Μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες από την ζωή και το έργο του Paul DIRAC.

Δημοσιεύτηκε από το χρήστη ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ στις 21 Σεπτέμβριος 2011 στις 23:57 στην ομάδα διαβάζοντας

 Αγαπητοί συνάδελφοι,

η μελέτη σωστά γραμμένων βιογραφιών είναι πολύ χρήσιμη σε κάθε άνθρωπο. Για τον εκπαιδευτικό όμως είναι επιβεβλημένη, αφού τον εφοδιάζει με ενδιαφέρουσες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν (αυτούσιες ή επεξεργασμένες) μέσα στην τάξη.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τον θρυλικό Paul DIRAC είναι το: GRAHAM FARMELO: THE STRANGEST MAN – The hidden life of Paul Dirac, quantum genius, faber and faber, London 2009.

Προτείνω ειδικά τις σελίδες 1-54 (από τις 514 συνολικά) του βιβλίου αυτού όπου περιγράφονται η παιδική ηλικία και η βασική εκπαίδευση του μεγάλου επιστήμονα.

Προτείνω επίσης και την βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου αυτού στα Notices (τεύχος Οκτωβρίου 2011) της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας από τον Brian Blank (βλέπε αρχείο παρακάτω!).

Ίσως στις παραπάνω σελίδες ‘κρύβονται’ οι απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που θέτει η σημερινή γενικευμένη κρίση της εκπαίδευσης.

Περιμένω τα σχόλιά σας. Καλή σχολική χρονιά!!!!!

Συνημμένα:

 

 

 

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

a2 Απάντηση από τον/την Φιορεντίνος Γιάννης στις 23 Σεπτέμβριος 2011 στις 15:04

      Στέλιο καλησπέρα.

Δεν γνώριζα την ύπαρξη του συγκεκριμένου βιβλίου, από τη παρουσίασή του φαίνεται πως πρόκειται για κάτι εξαιρετικό. Βλέποντας το όνομα του συγγραφέα κάτι μου θύμισε…Ο συγγραφέας (G. Farmelo) ήταν επιμελητής στο βιβλίο “Οι μεγάλες εξισώσεις του Εικοστού αιώνα”, που κυκλοφόρησε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και σε μετάφραση Τεύκρου Μιχαηλίδη, που  διάβασα πριν μια πενταετία και το οποίο ήταν καταπληκτικό. Ψάχνοντας λίγο στο δίκτυο βρήκα ότι για τη βιογραφία του Dirac, ο συγγραφέας κέρδισε το  Costa Prize για το 2009  και το   Los Angeles Times Science Book Prize για το 2010.

Απάντηση από τον/την ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ στις 23 Σεπτέμβριος 2011 στις 21:26

Γιάννη καλησπέρα,

πράγματι το βιβλίο αυτό θεωρείται πλέον η καθιερωμένη βιογραφία του Dirac, ο δε Graham Farmelo είναι καθηγητής Φυσικής στο Northeastern University και Senior Research Fellow στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου. Το βρήκα τυχαία στο βιβλιοπωλείο Best Book Hunters στην Αθήνα πριν από ενάμισο χρόνο.

 

Πέρα από το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που κρύβει η βιογραφία αυτή νομίζω ότι σαν εκπαιδευτικοί πρέπει να σταθούμε πιο συστηματικά στην παιδική ηλικία και στις πρώτες σπουδές του μεγάλου επιστήμονα. Τι γνωστικά αντικείμενα διδάχτηκε σαν παιδί και με ποιόν τρόπο.Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό δίνει πολλές πληροφορίες οι οποίες δείχνουν ότι ‘ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’εν τω ευ το πολύ‘ και ότι κάποιοι από τους συλλογισμούς του Arnol’d είναι πράγματι πολύ επίκαιροι στις μέρες μας.

Μια τέτοια συζήτηση θα μας βοηθούσε φαντάζομαι να κατανοήσουμε την σημερινή κρίση της εκπαίδευσης, κάτι που είναι μάλλον απαραίτητο. Εξάλλου 54 σελίδες δεν είναι τόσο δύσκολο να διαβαστούν.

Ό,τι σχετικές με τέτοια ζητήματα πληροφορίες βρούμε καλό είναι να τις αναρτήσουμε.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια