Χάσιμο επαφής φορτισμένου σώματος

Ένα σώμα μάζας m είναι θετικά φορτισμένο με φορτίο q. Το σώμα είναι συνδεδεμένο στο ελεύθερο άκρο ενός οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, το άλλο άκρο του οποίου είναι ακλόνητα στερεωμένο σε κατακόρυφο τοίχο. Η όλη διάταξη βρίσκεται πάνω σε ένα λείο οριζόντιο επίπεδο σε περιοχή όπου επικρατεί οριζόντιο ομογενές μαγνητικό πεδίο έντασης μέτρου B και φοράς από τη σελίδα προς τον αναγνώστη, όπως φαίνεται στο σχήμα. Το μέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας ισούται με g.

Το σώμα αρχικά ισορροπεί ακίνητο με το ελατήριο να έχει το φυσικό του μήκος.

Κάποια στιγμή, απομακρύνουμε το σώμα οριζόντια κατά d, στη διεύθυνση του άξονα του ελατηρίου και το αφήνουμε ελεύθερο, με αποτέλεσμα να εκτελέσει απλή αρμονική ταλάντωση πάνω στο λείο αυτό οριζόντιο επίπεδο.

  • Να προσδιορίσετε το μέγιστο πλάτος της ταλάντωσης, έτσι ώστε το σώμα να μην χάνει κατά την κίνησή του την επαφή του με το έδαφος.

Χάσιμο επαφής φορτισμένου σώματος

Χάσιμο επαφής φορτισμένου σώματος

(Visited 592 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Καλησπερα Μιλτο.Ετσι οπως εχεις διατυπωσει την ασκηση δεν νομιζω οτι υπαρχει πιθανοτητα να μπερδευτει καποιος.Ειναι συνδιασμος απλης αρμονικης ταλαντωσης και δυναμης του μαγνητικου πεδιου πανω σε κινουμενο φορτιο. Oμως επειδη στην πραγματικοτητα το επιταχυνομενο φορτιο θα εκπεμπει ηλεκτρομαγνητικη ακτινοβολια,θα χανει συνεχως ενεργεια με αποτελεσμα η ταλαντωση να ειναι φθινουσα.Για αυτον τον λογο
αν και ειναι προφανες οτι πρεπει να παρουμε ΑΑΤ για να λυσουμε την ασκηση,μαλλον θα υπηρχαν ενστασεις αν καποια τετοια ερωτηση επεφτε στις εξετασεις,δεδομενου οτι το σχολικο γραφει καποια πραγματα για εκπομπη ηλεκτρομαγνητικων κυματων απο ταλαντουμενα φορτια.

Κωνσταντίνος Καβαλλιεράτος

Δεν διαφωνω.Εγω προσωπικα δεν εχω καποια ενσταση.Ειναι προφανες οτι αγνοουμε το φαινομενο εκπομπης ηλεκτρομαγνητικου κυματος.Απλως λεω οτι μαλλον θα υπηρχαν
ενστασεις αν στις εξετασεις επεφτε ασκηση με επιταχυνομενο φορτιο.

Ραμαντάς Άρης
1 μήνας πριν

Μίλτο μου άρεσε πάρα πολύ το σενάριο και πάρα το γεγονός ότι είμαι 15 χρόνια εκτός φυσικής λυκείου τη διάβασα με ενδιαφέρον.Εδώ που τα λέμε ο Μαργαρης με παρέπεμψε γιατί του έθεσα ένα ερώτημα. Έχω όμως μια απορία. Στον τελικό τύπο βάζοντας τυπικές τιμές στα μεγέθη μου έβγαινε μέγιστο πλάτος τεράστιο. Δε μπορώ να συνδυάσω τιμές που να μου δίνουν λογικό αποτέλεσμα. Κατι δεν κάνω καλά μάλλον ή σε τελευταία ανάλυση πρόκειται απλά για μια άσκηση κατανόησης εννοιών και όχι κάτι που πραγματικά μπορεί να γίνει. Δεν είναι πρωτόγνωρο άλλωστε αυτό στο λύκειο.

Τελευταία διόρθωση1 μήνας πριν από Ραμαντάς Άρης
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Μίλτο και Χρόνια Πολλά.
Ωραία νοητική άσκηση, που συνδυάζει ταλάντωση, δύναμη Lorenz, χάσιμο επαφής…
Ίσως μη πραγματοποιήσιμη πειραματικά, αλλά εύστοχη θεωρητικά!!
Καλή Παναγιά.