Εκτροπή Κινούμενου Ηλεκτρονίου σε Ο.M.Π.

Ένα ηλεκτρόνιο εισέρχεται σε ομογενές μαγνητικό πεδίο. Ο χώρος του μαγνητικού πεδίου έχει διατομή σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου ΑΓΔΖ με διαστάσεις α και γ. Το ηλεκτρόνιο εισέρχεται από το σημείο Α με ταχύτητα  που έχει την διεύθυνση της πλευράς ΑΓ (όπως στο σχήμα), είναι κάθετη στις δυναμικές γραμμές του πεδίου και εξέρχεται από το σημείο Ζ.

Αν η ένταση του μαγνητικού πεδίου γίνει το 1/5 της αρχικής τότε, το ηλεκτρόνιο εξέρχεται από το σημείο Δ. Η σχέση μεταξύ των διαστάσεων α και γ είναι:

α) γ=2α        β) γ=2,5α        γ) γ=4α

 

Εκτροπή Κινούμενου Ηλεκτρονίου Μέσα σε Ομογενές Μαγν. Πεδίο

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Κώστα.Ωραια ασκηση που συνδιαζει Φυσικη και Γεωμετρια χωρις να ειναι ιδιαιτερα δυσκολη αλλα ουτε και πολυ ευκολη.Πρεπει ο μαθητης να σκεφτει αρκετα και κυριως να κανει σχημα σαν αυτο που εκανες στην λυση.
Με βαση τα θεματα που πεφτουν,θα μπορουσε να πεσει στις πανελληνιες αυτούσια. Δεν εχω καμμια διαφωνια ως προς την λυση σου ουτε εχω να πω κατι σημαντικο απλως θα την παρουσιαζα με λιγο διαφορετικο στυλ γραφοντας βεβαια ουσιαστικα αυτα που εγραψες και εσυ.
Η ακτινα της κυκλικης κινησης ειναι R=mυ/Βe, e>0 Aρα βλεπουμε οτι αν το Β γινει το ενα πεμπτο,η ακτινα θα γινει πενταπλασια. Αρα R’=5R.
Kαι εν συνεχεία μονο γεωμετρια πανω στο σχημα σου χωρις να ξαναγραψω τα συμβολα m,υ,Β,e δηλαδη R’=5R, α=2R,x=3R και το πυθαγορειο θεωρημα στο τριγωνο με πλευρες τις R’,x,γ.