Η δύναμη των περιστρεφομένων ρευστών!

Στο σχήμα απεικονίζεται ένας κύλινδρος με υγρό, πάνω σε κεκλιμένο επίπεδο, με τον άξονά του παράλληλο προς την ακμή της βάσης του κεκλιμένου επιπέδου. Πριν τον τοποθετήσουμε , είχαμε θέσει σε περιστροφή τον κύλινδρο , έτσι ώστε να περιστρέφεται και το υγρό, λόγω της τριβής που παρουσιάζει με τα τοιχώματά του. Ο κύλινδρος δεν περιστρέφεται τη στιγμή που τον τοποθετούμε στο κεκλιμένο επίπεδο, ενώ το υγρό περιστρέφεται.

 

 

απαντήσεις: ΕΔΩ σε word  κι εδώ και σε pdf εδώ

Τα σχόλια

 

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 20 Μάρτιος 2016 στις 11:54

Αφιερωμένη εξαιρετικά στον Θοδωρή Παπασγουρίδη , και χρόνια πολλά για τη χθεσινή γιορτή του.

1-59Σχόλιο από τον/την Παπασγουρίδης Θοδωρής στις 21 Μάρτιος 2016 στις 0:39

Πρόδρομε σε ευχαριστώ και για την ανάρτηση και για τις ευχές…

Μου δίνεις δουλειά για μελέτη……αύριο όμως γιατί σήμερα δεν νομίζω πως θα “το καταφέρω”

“Κάπνισα” και ένα σέρτικο Αγρινίου σήμερα και……είμαι ακόμα ζαλισμένος

Αχχχ…….αυτός ο Παναιτωλικός

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 21 Μάρτιος 2016 στις 12:03

Όντως Θοδωρή, πολύ σέρτικα τα Αγρινίου, και μάλιστα στις ..καθυστερήσεις!! Αν ο chif έχει ..καβούρια στην τσέπη,(πάντα είχε, άφησε την ομάδα να πέσει στην γ’ κατηγορία για να την πάρει λέει υγιή και χωρίς χρέη, δηλαδή τζάμπα, και να μη βάλεις ούτε 1 ευρώ, έε περίμενε και χειρότερα, Αγιά Σοφιά θέλει να ‘πει και το γήπεδο, στο τζάμπα κι αυτό…)!

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 21 Μάρτιος 2016 στις 14:11

Δημήτρη καλησπέρα, μη ξεχνάς ότι μας πήρανε ένα τουλλάχιστον από τα ..χέρια, στα χαρτιά δηλαδή, οι αχόρταγοι! Ίσως ,αν είχαμε πάρει μια ανάσα τότε , να είχαμε και διαφορετική πορεία.

Ηπαράγκα ας είναι καλά!  Συμεριφέρονταν, συμπεριφέρονται και θα συμπεριφέρονται με τη νοοτροπία ”είναι πολλά τα λεφτά Άρη”, αν δεν μπεί τάξη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 21 Μάρτιος 2016 στις 14:53

Δημήτρη λες:Τα μάτια μας τα βγάλαμε μόνοι μας.

Μα είμαστε Έλληνες!! Από αρχαιοτάτων χρόνων συνέβαινε αυτό, και συμβαίνει…το πήραμε το κολάι ,μάθαμε καλά την τέχνη του ”βγάζειν των οματιών μας”!

Η παράγκα ας είναι καλά… Θυμίσου στον περυσινό τελικό Κυπέλλου, φεύγανε αηδιασμένοι μερικοί(ευτυχώς!) φίλαθλοι από την κατάφωρη αδικία που γινότανε, βλέπεις και οι διαιτητές φοβούνται, ακόμη και να μη τους είχε πει τίποτε, δουλεύει η παράγκα, και η αντίληψη, αν κάνεις κάτι, φεύγεις από το μαντρί, κι άντε να βρεις αγώνα να σφυρίξεις ή να γίνεις διεθνής! τρόμος δηλαδή..

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 21 Μάρτιος 2016 στις 22:53

Ευχαριστώ Δημήτρη να σαι καλά. Το ρίξαμε στο ποδόσφαιρο και δεν μιλήσαμε για την άσκηση. Βλέπεις την κουβέντα την προκάλεσε ο Θοδωρής, μετά τα ..σέρτικα Αγρινίου (1-0) και σιγοντάραμε ..Τέλος πάντων, Αεκτζήδες είμαστε, έχουμε ακμαίο το αίσθημα της αυτοκριτικής, σαν γνήσιοι φίλαθλοι του ωραίου ποδοσφαίρου που έπαιζε πάντα η ΑΕΚ, και διάφορα λαμόγια τη φέρανε εδώ που είναι. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι θα αναστηθούμε από τις στάχτες μας.

Μέσω της άσκησης προβληματίσθηκα στο εξής: Θα μπορούσε ένας κινητήρας να χρησιμοποιεί κατάλληλο υγρό σαν κινητήρια δύναμη, αντί για γρανάζια και ιμάντες, ή να τους περιορίσει; δεν ξέρω πόσο μπορεί να ωθήσει ένα όχημα, εξαρτάται από το ιξώδες οπωσδήποτε, και τη μεταβολή του με τη θερμοκρασία.

Να είσαι καλά.

1-59Σχόλιο από τον/την Παπασγουρίδης Θοδωρής στις 21 Μάρτιος 2016 στις 23:36

Εντάξει Πρόδρομε, παραδίνομαι…..δε θα ξαναπώ κακή κουβέντα για κυλίνδρους

που κυλίονται ενώ στο εσωτερικό τους τα virtual υγρά μεταφέρονται….

Virtual και πάλι Virtual καταστάσεις….θαυμάζω την υπομονή σου να κάνεις

όλη αυτή την ανάλυση…..

Όσο για τα υπόλοιπα…..

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 21 Μάρτιος 2016 στις 23:51

Συμφωνώ Θοδωρή, original κτυπά, αλλά να σκάσει και κανένα χαμόγελο στα χείλη μας, μη και φτάσουμε στον τελικό, και μας την στήσουνε και πάλι!(Θυμίσου τις δηλώσεις Θεοδωρίδη μετά την ήττα τους..)!

δες και το διαγώνισμα στη θερμοδυναμική, …μαλάκωσα πέραν του δέοντος…, βλέπεις η Β’ εφέτος δεν χτυπάει ..πρωτάθλημα! Πολλοί μαθητές προετοιμάζονται για τη Γ’ και τη θερμοδυναμική την έχουν για να ..περνάει η ώρα!

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 21 Μάρτιος 2016 στις 23:53

Δες ΕΔΩ για το διαγώνισμα. Περιμένω την κριτική σου.

1-94Σχόλιο από τον/την Χρήστος Αγριόδημας στις 22 Μάρτιος 2016 στις 1:43

Πρόδρομε καλημέρα (1:40πμ).Πάρα πολύ ωραία. Έχεις μπει για τα καλά στα ”βαθιά” στα ”υγρά”

Πρέπει να δώσεις πιστεύω την αρχική φορά περιστροφής του υγρού.

00-3Σχόλιο από τον/την Κορκίζογλου Πρόδρομος στις 22 Μάρτιος 2016 στις 8:16

Χρήστο καλημέρα κι ευχαριστώ.

Η φορά περιστροφής νομίζω φαίνεται στο δοθέν σχήμα, αν το ..μεγενθύνεις λίγο!!

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να ανεβεί την ανηφόρα, αν δεν περιστρεφότανε δεξιόστροφα όπως το βλέπουμε.

Ρίσκαρα βάζοντας ενα τέτοιο θέμα, γιατί δεν ξέρω αν μπορεί να πραγματοποιηθεί , δηλαδή η δύναμη που ασκεί το υγρό στον κύλινδρο εξαιτίας των τριβών, κι έτσι  εμφανίζεται η τριβή του κεκλιμένου στον κύλινδρο, να εξουδετερώσει τη συνιστώσα του βαρους του συστήματος, με αποτέλεσμα να κινηθεί και προς τα πάνω, ανάλογα με την γωνιακή ταχύτητα , το ιξώδες κλπ.

Δεν βλέπω το “βαρύ πυροβολικό” (Μαργαρης, Κυριακόπουλος, Κορφιάτης,Γκενές, Μητρόπουλος, εσύ, και άλλοι πολλοί και εκλεκτοί””, να εκφράζονται ως προς το πραγματοποιήσιμον του πράγματος, κι ετσι αναμένουμε!!!!

Να είσαι καλά.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια