web analytics

Σημειώσεις Κβαντομηχανικής

 

Δεδομένου ότι του χρόνου στη Γ’ Λυκείου θα μπουν στοιχεία κβαντομηχανικής, έγραψα ένα σημείωμα πάνω στο θέμα δίνοντας έμφαση στην ιστορική εξέλιξη της κβαντικής θεωρίας. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο σε αυτούς που θα διδάξουν το θέμα.

Η συνέχεια…

Σημ: Οποιαδήποτε παρατήρηση καλοδεχούμενη αφού θα βοηθούσε στη βελτίωση του σημειώματος.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
23 Σχόλια
Βασίλειος Μπάφας
17/06/2022 2:07 ΜΜ

Μήπως στη σελίδα 18 πρέπει να διορθωθεί το όνομα;
Alain Aspect (French: [aspɛ] (comment imagelisten); born 15 June 1947) is a French physicist noted for his experimental work on quantum entanglement.

Γιάννης Φιορεντίνος

Καλησπέρα σε όλους.
Διονύση, Στάθη συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά σας!
Διονύση περιγράφεις πράγματι πολύ σωστά το τι συμβαίνει. Μπορεί το ηλεκτρόνιο να «θέλει» να βρεθεί κοντά στον πυρήνα, αλλά όσο πλησιάζει μειώνεται ο «διαθέσιμος» χώρος!
Στάθη είναι ακριβώς όπως τα γράφεις. Στη σχέση (29) ο Πάνος έχει ήδη «ενσωματώσει» τον παράγοντα 4πr^2 (που όπως πολύ σωστά γράφεις προκύπτει από την ολοκλήρωση ως προς τα θ και φ, στην περίπτωση της σφαιρικής συμμετρίας).
Με την ευκαιρία της συζήτησης να προσθέσω κάτι ακόμα: Πριν περίπου 10 χρόνια είχα αναρτήσει μια εργασία (είναι στο link που έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο), προσπαθώντας να απαντήσω στο ερώτημα πως καταλήγουμε στην κβάντωση της στροφορμής, στη θεωρία του Bohr. Στις παρατηρήσεις στην εν λόγω εργασία (συγκεκριμένα παρατήρηση4), υπάρχει κάτι, κατά τη γνώμη μου, ενδιαφέρον. O Bohr (n = 1) και ο Schrödinger (αναμενόμενη τιμή για το τροχιακό 1s) δίνουν τη ίδια τιμή για την ενέργεια της βασικής στάθμης του ατόμου του υδρογόνου. Η αναμενόμενη όμως τιμή για την «ακτίνα» της τροχιάς για το 1s δεν είναι το b ( για ευκολία συμβολίζω με b την ακτίνα Bohr για n = 1) αλλά το (3/2)b. Αυτό μπορεί να μας «εκπλήσσει» αρχικά, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι η ενέργεια εξαρτάται από το 1/r.  Και για την αναμενόμενη τιμή του 1/r, το τροχιακό 1s δίνει την τιμή 1/b. (Στην εργασία υπάρχει και ο υπολογισμός της αναμενόμενης τιμής του 1/r, όπου φαίνεται και αυτό που  περιγράφει ο Στάθης).

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
25/06/2022 12:29 ΜΜ

Καλησπέρα Παναγιώτη. Σε ευχαριστούμε για την εξαιρετική προσφορά σου. Θα τη χρειαστούμε για να ανακινήσουμε τις γνώσεις μας.
Το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας όλο το χρόνο μας υποχρέωσε να παρακολουθήσουμε επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες σε πολλά θέματα ΑΣΧΕΤΑ με τη Φυσική και την ειδικότητά μας, για να θεωρηθούμε ικανοί και άριστοι.
Προσωπικά ενημερώθηκα για τις Αγιογραφίες του Μυστρά, το εμπόριο Λευκής Σαρκός, την εξάπλωση της Covid19, την Γυμναστική ως Φάρμακο, την Αποδόμηση των Αντισημιτικών Μύθων στην Ευρώπη.

Ευτυχώς που υπάρχει το Ylikonet και οι καλοί συνάδελφοι, που αφιερώνουν κόπο και χρόνο για να ενημερωθούμε για το πιο σημαντικό, που μας αφορά. Τη Φυσική ρε παιδιά!
Το τύπωσα και θα το μελετήσω διεξοδικά.
Να είσαι καλά!

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
12/09/2022 11:28 ΠΜ

Καλημέρα Πάνο.
Ο σύνδεσμος παραπάνω, δεν λειτουργεί…
Κάνε μια διόρθωση.

Διονύσης Μάργαρης
Αρχισυντάκτης
12/09/2022 6:24 ΜΜ

Καλό απόγευμα Πάνο.
Ο σύνδεσμος πάνω στην εικόνα λειτουργεί, αλλά ο σύνδεσμος στην “συνέχεια” που παρέπεμπε στο προσωπικό σου Blog, όχι.
Πρόσθεσα τον ίδιο (για το pdf) και στην συνέχεια…