Επιστημονικές Εταιρείες Φυσικής κατά ΕΕΦ

Η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, οι οποίες αποτελούν τους επιστημονικούς φορείς των Ελλήνων Πανεπιστημιακών και Ερευνητών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ανωτέρω χώρους, έχουν ως σκοπό, εκτός των άλλων, και την υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, επί των θεμάτων που άπτονται των επιστημονικών περιοχών τους.

Θέλοντας να υποστηρίξουμε όσο πιο πιστά γίνεται τους σκοπούς των Εταιρειών μας, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, καθώς παρακολουθούμε τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Φυσικής Επιστήμης στην Ελλάδα και αφορούν ιστορικό σωματείο του χώρου, το οποίο μάλιστα εκπροσωπεί του Έλληνες φυσικούς στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ένωση Φυσικής. Ως επιστημονικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Φυσικής οφείλουμε να επισημάνουμε τα επανειλημμένα περιστατικά προβολής και προώθησης (μέσω έκδοσης βιβλίων και εκδηλώσεων) ψευδο-επιστημονικών απόψεων από ορισμένους εκπροσώπους και προβεβλημένα μέλη του συγκεκριμένου σωματείου. Καλούμε όλους τους Φυσικούς, αλλά και το ευρύτερο κοινό που δείχνει ενδιαφέρον για την επιστήμη, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στους κάθε λογής “Συμπαντικούς” και “Κβαντικούς” νεολογισμούς που προωθούνται κατά αυτόν τον τρόπο.
Επίσης να είναι προσεκτικοί απέναντι σε αυτούς που πουλάνε “κβαντικές” μεθόδους για πάσα νόσο και χρεώνουν εξωφρενικά ποσά για σχετικά σεμινάρια. Όλες αυτές οι θεωρίες βρίσκονται στον χώρο της ψευδο-επιστήμης και είναι ανεπίτρεπτο να ενδύονται με τον μανδύα της επιστημονικότητας υπό την αιγίδα ιστορικών σωματείων που
σκοπός τους είναι να προωθήσουν την Επιστήμη της Φυσικής και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διότι η σύγχυση που δημιουργείται είναι μεγάλη.
Ακόμη, καλούμε τα τμήματα Φυσικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως επίσης και τις άλλες επιστημονικές ενώσεις και τους επιστημονικούς φορείς που θεραπεύουν την Φυσική, να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα και εμπράκτως να απομονώσουν όσους προωθούν αυτές τις αντιεπιστημονικές θέσεις και συμπεριφορές. Οφείλουμε, ως φορείς της Επιστήμης, να προστατεύσουμε την κοινή γνώμη από αυτά τα φαινόμενα.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
08/03/2019 11:23 ΜΜ

Και επειδή η ΕΕΦ επιχειρεί και στον δημιουργισμό

ας δούμε και τις απόψεις κάποιων Βιοεπιστημόνων

από την σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών 

Άγγελος Μακρής
09/03/2019 9:42 ΠΜ

Κι άλλες υγιείς αντιδράσεις από Επιστημονικούς Φορείς. Εύγε.

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα σε όλους,

Δημήτρη διαβάζω στη συνέντευξη των Βιοεπιστημόνων:

Ας μην ξεχνάμε ότι οι φυσικοί, πολύ περισσότερο από τους συναδέλφους τους από τις άλλες φυσικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, δεν είναι εθισμένοι στην πολυπλοκότητα: απαιτούν μια άμεση σχέση μεταξύ αιτίου/αποτελέσματος, δεν αφήνουν πρόθυμα χώρο στην πιθανοκρατία, απαιτούν ακρίβεια, επαναληψιμότητα και προβλεψιμότητα. Μάλιστα, κάποιοι απ’ αυτούς, με «ιεραποστολικό DNA», δειλιάζουν μπρος στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίζει η επιστήμη και αυτομολούν στο υπερπέραν …”

Δηλαδή πήρε η μπάλα όλους τους Φυσικούς;;

Ευτυχώς λίγο πιο κάτω τα μαζεύει …

 

 

Κώστας Παπαδάκης
09/03/2019 12:26 ΜΜ

Από την συνέντευξη στην εφημερίδα, ξεχωρίζω:
“Είμαι της άποψης ότι ένα μέρος του πληθυσμού δεν θα αισθανθεί ποτέ άνετα με τη θεωρία της εξέλιξης γιατί από μικρή ηλικία μπήκε στο λούκι των υπερφυσικών ερμηνειών. Πρόκειται για το ίδιο μέρος της κοινωνίας που αμφισβητεί γενικά την επιστήμη. Τέλος, υπάρχουν αυτοί που τροφοδοτούν αυτό το αίσθημα της αμφισβήτησης, γιατί αδυνατούν να κρατήσουν έξω από τη θεώρηση του φυσικού κόσμου τις υπερβατικές ερμηνείες. Έτσι αναλαμβάνουν τον ρόλο της εξ αυθεντίας αμφισβήτησης όχι μόνο των ευρημάτων της επιστήμης αλλά και της επιστημονικής μεθοδολογίας που από τα χρόνια της Αναγέννησης αποτελεί το πολυτιμότερο επίτευγμα της ανθρωπότητας.”
Είναι σωστά τα όσα αναφέρονται.

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
09/03/2019 8:36 ΜΜ

Καλησπέρα

Διονύση (Μητρόπουλε) για μερικούς φυσικούς σωστά νομίζω θέτει και για το αίσθημα της ανασφάλειας σε περιγραφές που δεν έχουν μηχανικό ντετερμινισμό αλλά πιθανοκρατία και για το ότι …. ” κάποιοι απ’ αυτούς, με «ιεραποστολικό DNA», δειλιάζουν μπρος στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίζει η επιστήμη και αυτομολούν στο υπερπέραν …»  Δεν νομίζω πως ανααφέρεται σε εμάς  ……Αλλά για καλό και για κακό όντως προσπαθεί στην συνέχεια να το μαζέψει και λίγο …μην τυχόν παρεξηγηθεί

Κώστα ( Παπαδάκη ). Εγώ όχι απλά συμφωνώ αλλά νιώθω να φωτογραφίζονται  τηλεδημοφιλείς ” “επιστήμονες” ”   ( με πολλά εισαγωγικά )

Κώστας Παπαδάκης
10/03/2019 6:43 ΠΜ

Sir (Δημήτρη Γκενέ), η τηλεόραση είναι το μέσο “διασποράς” και “προβληματισμού” πάνω στο “ανεξήγητο”, στο “υπερβατικό”.

Φυσικοί που “αυτομολούν” στο “υπερπέραν”, υπάρχουν παγκόσμια. Δεν ξέρω αν αλλού ενώσεις “επιστημονικές” εκδίδουν βιβλία, δίνουν ομιλίες, κάνουν σεμινάρια όπως εδώ σε μας. Να ξέρουμε αν πρωτοτυπούμε ή αν ακολουθούμε όπου θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν υπήρξαν αντιδράσεις από τους επιστήμονες.

Τίνα Νάντσου
10/03/2019 7:48 ΠΜ

Φυσικά και πήρε μπάλα όλους τους φυσικούς όσο δεν γίνονται αλλαγές και όσο δεν αντιδρούμε όλοι από αδράνεια ή βαρεμάρα. Δυστυχώς. Ακόμη και σε αυτό τον φιλόξενο χώρο που διαβάζεται από χιλιάδες φυσικούς αληθεια πόσοι έχουμε αντιδράσει;

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Βλέπω αντίδραση και στο physicsgg.

Τίνα Νάντσου
10/03/2019 6:43 ΜΜ

Ενδιαφέρον έχει και το άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου ( πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας )  στην LIFO
Ψευδοεπιστήμες: δοκιμασμένη συνταγή με μεγάλη γοητεία και απήχηση
https://www.lifo.gr/articles/opinions/228788/pseydoepistimes-dokimasmeni-syntagi-me-megali-goiteia-kai-apixisi?fbclid=IwAR2qcpv4ObSyVKrH5xxnzy5xd3QXstY_LLuuOB89gQ4S2FkukBBadrUcXz8

Διονύσης Μάργαρης
10/03/2019 8:18 ΜΜ

Καλησπέρα Τίνα.

Η συνταγή είναι δοκιμασμένη: βάλτε λίγη ανατολική θρησκεία, προσθέστε μια δόση μυστικισμού, λίγο new age, μπόλικη αρχαιολατρία και προγονοπληξία, αρκετή αστρολογία, κάμποση lounge ψυχολογία. Για πιο καυτερά, βάλτε λίγη ευγονική και συνωμοσίες του DNA.”

Σωστή διαπίστωση από τον Κωστή Παπαϊωάννου…