Ο 1ος και ο 2ος νόμος του Νεύτωνα

 

Ένα σώμα μάζας m=4kg  ηρεμεί σε λείο οριζόντιο επίπεδο, με την επίδραση δύο οριζόντιων δυνάμεων με αντίθετες κατευθύνσεις F1 και F2, όπως στο σχήμα. Η δύναμη F2 έχει σταθερό μέτρο F2=16Ν, ενώ το μέτρο της F1 μπορεί να μεταβάλλεται. Στο διάγραμμα δίνεται η ταχύτητα του σώματος σε συνάρτηση με το χρόνο, όπου η προς τα  δεξιά κατεύθυνση λαμβάνεται ως θετική, ενώ το σώμα αρχίζει να κινείται τη στιγμή t=4s.

  1.  Να υπολογιστεί το μέτρο της δύναμης F1 τη χρονική στιγμή t1=3s.
  2. Υποστηρίζεται ότι το μέτρο της δύναμης F1 αυξάνεται στο χρονικό διάστημα από 4s-8s. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε και γιατί; Να υπολογιστεί το μέτρο της δύναμης F1 τη χρονική στιγμή t2=5s.
  3. Να βρείτε την χρονική στιγμή t3 που το σώμα έχει μετατοπισθεί κατά x3=10m και στη συνέχεια να υπολογίσετε το μέτρο της δύναμης F1, τη στιγμή αυτή.
  4.  Αν τη χρονική στιγμή t=12s πάψει να ασκείται στο σώμα η δύναμη F1, να υπολογιστεί η ταχύτητα του σώματος τη χρονική στιγμή t4=14s.
Η απάντηση με κλικ ΕΔΩ ή και ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Διονύση και Χρόνια Πολλά.
Ωραία άσκηση που αναδεικνύει βασικά πράγματα, ως συνήθως (!), και αξίζει να τη δίδαξε κάποιος στην τάξη μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων από τους μαθητές,..προεδρευοντος της συζήτησης του καθηγητή.
Μπορεί να είναι χρονοβόρο, αλλά…
αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.