναι η δική σας θέση;
Συν: Λάθη στην απλή αρµονική ταλάντωση
Τα σχόλια