Τελικά όντως υπήρχε λάθος συνδεσμολογία στον μετασχηματιστή. Οι οδηγίες των μελών του δικτύου ήταν διαφωτιστικότατες.
Με τη σωστή συνδεσμολογία τώρα.
Ένα πείραμα που έγινε στο σχολείο μου (Λύκειο Κρανέας Ελασσόνας) και αναφέρεται στη δημιουργία τάσης από επαγωγή, τον κανόνα του Lenz και τους αναπηδόντες δακτυλίους. Έρχεται ως συνέχεια πρόσφατης δημοσίευσης του
Πάνου Μουρούζη (εδώ) και νομίζω ότι υποστηρίζει την ανάλυσή του.
Για όποιον θέλει να δει το βίντεο ο σύνδεσμος Αναπηδώντες Δακτύλιοι.
(Visited 313 times, 1 visits today)
Κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να μελετηθεί επιπλέον, γιατί με πηνίο λιγότερων σπειρών έχουμε εντονότερο φαινόμενο, καθώς και το γεγονός που φαίνεται στο τελευταίο τμήμα του βίντεο, ότι οι δακτύλιοι έλκονται όταν πλησιάζουν και απωθούνται όταν απομακρύνονται.
Συγχαρητήρια για το όμορφο βίντεο.
Γιάννη, ευχαριστώ…
Άρη μία ερμηνεία του ερωτήματος γιατί με τις λιγότερες σπείρες έχουμε πιο έντονο το φαινόμενο εδώ
Τώρα όσον αφορά την άπωση που αναφέρεις απ' ότι πρόσεξα στο βίντεο δε νομίζω να πρόκειται για άπωση. Απλά όταν είμαστε μακριά από τη θέση ισορροπίας και κρατάμε το πάνω δακτυλίδι στο κάτω υπερτερεί το βάρος του από την ελκτική δύναμη προς τα πάνω και έτσι αυτό πάει προς τα κάτω δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της άπωσης. ( Μπορεί να κάνω και λάθος)
Πάνο ευχαριστώ για το σχόλιο και για την ερμηνεία που έδωσες με την οποία και συμφωνώ. Όμως νομίζω για τη δεύτερη ερώτηση ότι όταν ο πάνω πλησιάζει έλκονται και όταν απομακρύνεται απωθούνται. Με ένα πρόχειρο σχήμα το βλέπω κάπως έτσι: