(Χωρίς να γνωρίζω εάν δόθηκαν διευκρινήσεις από την επιτροπή)
Θέμα 14
Eάν η αντίδραση είναι 1ης τάξης ως προς το Β, τότε η μεταβολή της [Β] δεν είναι γραμμική αλλά καμπύλη. Η μεταβολές των [Α] και [Β] πρέπει να ακολουθούν τους συντελεστές α και β της αντίδρασης. Αν για παράδειγμα είναι α=β και οι αρχικές συγκεντρώσεις είναι ίσες θα πρέπει σε κάθε χρονική στιγμή να ισχύει [Α] = [Β]. Πώς θα γίνει αυτό εάν η μία είναι καμπύλη και η άλλη ευθεία;
https://drive.google.com/file/d/12Qn03O3MSJmIBuydoo-HZp0xJqgJIFxc/view?usp=sharing
ΘΕΜΑ 5 ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ 1
https://drive.google.com/file/d/10ktMJ7czjYo79gX_CaAwYOv3UyichWDV/view?usp=sharing
Όταν ζητάμε πιθανό αριθμό δεσμών Η, το Ο το θεωρούμε ως δέκτη 1 ή 2 δεσμών (αφού έχει 2 αδέσμευτα ζεύγη); Επίσης τι γίνεται με το Ο του υδροξυλίου; Δεν μπορεί να δράσει ως δέκτης; Αν σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει θέμα στερεοχημικών παρεμποδίσεων πώς μπορεί να το διακρίνει ένας μαθητής;
ΘΕΜΑ 22
https://drive.google.com/file/d/1zMTwah4LilaVAD_QQFud8mBTFcsXO2Vj/view?usp=sharing
Δεν θα πρέπει η πράσινη γραμμή να έχει τελικά μείωση κατά 0,2 mol;
Καλησπέρα σας, ως διαγωνιζόμενος, έχω άλλον έναν προβληματισμό για την άσκηση 1,6.
Στην εκφώνηση υπογραμμιζεται ότι ογκομετρείται η ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ του HCl. Αρα στο ογκομετρούμενο διάλυμα δεν πρέπει υπάρχουν κατιοντα NH4+. Άλλωστε αν υπήρχαν κατιοντα NH4+ δεν θα αντιδρούσαν με το NaOH? Έτσι όπως αναφέρεται, είναι σαν να ογκομετρείται μόνο το διάλυμα HCl. Νομίζω ότι σωστή είναι και η απάντηση (δ).
Καλησπέρα Αλέξανδρε. Στο διάλυμα υπάρχουν ιόντα NH4+ από την προηγούμενη εξουδετέρωση ΝΗ3 με HCl. Που μπορεί να είχαν πάει άλλωστε; Ακριβώς για να μην ογκομετρηθούν θα πρέπει να επιλέξουμε δείκτη με όξινη περιοχή αλλαγής. Αν δεν τις έχεις δει, μπορείς να δεις τις απαντήσεις στη διεύθυνση:
https://www.eex.gr/news/anakoinwseis/2589-luseis-thematon-34ou-pmdx
Καλησπέρα Αλέξανδρε. Όπως προανέφερε και ο συνάδελφος (Άγγελος) τα ιόντα ΝΗ4+ υπάρχουν στο διάλυμα. Μετά την διάλυση της ΝΗ3, στο διάλυμα των 50 mL υπάρχουν 0,0015 mol HCl και 0,0035 mol NH4+. Άρα συνυπάρχουν δυο οξέα, ένα ισχυρό κι ένα ασθενές (Κα=10-9). Το ΙΣ στην περίπτωση του HCl είναι εμφανές με μεγάλη και απότομη κλίση στα 15mL, όπως φαίνεται και στο σχήμα (προέκυψε με προσομοίωση) που δείχνω.
Θα ακολουθήσει και 2ο ισοδύναμο για τα NH4+ κοντά στο 11 (αυτό δεν φαίνεται ολόκληρο στο σχήμα, γιατί η προχοΐδα παίρνει έως 50mL).
Από το 1ο ΙΣ καταλαβαίνουμε ότι είχαν περισσέψει 15 mL HCl ( άρα σωστό στο 1.4 το Β). όμως όπως φαίνεται, όταν έχουμε προσθέσει 15 mL NaOH, το pH στο ΙΣ δεν είναι 7, λόγω της συνύπαρξης των NH4+ , που το κατεβάζουν λίγο. Επομένως στο 1.6 σωστό το Γ.
Πάντως έχεις δίκιο, η εκφώνηση είναι προβληματική με δεδομένο ότι απευθύνεται σε μαθητές. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλή συνέχεια στις σπουδές σου. Την εικόνα της προσομοίωσης μπορείς να την δεις εδώ :
https://drive.google.com/file/d/1ExPeTW9QKpfhv3CNkP-GmJ5yHDGzsCtq/view?usp=sharing
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!
Στην ουσία προκεται για οπισθογκομέτρηση αλλά δεν γίνεται ξεκάθαρο από την εκφώνηση.
Καλησπέρα σε όλους. Άγγελε γενικά συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου. Στην πρώτη θεωρώ ότι για να μεταβάλλονται οι συγκεντρώσεις γραμμικά με το χρόνο πρέπει η αντίδραση να είναι μηδενικής τάξης και για τα δύο αντιδρώντα, και ως προς Α και ως προς Β, οπότε θα μεταβάλλονται και οι δύο γραμμικά. Αν είναι μηδενικής τάξης μόνο ως προς ένα αντιδρών και 1ης τάξης ως προς το άλλο θα πρέπει και οι δύο γραφικές παραστάσεις να είναι καμπύλες. Βέβαια η μαθηματική απόδειξη πρέπει να είναι λίγο πολύπλοκη, αλλά με κάποιες πράξεις που έκανα (ολοκλήρωση νόμου ταχύτητας κ.τ.λ.) πρέπει να βγαίνει, ακόμα και αν οι συντελεστές των Α και Β δεν είναι ίδιοι. Ωστόσο, διατηρώ μια επιφύλαξη μέχρι να αποδειχθεί πλήρως μαθηματικά. Για την τρίτη παρατήρηση δε βλέπω καθαρά το διάγραμμα, αλλά απ’ότι βλέπω πρέπει να έχεις δίκιο. Για τους δεσμούς Η συμφωνώ και πιστευω ότι θέλει προσοχή με τέτοια ερωτήματα. Θα ήταν ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση και άλλων συναδέφων.
Καλημέρα Θοδωρή. Ναι αυτά θεωρώ και εγώ όσον αφορά τα διαγράμματα και όπως είπες, καλό είναι ν΄ακούσουμε κι άλλες απόψεις.
Καλημερα και απο μενα σε ολους.Συνηθως οι αντιδρασεις μηδενικης ταξης πραγματοποιουνται στην επιφανεια μεταλλικου καταλυτη η οποια καλυπτεται πληρως απο τα μορια της ενωσης που αντιδρα[κορεσμενη επιφανεια]για οσο διαστημα γινεται η αντιδραση.Ετσι η αυξηση της συγκεντρωσης δεν εχει επιδραση στη ταχυτητα.Στη περιπτωση που υπαρχουν δυο αντιδρωντα και ως προς το ενα ειναι μηδενικης ταξης[δεν ειναι στερεο η καθαρο υγρο]αυτο θα μετεχει στο γρηγορο σταδιο το οποιο δεν ειναι μηδενικης ταξης δηλαδη η ταχυτητα του δεν ειναι σταθερη.Ετσι προσωπικα εκτιμω και θα συμφωνησω με τον Αγγελο και το Θοδωρη οτι η γραφικη παρασταση θα ειναι καμπυλη.Στο θεμα 14 ομως πιστευω οτι εκφραζοντας τη ταχυτητα σε συναρτηση με τις συγκεντρωσεις των αντιδρωντων Α ,Β[νομος ταχυτητας αρχικα] και κρατωντας σταθερη τη συγκεντρωση του Β σε ολη τη διαρκεια του πειραματος[θα επρεπε να το λεει] με τις ευθειες θελει να δειξει οτι η ταχυτητα της συνολικης αντιδρασης δεν εξαρταται απο τη CA αφου η κλιση ειναι σταθερη οποτε ειναι μηδενικης ταξης ως προς Α.
Προφανώς αυτό θέλει να δείξει Γιώργο. Το ερώτημα όμως είναι αν είναι επιστημονικά σωστό ότι η CA μεταβάλλεται γραμμικά με το χρόνο…
Θοδωρη ανεφερα οπως ειδες παραπανω οτι πιστευω πρεπει να ειναι καμπυλη.Υπαρχουν γενικα πολλα θεματα που θελουν προσοχη Καλο ειναι να ειναι ξεκαθαρα.
Δείτε και το θέμα Γ2 8ο επαναληπτικό διαγώνισμα ΨΕΒ…
Στο Γ2 του 8ου διαγωνισματος του ΨΕΒ οπως φαινεται στο διαγραμμα το αρχικο μειγμα Α,Β ειναι ισομοριακο και η στοιχειομετρικη αναλογια των Α και Β ειναι 1/1.Αφου ειναι μηδενικης ταξης ως προς Α το Α που μετεχει σε γρηγορο σταδιο θα επρεπε σε καθε χρονικη στιγμη να ειχε μικροτερη συγκεντρωση απο το Β.Ομως απο το διαγραμμα προκυπτει το αντιθετο που προσωπικα με προβληματιζει.Επισης η κλιση της καμπυλης του Α δειχνει τη ταχυτητα του Α.Δηλαδη αλλη η καμπυλη του Α για τη συνολικη και αλλη για το σταδιο που μετεχει?
Καλησπέρα Γιώργο. Που λέει στο Γ2 ότι το Α μετέχει σε γρήγορο στάδιο; Δεν βλέπω κάτι τέτοιο.
Καλησπερα Θοδωρη.Ηαπαντηση που δινει ειναι το ii και ειναι αεριο.Αν επαιρνε μερος στο αργο σταδιοδεν θα επρεπε να ηταν στο νομο ταχυτητας?
Θοδωρή νομίζω ότι εννοεί πως το Α αφού δεν εμφανίζεται στο νόμο της ταχύτητας, συμμετέχει αναγκαστικά στο γρήγορο στάδιο.
Βλέπω επίσης ότι ίσως στις αντιδράσεις που δεν είναι απλές, οι ποσότητες των αντιδρώντων μπορούν και να μην ακολουθούν συνέχεια τη στοιχειομετρία της αντίδρασης, αρκεί να συμφωνήσουν με αυτή στο τέλος της αντίδρασης (δηλαδή να συναντηθούν μόνο τότε οι καμπύλες). Εντούτοις με προβληματίζει και μένα αυτό που ανεφερε και ο Γιώργος, ότι δηλαδή στην άσκηση Γ2 το Α έχει μεγαλύτερη αυγκέντρωση από το Β, άρα αντιδρά πιο αργά από αυτό, αλλά και κάτι άλλο, το ότι αφού στις πολύπλοκες αντιδράσεις υπάρχει ασυμφωνία με τη στοιχειομετρία, πώς θα κάνουμε πίνακες μεταβολών για υπολογισμό π.χ. της μέσης ταχύτητας σε κάποιο χρονικό διάστημα κλπ.
.Στις πολυπλοκες αντιδρασεις εκτος απο τα αρχικα μορια που αντιδρουν κατα την εναρξη της αντιδρασης ολα τα σταδια γινονται ταυτοχρονα.Αυτο συμβαινει αφου ο αριθμος των μοριων καθε ουσιας στο δοχειο ειναι πολυ μεγαλος οποτε και η πιθανοτητα συγρουσης μεταξυ τους επισης πολυ μεγαλη.Αρα πρακτικα νομιζω Αγγελε δεν υπαρχει θεμα με τη στοιχειομετρια της συνολικης αντιδρασης.