web analytics

Προσδιορισμός Σ.Τ εστέρων

Για καθεμία απο τις ακόλουθες περιπτώσεις να προσδιορίσετε τον Σ.Τ του εστέρα

  1. Ο εστέρας Α, που έχει Mr=88, υδρολύεται με την επίδραση νερού . Όταν το μείγμα των προιόντων υδρόλυσης οξειδωθεί πλήρως προκύπτει μόνο ένα οργανικό προιον.
  2. Ο εστέρας Β ,που έχει 5 άτομα άνθρακα στο μόριο του ,υδρολύεται με την επίδραση νερού .Η αλκοόλη που προκύπτει από την υδρόλυση δεν μπορεί να μεταβάλλει το χρώμα δ/τος διχρωμικού καλίου απο πορτοκαλί σε πράσινο
  3. Ο εστέρας Γ , που έχει 4 άτομα άνθρακα στο μόριο του ,υδρολύεται με τη επίδραση νερού . Η αλκοόλη που προκύπτει απο την υδρόλυση όταν  αφυδατωθεί σε αλκένιο και στην συνέχεια το αλκένιο ενυδατωθεί προκύπτει ως κύριο προίον αλκοόλη ισομερής με την αρχική .
  4. Ο εστέρας Δ ,που έχει Mr=88, υδρολύεται με την επίδραση νερού. H αλκοόλη που προκύπτει απο την υδρόλυση  είναι η μοναδική 1ο γης που μπορεί να σχηματιστεί ως κύριο ή αποκλειστικό προιόν απο ενυδάτωση σε αλκένιο.
  5. Ο εστέρας Ε, που έχει Mr=74 ,υδρολύεται με την επίδραση νερού .Η αλκοόλη που προκύπτει απο την υδρόλυση  είναι η μικρότερη δυνατή (ελάχιστος αριθμός ανθράκων).

Απάντηση

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Θοδωρής Βαχλιώτης
05/06/2025 10:51 ΜΜ

Ωραίο Τόνια. Μια διορθωσούλα προτείνω:
Στο 4 καλύτερα να γράψεις “η μοναδική πρωτοταγής αλκοόλη που μπορεί να σχηματιστεί ως κύριο ή αποκλειστικό προιόν” γιατί η αιθανόλη είναι αποκλειστικό προιόν κατά την προσθήκη νερού στο αιθένιο.

Τελευταία διόρθωση10 μήνες πριν από Θοδωρής Βαχλιώτης