Space X: Σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη πύραυλος

 

Eνα θρίλερ για γερά νεύρα είναι σε εξέλιξη στο διάστημα.

Ένα μεγάλο, εκτός ελέγχου, τμήμα πυραύλου Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας Space X, που είχε εκτοξευθεί το 2015 και έκτοτε περιφερόταν επί σχεδόν επτά χρόνια στο διάστημα, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη.

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει  ότι θα πέσει στο έδαφος του δορυφόρου μας στις 4 Μαρτίου.

Εφόσον αυτό, όντως, συμβεί, θα πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση που ένα μεγάλο διαστημικό «σκουπίδι» πέφτει στο φεγγάρι.

Ο πύραυλος είχε θέσει σε μακρινή τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο (Deep Space Climate Observatory), αλλά κάποια στιγμή το δεύτερο τμήμα του πυραύλου, βάρους τεσσάρων μετρικών τόννων, όταν αποσπάστηκε σε μεγάλο ύψος από τον πλανήτη μας, δεν είχε αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στη Γη ούτε αρκετή ενέργεια για να δραπετεύσει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης-Σελήνης, όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος Έρικ Μπέργκερ, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού ακολούθησε μία πολυετή χαοτική τροχιά, βρίσκεται πλέον σε πορεία πτώσης στη Σελήνη σε μερικές εβδομάδες με ταχύτητα 2,58 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Πιθανώς θα προσκρούσει στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού κοντά στον ισημερινό του στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αναλυτή Μπιλ Γκρέι, ο οποίος ασχολείται με τα κοντινά στη Γη διαστημικά αντικείμενα.

Εφόσον, πράγματι, πέσει στην πίσω πλευρά της Σελήνης, το συμβάν δεν θα γίνει ορατό από τον πλανήτη μας.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
26/01/2022 7:00 ΜΜ

Πολύ ενδιαφέρουσα πάντα η πρώτη φορά.
Αλλά μετρικός τόνος είναι όγκος ενός κυβικού μέτρου νομίζω.

Τελευταία διόρθωση2 έτη πριν από Διονύσης Μάργαρης
Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
26/01/2022 7:14 ΜΜ
Απάντηση σε  Δημήτρης Γκενές

Ένα πουλάκι με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι κάνω λάθος.
Ένας μετρικός τόνος είναι μονάδα μάζας ίση με 1000 kg.
Τελικά μάλλον λάθος νόμιζα ( λάθος νομισματα είχα ! )

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καθώς θα πλησιάζει τη Σελήνη μάλλον σε ελλειπτική τροχιά, λογικά θα αυξάνει συνεχώς ταχύτητα, ατμόσφαιρα δεν υπάρχει για να καεί και θα δημιουργήσει έναν ακόμα από τους εκατομμύρια κρατήρες. Ευκαιρία να κάνουμε στους μαθητές μας αντίστοιχη άσκηση…