Δημοσιεύτηκε από το χρήστη Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 8 Δεκέμβριος 2011 στις 0:15 στην ομάδα ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ (παρανοήσεις και προτάσεις υπερβασής τους
Η άσκηση που αποτελεί το αντικείμενο αυτής της συζήτησης είναι άσκηση του Ψηφιακού Σχολείου και αφορά τις φθίνουσες ταλαντώσεις:
Η εκφώνηση:
«Σώμα μάζας 1kg εκτελεί φθίνουσα αρμονική ταλάντωση και το πλάτος μειώνεται με το χρόνο σύμφωνα με τη σχέση Α=0,1 e – Λ t (S.I.), με t=NT (N=0,1,2,3,…), όπου Τ είναι η περίοδος της φθίνουσας ταλάντωσης. Τη στιγμή t=0 η ενέργεια της ταλάντωσης του σώματος είναι ίση με 2J, ενώ τη στιγμή t1 το πλάτος της ταλάντωσης είναι το μισό του αρχικού.
Να βρεθούν:
α) Το πλάτος της ταλάντωσης τη χρονική στιγμή t2=4t1.
β) Η περίοδος T της ταλάντωσης.
γ) Το ποσοστό % της αρχικής ενέργειας που μετετράπη σε θερμότητα κατά τη διάρκεια της φθίνουσας ταλάντωσης από την αρχή μέχρι τη χρονική στιγμή t=2t1.»
…………………………………..
Το Ψηφιακό Σχολείο, ως καθαρό δημιούργημα του Υπουργείου Παιδείας, έχει ήδη αρχίσει να διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στη «διδασκαλία» των μαθητών, κυρίως με τη διαμόρφωση της ψυχολογίας των καθηγητών εκείνων που τους προετοιμάζουν για τις πανελλαδικές εξετάσεις και που κρίνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ασκήσεις του ψηφιακού να αποτελέσουν πυξίδα των θεμάτων αυτών των εξετάσεων.
Όμως οι «μηχανισμοί» λειτουργίας του Ψηφιακού Σχολείου, κουβαλώντας όλη την παθογένεια της Πολιτείας που το γέννησε, στερούνται οιονδήποτε «δημοκρατικού» μηχανισμού ανάδρασης, ελέγχου και βελτίωσης των προϊόντων που επαγγέλλεται, εναποθέτοντας τα όλα στα διδακτικά προσόντα των υπευθύνων και στην καλή διάθεση που θα ή δεν θα επιδείξουν απέναντι σε διατυπωμένες ενστάσεις από τους «εξω-ψηφιακούς» συναδέλφους τους.
Σε αυτό το καθεστώς, οι υπεύθυνοι καλούνται να επινοήσουν υποψήφια θέματα πανελλαδικών εξετάσεων κατά προσωπική εκτίμηση, βασισμένη κυρίως (ας μη κρυβόμαστε) στις απαιτήσεις και στην καθεστηκυία τάξη «της αγοράς»…
Κατόπιν τα θέματα αυτά, που συνήθως δεν έχουν καμιά σχέση με το επίπεδο των θεμάτων του σχολικού βιβλίου, θα αρχίσουν τις ψυχολογικές τους επιπτώσεις στην προετοιμασία των υποψηφίων.
Με λίγα λόγια δηλαδή, όλα διαδραματίζονται στον περίγυρο ενός σχολικού βιβλίου που, καθώς είναι ανήμπορο και ανυπόληπτο, όχι μόνο δεν έχει καμιά ηθική αξίωση από τους υπεύθυνους του Ψηφιακού Σχολείου, αλλά και δε τους επιβάλλει καμιά περιοριστική γραμμή.
Η εναπόθεση όμως όλων των προσδοκιών μας αποκλειστικά στις προσωπικές αξίες, ηθικές και επιστημονικές, των υπευθύνων του Ψηφιακού Σχολείου, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστούν ασκησιολογικές εκτροπές , που γρήγορα θα μεταβληθούν σε αποδεκτή μεταξύ των περισσοτέρων μαθητών και καθηγητών κατάσταση, με αποτέλεσμα οι εκτροπές αυτές να μεγεθυνθούν ανεξέλεγκτα.
Έτσι κύριος σκοπός αυτών των συζητήσεων, δεν είναι ο απλός εντοπισμός λανθασμένων ασκήσεων του ψηφιακού σχολείου και άρα η ικανοποίηση κάποιας κρυφής μας ματαιοδοξίας.
Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων έχει κυρίως ηθική διάσταση:
α) Να γίνει συνείδηση και απαίτηση η ευθύνη που πρέπει να διακρίνει όσους καταλαμβάνουν μια θέση, από την οποία με τις πράξεις τους επηρεάζουν, καθορίζουν, κατευθύνουν και θέτουν σε βαθμολόγηση την αξία ανθρώπων (μαθητών και καθηγητών πρωτίστως).
Είναι η ευθύνη που πρέπει να έχουν, να βιώνουν και να απαιτούμε να έχουν, αυτοί που καθορίζουν την υπόληψη του Ψηφιακού Σχολείου της Πολιτείας που ζούμε.
β) Αν με τη συζήτηση μας στο δίκτυο αναδειχθεί κάποιο λάθος ή κάποια άσκηση εκτός ύλης ή τέλος πάντων κάποια άσκηση που εγείρει αρκετές και σοβαρές ενστάσεις, μπορούμε να ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι θα το διαβάσουν οι επίδοξοι θεματοδότες των πανελλαδικών του 2012 και θα το αποφύγουν.
Βέβαια μόνο να ελπίζουμε μπορούμε…
Αν δε το κάνουμε αυτό ΤΩΡΑ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ψηφιακό Σχολείο με τα θέματά του, το «πνεύμα» τους και την υπό συζήτηση ηθική τους, να προετοιμάσει τη στάση και τα θέματα των θεμαδοτών των πανελλαδικών 2012, χωρίς κανένα αντίλογο και καμιά διαμαρτυρία.
Και τότε, όταν η συνείδησή μας μπει σε δοκιμασία, θα είναι αργά…
………………..
Ο σχολιασμός της άσκησης ξεκίνησε εδώ από το Θοδωρή Παπασγουρίδη.
Επειδή όμως το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ο σχολιασμός αυτής της άσκησης βρίσκεται σε μέρος όπου εξελίσσεται συζήτηση για άλλη άσκηση (εξαναγκασμένης ταλάντωσης) του Ψηφιακού Σχολείου, καλό θα είναι οι συνάδελφοι να συνεχίσουν τις απόψεις τους στη θέση αυτή, ώστε να μη μπλεχτούν τα σχόλιά τους πάνω στη φθίνουσα με τα σχόλια της άσκησης που αφορά την εξαναγκασμένη ταλάντωση.
Αν βέβαια μπορούσε να βοηθήσει ο Διονύσης, ώστε να έρθουν όλα τα σχόλια της άσκησης πάνω στη φθίνουσα σε αυτή την κουβέντα, θα ήταν το καλύτερο.
Καθώς όμως εξελισσόταν η συζήτηση, οι υπεύθυνοι του ψηφιακού σχολείου πήραν υπόψη τους τις παρατηρήσεις μελών του ylikonet και διόρθωσαν (χωρίς να το ανακοινώσουν) την αρχική εκφώνηση της άσκησης η οποία, διορθωμένη πλέον, βρίσκεται εδώ στις Ασκήσεις-Θέμα Γ του Ψηφιακού Σχολείου.
Νομίζω όμως ότι αξίζει, έστω και αν διορθώθηκε η εκφώνηση, να διαβαστεί η συζήτηση. Οι εμπειρίες θα είναι πολλές.
Τα σχόλια
![]()