
Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 9 Μάρτιος 2014 και ώρα 4:30
Ο «Τρέχας» και ο «Σβούρας» είναι δύο … δίδυμα αδέλφια, συμπαγείς και ομογενείς κύλινδροι, μάζας m, ακτίνας R και ροπής αδράνειας Ι = ½∙m∙R² ως προς τον άξονά τους.
Ο Σβούρας είναι ο … σοβαρός αδελφός, κοινωνικά … αξιοπρεπής, εργάζεται στην … Εταιρεία «Ρότορες και Σφόνδυλοι ΑΕ».
Ο Τρέχας, περισσότερο … μποέμης, ζει στο ύπαιθρο σε μια πλαγιά γωνίας κλίσης φ, σε ένα σημείο Σ που βρίσκεται σε ύψος h από την κοιλάδα.
Στην απέναντι πλαγιά που έχει ίδια κλίση, στο ίδιο ύψος με αυτόν, έμενε η φίλη του η «Πετρούλα».
Ο Τρέχας, όποτε είχε όρεξη, κυλούσε κατά μήκος της δικής του πλαγιάς και με τη φόρα που αποκτούσε έφτανε στην Πετρούλα, της έλεγε ένα «γεια» και γυρνούσε μετά σπίτι του.
Άμα ήθελε μάλιστα να πάει πιο γρήγορα, πασαλειβόταν με γράσο και ολίσθαινε χωρίς τριβή στις δύο πλαγιές.
Η Πετρούλα όμως … μετακόμισε σε χαμηλότερο σημείο Π της πλαγιάς της, που βρίσκεται ⅓∙h πιο χαμηλά από πριν. Έτσι τώρα ο Τρέχας κάθε φορά που προσπαθεί να την επισκεφτεί, περνάει από δίπλα της με ταχύτητα και δεν προλαβαίνει να πει «γεια».
Δοκίμασε μια φορά να κυλίσει στη δική του πλαγιά και περνώντας από το κάτω σημείο να βάλει γράσο ώστε να φτάσει στο Π με μηδενική ταχύτητα, διατηρώντας τη στροφική του ενέργεια και το πέτυχε.
Αλλά στη συνέχεια την πάτησε, διότι δεν μπορούσε να «στραφεί» αντίθετα (πως το είπε ο Σβούρας … διατήρηση της ιδιοστροφορμής;).
Έτσι γλίστρησε από το Π με την «πλάτη» και έφτασε στη βάση της δικής του πλαγιάς με … ανάποδες στροφές!
Στο τέλος στέγνωσε και το γράσο, … έκαψε την πλάτη του από το σπινάρισμα, ξέμεινε στο κάτω μέρος και χρειάστηκε βοήθεια για να γυρίσει σπίτι του.
Μια μέρα πάντως τον επισκέφτηκε ο Σβούρας ο αδελφός του και όταν άκουσε το πρόβλημα, του πρότεινε την εξής λύση:
«Αδελφέ άκουσε τί θα κάνουμε. Θα στηριχτώ στον άξονά μου, θα στερεώσω πάνω μου την άκρη ενός νήματος, θα το τυλίξω γύρω μου και θα δέσουμε την άλλη άκρη στον δικό σου άξονα. Θα βάλεις γράσο και, καθώς κατεβαίνεις την πλαγιά, θα μου δώσεις να φυλάω εγώ ένα μέρος της μηχανικής σου ενέργειας με μορφή στροφικής. Έτσι, θα φτάσεις ολισθαίνοντας μόλις μέχρι το τη φίλη σου την Πετρούλα και μετά, στο γυρισμό, σου ξαναδίνω πάλι πίσω την ενέργειά σου.»
Χρειάζονται όμως μια μικρή βοήθεια:
Α) Πόση δύναμη πρέπει να αντέχει το νήμα που θα χρησιμοποιήσουν, για να μην κοπεί;
Β) Με πόσο μήκος νήματος ℓ πρέπει να … τυλιχτεί ο Σβούρας, ώστε να πετύχει το εγχείρημα και να επιστρέψει ο Τρέχας … σπίτι του;
(Θεωρήστε ότι το πέρασμα από τη μία … πλαγιά στην άλλη γίνεται ομαλά και χωρίς απώλειες ενέργειας. Επίσης ότι το νήμα έχει ασήμαντη μάζα, είναι ανελαστικό και τυλίγεται – ξετυλίγεται ομαλά στον Σβούρα χωρίς να μπερδεύεται πουθενά.)
(Εναλλακτικά σε pdf, ΕΔΩ)
Τα σχόλια
Σχόλιο από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 9 Μάρτιος 2014 στις 8:21
-
Νάσαι καλά Βαγγέλη 🙂
Η “Πετρούλα” πήρε την … “κατρακύλα” 🙂
Σχόλιο από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 12 Μάρτιος 2014 στις 13:31
-
Bonjour Δημήτρη, νάσαι καλά 🙂
Σχόλιο από τον/την Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας στις 14 Μάρτιος 2014 στις 10:22
-
απολαυστικό . . .στιγμές έμπνευσης . .
ο Ανδρέας
Σχόλιο από τον/την Διονύσης Μητρόπουλος στις 14 Μάρτιος 2014 στις 10:52
-
Ανδρέα καλημέρα,
Το σχόλιό σου με τιμά και σ’ ευχαριστώ 🙂
![]()
Καλημέρα Διονύση.
Πολύ ωραίο στόρυ:-)
Ωραία ιδέα. Είναι φανερό το ότι πρόκειται για “παραβολή”.
Η παραβολή των διδύμων.
Ωραίος ο Μητρόπουλος !! .
Η Πετρούλα ακίνητη σαν βράχος … στην ανηφόρα … και με τόσο λίγο χρόνο δεν βλέπω να διαρκεί η σχέση
Καλημέρα σε όλους του συναδέλφους.
Διονύση εκτός από “οδοστρωτήρας” έχεις και το χάρισμα του σεναριογράφου…Λίγο έρωτα αν έβαζες ακόμη θα ψάχναμε επενδυτή να κάνουμε την άσκηση ταινία….Νομίζω η άσκηση θα αρέσει στο Βαγγέλη Κουντούρη που πάντα λέει η “φυσική είναι ζωή”…
Σίγουρα αν ήταν ταινία θα διεκδικούσε όσκαρ:
α)Πρωτότυπου τίτλου και ονομάτων
β)Πρωτότυπου σεναρίου
γ)Λιτού και ουσιαστικού φυσικού περιεχόμενου
Να ετοιμάζεσαι Διονύση για την μέρα της απονομής μη χάσεις τα λόγια σου….
Διονύση καλό μεσημέρι
Πολύ ωραίο θέμα και η όλη πλοκή εξαιρετική! Βέβαια όπως κάπως διαφορετικά λέει και ο Δημήτρης πιο πάνω πρόκειται για πλατωνική σχέση μεταξύ του Σβούρα και της Πετρούλας!
Καλό μεσημέρι,ωραίο θέμα και πρωτότυπο το screenplay(χρησιμοποιώ τον όρο γιατί ο Χρήστος προηγουμένως αναφέρθηκε σε Oscar),για Hollywood γνωρίζω, για Bollywood και να μην είχα ακούσει με προιδεάζει η περιρρέουσα κατάσταση, τώρα μαθαίνω και για ylikonetwood:)(μάλλον αδόκιμος ο όρος :)).
Να είσαι καλά Διονύση.
Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια και τα καλά λόγια 🙂
Πράγματι, λείπει λίγη … ερωτική χροιά, αλλά κατά τα άλλα … (Όσκαρ κλπ.)
φοβάμαι ότι μόνο κάτι … “κολλημένοι” Φυσικοί την βρίσκουν ενδιαφέρουσα 🙂
Γιάννη καλά τη χαρακτήρισες … παραβολή 🙂
Προσπάθησα να φτιάξω μια ιστορία όπου να “υλοποιείται” η αντικατάσταση μιας δύναμης που δεν ασκείται στο CM, με μία ίση στο CM και μια ροπή ζεύγους (έστω και πάνω στον … δίδυμο αδελφό :-))
Διονύση Καλησπέρα
Τα συγχαρητήρια μου έστω και καθυστερημένα για την όμορφη και ενδιαφέρουσα ιδέα.
Να’σαι πάντα καλά.
Σ’ ευχαριστώ Γιάννη, νάσαι καλά 🙂
Aiii!!!
Εκπληκτικό σενάριο!
(και παραλίγο να το χάσω…,
αύριο θα δω τη λύση,
να μου μείνει η “γεύση” της εκφώνησης…)
Μπράβο Διονύση!
Κρυφό ταλέντο!
(“πέτρα του σκανδάλου”, πάντως αυτή η “Πετρούλα”,
πώς μετακομίζεις έτσι κυρά μου;
ήταν που ήταν “καληνυχτάκιας” ο “Σβούρας”,
“περασματάκια” τον κατάντησες άπονη…)