web analytics

Θα υπάρξει ολίσθηση μετά την κρούση;

1Δημοσιεύτηκε από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 12 Απρίλιος 2016 και ώρα 11:15

Ένα σώμα Σ1 μάζας m1=1kg εκτελεί ΑΑΤ σε λείο οριζόντιο επίπεδο, με πλάτος 0,4m,  στο άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k=100Ν/m, το άλλο άκρο του οποίου είναι δεμένο σε ακίνητο σώμα Σ3, μάζας Μ=15kg. Το Σ3 ισορροπεί σε πιο τραχύ οριζόντιο επίπεδο με το οποίο εμφανίζει συντελεστή οριακής στατικής τριβής μs=0,4. Το σώμα Σ2, μάζας m2=0,5kg, κινείται κατά μήκος του άξονα του ελατηρίου με ταχύτητα υ2=4,5m/s, όπως στο σχήμα και σε μια στιγμή t0=0, συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με το Σ1, με αποτέλεσμα αμέσως μετά την κρούση, να κινείται προς τα αριστερά με ταχύτητα μέτρου υ2΄=1,5m/s.

i)  Να βρεθούν, για το χρονικό διάστημα πριν την κρούση, η μέγιστη ταχύτητα (κατά μέτρο) ταλάντωσης του Σ1 και το μέγιστο μέτρο της στατικής τριβής που ασκείται στο Σ3.

ii) Ποια η ταχύτητα του Σ1 αμέσως μετά την κρούση;

iii) Να υπολογιστεί η μεταβολή της ορμής κάθε σώματος η οποία οφείλεται στην κρούση.

iv) Να υπολογιστεί ο ρυθμός μεταβολής της ορμής κάθε σώματος, τη στιγμή που η στατική τριβή που ασκείται στο σώμα Σ3 έχει μέτρο Τs=45Ν.

v) Να εξετάσετε αν θα ολισθήσει …..

Η συνέχεια στο Blogspot.

ή

  Θα υπάρξει ολίσθηση μετά την κρούση;

  Θα υπάρξει ολίσθηση μετά την κρούση;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια