web analytics

Ηλεκτρόνιο σε σωληνάκι

Ένα ηλεκτρόνιο είναι παγιδευμένο σε ένα λεπτό σωληνάκι πλευράς α, ώστε να μπορεί να κινείται κατά μήκος του άξονα x’x (μονοδιάστατο σωληνάκι). Ποιές από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιές λανθασμένες; Να δικαιολογήσετε κάθε επιλογή σας.

α. μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε στιγμή τη θέση και την ταχύτητα του ηλεκτρονίου

β. μπορούμε να σχεδιάσουμε την τροχιά του ηλεκτρονίου

γ. το ηλεκτρόνιο είναι δυνατόν κάποια στιγμή να είναι ακίνητο

δ. η αβεβαιότητα στη θέση του ηλεκτρονίου είναι ίση με α

Η συνέχεια σε word

και σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
29 Σχόλια
Στάθης Γεωργακόπουλος

Καλημέρα σε όλους!

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Αποστόλη για τις εξαιρετικές συνεισφορές του, μια απ’ τις οποίες είναι και αυτή στην καινούρια ύλη της κβαντομηχανικής.

Μια σύντομη παρατήρηση σχετικά με την θ’ ερώτηση: Είναι σωστό να πούμε ότι το ηλεκτρόνιο είναι σωμάτιο; Νομίζω στην πραγματικότητα είναι κυματοσωμάτιο. Τη στιγμή της μέτρησης μόνο έχουμε ορισμένη θέση (κατάρρευση κυματοσυνάρτησης σύμφωνα με ερμηνεία Κοπεγχάγης) , αλλά αφού γίνει η μέτρηση και μετά, έχουμε διάδοση κύματος που περιγράφεται από την ψ, με όλα τα φαινόμενα που αυτό συνεπάγεται (συμβολή κλπ).

Σίγουρα η έκφραση “κύμα που είναι συνδεδεμένο” δεν είναι σωστή διατύπωση, οπότε όντως θα βάζαμε “Λ”, αλλά η εξήγηση αναπόφευκτα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την έννοια του κυματοσωματίου: Η ψ είναι η κυματική συνάρτηση που περιγράφει το κυματοσωμάτιο.

Η άποψη ότι το e είναι σωμάτιο και απλά η ψ πυκνότητα πιθανότητας να βρεθεί αυτό κάπου οδηγεί σε αντιφάσεις (βλ. πχ παράδοξο EPR, ανισότητες Bell και το πείραμα του Aspect).

Βέβαια η διατύπωσή σου είναι σύμφωνη με το βιβλίο: “…το γινόμενο …
 δίνει την πιθανότητα να βρίσκεται το σωμάτιο
μέσα στον όγκο dV στη δεδομένη χρονική στιγμή…” (σελ. 240)
οπότε η ερώτηση στέκεται όπως είναι, ο προβληματισμός όμως παραμένει.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Στάθης Γεωργακόπουλος
Νίκος Διαμαντής
25/03/2023 10:19 ΠΜ

Καλημέρα Στάθη, σε κάθε μέτρηση για κάθε παρατηρήσιμο μέγεθος έχεις κατάρευση της κυματοσυνάρτησης, όχι μόνο της θέσης. Πάντα έχουμε μια κυματοσυνάρτηση που είναι η κβαντική κατάσταση του. Αμέσως μετά από μια μέτρηση η κυματοσυνάρτηση είναι μια ιδιοκατάσταση του αντίστοιχου τελεστή του παρατηρήσιμου μεγέθους που μετρήσαμε. Ειδικά για τη θέση, αμέσως μετά τη μέτρηση είναι |Ψ>=|x>. Όπου η |x> είναι κυματοσυνάρτηση ιδιοκατάσταση του τελεστή θέσης.

Ελευθερία Νασίκα
Αρχισυντάκτης
07/04/2023 12:08 ΠΜ
Απάντηση σε  Νίκος Διαμαντής

κ. Νίκο, μια διευκρίνιση:
Ρωτάτε τον Αποστόλη γιατί στο δ ερώτημα η αβεβαιότητα είναι α.
Δεν καταλαβαίνω, γιατί το ρωτάτε αυτό;
Θυμόμουν στο βιβλίο σας, στη σελίδα 149, στο δεύτερο παράδειγμα (μου επιτρέπετε να το παραθέσω στη συνέχεια), ότι διάβασα:
“Για τα σωματίδια, που διέρχονται από τη σχισμή (πλάτους d), η απροσδιοριστία στη θέση είναι Δχ=d”.
Το ίδιο δε γράφει και ο Αποστόλης;
Πως αφού το ηλεκτρόνιο είναι εγκλωβισμένο σε σωληνάκι μήκους α, η απροσδιοριστία στη θέση του είναι Δχ=α;
………….

Πάντως, ειλικρινά, σήμερα που μίλησα στα παιδιά για αβεβαιότητα και κυματοσυνάρτηση, ένιωσα πολύ άβολα.
Άκουγα τον εαυτό μου και σκεφτόμουν “τι τους λέω τώρα…”.
Κατάλαβα ότι, τελικά, θα ήθελα, πέρα από την επιμόρφωση, να παρακολουθήσω και ένα μάθημα σε τάξη, ειδικά σε αυτά τα δύο κομμάτια, αβεβαιότητα και κυματοσυνάρτηση, γιατί, εμένα τουλάχιστον, αυτά τα δύο με δυσκόλεψαν περισσότερο.

Ελευθερία Νασίκα
Αρχισυντάκτης
07/04/2023 12:09 ΠΜ
Απάντηση σε  Ελευθερία Νασίκα

Το παράδειγμα στο οποίο αναφερόμουν πριν:
comment image

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από admin
Νίκος Διαμαντής
07/04/2023 1:32 ΠΜ
Απάντηση σε  Ελευθερία Νασίκα

Ελευθερία το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται ο Αποστόλης έχει συγκεκριμένες λύσεις και για κάθε μία από αυτές η αβεβαιότητα της θέσης και της ορμής υπολογίζεται ακριβώς και σε κάθε περίπτωση είναι μικρότερη από το α. Απλώς για να είναι σωστή η διατύπωση έπρεπε αυτό που απάνταει παρακάτω να ήταν στη διατύπωση, δηλαδή περίπου ίση με α. Σε αυτό που γράφω επειδή καταλήγω σε ανίσωση δεν χρειάστηκε να γράψω το περίπου d, όμως το σωστό θα ήταν περίπου d και εκεί. Η αρχή απροσδιοριστίας χρησιμοποιείται ποιοτικά σε τέτοια θέματα για τον προσδιορισμό της τάξης μεγέθους της ενέργειας. Εκείνο πάλι που μάλλον έχει πρόβλημα είναι το “κάποια στιγμή ακίνητο”, κανονικά θα έπρεπε να ήταν σε μια μέτρηση της ορμής να βρεθεί μηδέν. Πάντως καλή η προσπάθεια του συναδέλφου.

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Νίκος Διαμαντής
Ελευθερία Νασίκα
Αρχισυντάκτης
07/04/2023 8:43 ΠΜ
Απάντηση σε  Νίκος Διαμαντής

Καλημέρα κ. Νίκο και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Εννοείται ότι η προσπάθεια του Αποστόλη είναι πολύ καλή, χρόνια τώρα με την προσφορά του και κυρίως με το ήθος του κοσμεί την παρέα μας.

Καλημέρα Αποστόλη, την ανάρτηση τη συζητήσαμε χτες στην τάξη και νομίζω ότι πέρασε πολύ καλά, χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Τελευταία μέρα σήμερα πριν τις διακοπές και δεν το κρύβω πως ξύπνησα με ιδιαίτερη χαρά, να έρθουν επιτέλους, να ξεκουραστούμε λίγο!

Τελευταία διόρθωση3 έτη πριν από Ελευθερία Νασίκα
Νίκος Διαμαντής
07/04/2023 2:47 ΜΜ
Απάντηση σε  Ελευθερία Νασίκα

Ελευθερία, μετά το Πάσχα, κανένα πρόβλημα αν θες να έρθω για δειγματική στο σχολείο σου. Θα επικοινωνήσουμε μετά το Πάχα, καλή Ανάσταση!!

Ελευθερία Νασίκα
Αρχισυντάκτης
07/04/2023 11:31 ΜΜ
Απάντηση σε  Νίκος Διαμαντής

Εντάξει κ. Νίκο, ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα και σε σας.

Θοδωρής Παπασγουρίδης
Απάντηση σε  Ελευθερία Νασίκα

“Πάντως, ειλικρινά, σήμερα που μίλησα στα παιδιά για αβεβαιότητα και κυματοσυνάρτηση, ένιωσα πολύ άβολα.
Άκουγα τον εαυτό μου και σκεφτόμουν “τι τους λέω τώρα…”.”

Αυτό που ένιωσες Ελευθερία, δείχνει πως σέβεσαι τους μαθητές σου και έχεις απόλυτη ενσυναίσθηση του ρόλου σου όταν διδάσκεις μαθητές Λυκείου…

Εγώ σκεφτόμουν και άλλα….

Όλο το οικοδόμημα της κλασικής φυσικής που διδάξαμε όλα τα χρόνια στο σχολείο, το θέτουμε υπό αμφισβήτηση σε παιδιά που ηλικιακά δεν είναι στην πλειοψηφία τους ώριμα να τους ανατρέψεις όσα δόμησαν με κόπο….

Δύο κόσμοι-δύο φυσικές….
ποια αιτία και ποιο αποτέλεσμα …πιθανότητες είναι όλα….

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Γεια σου Αποστόλη “κβαντιστή”….
Προφανώς η κβαντική πήγε τη φυσική μπροστά…. δεν την αμφισβητώ..
Εξάλλου ποιος είμαι εγώ για να το κάνω…

Μιλάω ως δάσκαλος…. που με “χαλάει” να λέω πως η αβεβαιότητα θέσης
είναι Δχ=α, αλλά και αν θεωρήσετε Δχ=α/2 δεν έγινε κάτι σοβαρό, αφού τελικά έρχεται η σταθερά Planck η οποία κυριαρχεί απόλυτα….όταν πάμε στην αβεβαιότητα ορμής….

θυμάμαι ως φοιτητής συμπαθούσα τον χαρακτήρα του Ehrenfest…τώρα νομίζω ταυτίζομαι μαζί του